Η συμβίωση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη και αγχωτική για τους φροντιστές. Οι απαιτήσεις της παροχής φροντίδας και υποστήριξης μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικά, σωματικά και οικονομικά βάρη, όπως αισθήματα ενοχής, κοινωνική απομόνωση και εξάντληση. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να επηρεάσουν την ευημερία των φροντιστών και τις σχέσεις τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η εμπειρία μιας ψυχικής ασθένειας μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σχέσεων με φίλους και μέλη της οικογένειας. Η αντιμετώπιση ενός που παλεύει με ψυχική ασθένεια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς απαιτεί συχνά τη διαχείριση απρόβλεπτων εναλλαγών της διάθεσης και την διαχείριση στις κρίσεις, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τον συνολικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των φροντιστών, που κυμαίνεται από 32% έως 71%, βιώνουν κακά αποτελέσματα ψυχικής υγείας όπως στρες, άγχος και κατάθλιψη, ιδιαίτερα όσοι έχουν κακή υγεία ή χρησιμοποιούν δυσπροσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης.
Οι φροντιστές μπορεί να αισθάνονται καταπονημένοι και αγχωμένοι λόγω των απαιτήσεων παροχής φροντίδας και υποστήριξης, που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και σωματική και συναισθηματική εξάντληση. Μπορεί επίσης να βιώνουν ενοχές και ντροπή για την κατάσταση του αγαπημένου τους προσώπου και να αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις δικές τους ανάγκες με τις ανάγκες του αγαπημένου τους προσώπου.
Αρκετές ψυχικές ασθένειες μπορεί να έχουν πολλές σημαντικές επιπτώσεις στους φροντιστές της οικογένειας, όπως:
1. Η συμβίωση με κάποιον με σχιζοφρένεια
Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια ψυχική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις, αυταπάτες και διαταραγμένη σκέψη. Οι φροντιστές ατόμων με σχιζοφρένεια μπορεί να βιώσουν κοινωνική απομόνωση, οικονομική πίεση από ιατρικό κόστος και δυσκολία κατανόησης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του ατόμου.
2. Η συμβίωση με κάποιον με διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει ακραίες εναλλαγές της διάθεσης μεταξύ μανιακών επεισοδίων υψηλής ενέργειας και καταθλιπτικών επεισοδίων χαμηλής ενέργειας. Οι φροντιστές ατόμων με διπολική διαταραχή μπορεί να βιώσουν υψηλά επίπεδα στρες από την προσπάθεια διαχείρισης της απρόβλεπτης συμπεριφοράς και των εναλλαγών της διάθεσης του ατόμου, καθώς και δυσκολία επικοινωνίας με το άτομο κατά τη διάρκεια μανιακών ή καταθλιπτικών επεισοδίων.
3. Η συμβίωση με κάποιον με αγχώδη διαταραχή
Οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν υπερβολική ανησυχία ή φόβο για καθημερινές καταστάσεις, που οδηγεί σε σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία και εφίδρωση. Οι φροντιστές ατόμων με άγχος μπορεί να βιώσουν άγχος και εξάντληση από τη συνεχή παρακολούθηση και καθησυχασμό του ατόμου, καθώς και δυσκολία κατανόησης και αντιμετώπισης των φόβων και των ανησυχιών του ατόμου.
4. Ζώντας με κάποιον με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)
Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να είναι υπερευαίσθητα σε ορισμένα αισθητικά ερεθίσματα, όπως ο θόρυβος, η αφή ή η όσφρηση και επίσης μπορεί να έχουν άκαμπτες ρουτίνες και ενδιαφέροντα από τα οποία είναι απρόθυμα να αποκλίνουν. μπορεί να καταστήσει δύσκολη την εισαγωγή νέων δραστηριοτήτων ή εμπειριών.
5. Ζώντας με κάποιον με Διαταραχή Προσωπικότητας
Οι φροντιστές ατόμων με διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία στη διαχείριση της απρόβλεπτης ή παρορμητικής συμπεριφοράς του ατόμου, καθώς και δυσκολία κατανόησης και αντιμετώπισης της συναισθηματικής αστάθειας και των έντονων σχέσεων του ατόμου.
Τι προκαλεί άγχος σε κάποιον που ζει με ψυχική ασθένεια;
Ακολουθούν ορισμένες πιθανές αιτίες επαγγελματικής εξουθένωσης ή άγχους για τους φροντιστές ή για κάποιον που ζει με ένα άτομο που πάσχει από ψυχική ασθένεια:
- Η συνεχής διαχείριση των αναγκών 9 ενός ατόμου με ψυχική ασθένεια, μπορεί να είναι απαιτητική και εξαντλητική.
- Έλλειψη αυτοφροντίδας ή προσωπικού χρόνου, που οδηγεί σε εξάντληση και εξάντληση.
- Οικονομική καταπόνηση από ιατρικούς λογαριασμούς, κόστος θεραπείας ή έξοδα περίθαλψης.
- Αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις ευθύνες φροντίδας με άλλες υποχρεώσεις, όπως επαγγελματικές ή οικογενειακές ευθύνες.
- Ανησυχία για το άτομο με ψυχική ασθένεια και το μέλλον του.
- Αντιμετώπιση στιγματισμού ή κρίσης από άλλους σχετικά με την ψυχική ασθένεια του ατόμου.
Πως οι μακροχρόνιες ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Δυσκολίες στην επικοινωνία
Τα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, μπορεί να δυσκολέψουν την αποτελεσματική επικοινωνία με έναν σύντροφο.
Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες μπορεί να αποσυρθούν από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή να αγωνίζονται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις ή συγκρούσεις στη σχέση.
2. Αλλαγές στη συμπεριφορά
Η ψυχική ασθένεια ή η μακροχρόνια ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα, απόσυρση ή εναλλαγές της διάθεσης, που μπορεί να επηρεάσουν άσχημα τη σχέση με πολλούς τρόπους.
3. Αλλαγές στην οικειότητα
Η ψυχική ασθένεια ή η μακροχρόνια ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία, τη σωματική ικανότητα ή τη συναισθηματική σύνδεση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την οικειότητα σε μια σχέση.
4. Αλλαγές ρόλου
Η συμβίωση με κάποιον που έχει προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να απαιτεί από έναν σύντροφο να αναλάβει έναν ρόλο φροντίδας, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη δυναμική της σχέσης και να δημιουργήσει νέες προκλήσεις.
5. Επίδραση στην κοινωνική ζωή
Η ψυχική ασθένεια ή η μακροχρόνια ασθένεια μπορεί να περιορίσει τις κοινωνικές δραστηριότητες ή να προκαλέσει απομόνωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική ζωή και το σύστημα υποστήριξης του ζευγαριού.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://mind.help.com