Το 2015, το Κολέγιο Cosmetic Physicians στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι Αυστραλοί ξόδευαν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε μη επεμβατικές καλλυντικές επεμβάσεις όπως το μπότοξ και τα fillers (επεμβάσεις αποκατάστασης του περιγράμματος του προσώπου). Αυτό είναι περισσότερο από 40% υψηλότερο, κατά κεφαλήν, από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις ΗΠΑ, όπου αναφέρονται στατιστικά διαδικασιών, σημειώθηκε αύξηση 42% στον αριθμό των διαδικασιών πλήρωσης και 40% αύξηση στις επεμβάσεις Botox που πραγματοποιήθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο. Τα ποσοστά προβλημάτων ψυχικής υγείας σε αυτήν την ομάδα μπορεί να είναι υψηλότερα από τον γενικό πληθυσμό, αλλά φαίνεται ότι δεν γίνονται αρκετά για να διασφαλιστεί η ψυχολογική ασφάλεια των ατόμων που ζητούν αισθητικές επεμβάσεις.
Σωματοδυσμορφική Διαταραχή
Οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος είναι γενικά το κύριο κίνητρο για την αναζήτηση καλλυντικών επεμβάσεων κάθε είδους. Αυτές οι ανησυχίες εστιάζονται συνήθως στο μέρος του σώματος όπου επιδιώκεται η αισθητική παρέμβαση, όπως η μύτη για ρινοπλαστική.
Οι σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εικόνα του σώματος είναι βασικό χαρακτηριστικό πολλών παθήσεων ψυχικής υγείας. Η πιο διαδεδομένη σε άτομα που αναζητούν αισθητικές επεμβάσεις είναι η σωματική δυσμορφική διαταραχή. Στη γενική κοινότητα, περίπου το 1-3% των ανθρώπων θα εμφανίσουν σωματική δυσμορφική διαταραχή, αλλά στους πληθυσμούς που αναζητούν αισθητική χειρουργική, αυτό ανεβαίνει στο 16-23%.
Η σωματική δυσμορφική διαταραχή περιλαμβάνει μια ενασχόληση ή εμμονή με ένα ή περισσότερα αντιληπτά ελαττώματα στη σωματική εμφάνιση που δεν είναι ορατά ή φαίνονται δευτερεύοντα σε άλλα άτομα. Ως απάντηση στην αγωνία σχετικά με το ελάττωμα, το άτομο με σωματική δυσμορφική διαταραχή θα κάνει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (όπως υπερβολικός έλεγχος μερών του σώματος στον καθρέφτη) και νοητικές πράξεις (όπως η σύγκριση της εμφάνισής του με άλλα άτομα).
Αυτές οι ανησυχίες μπορεί να έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου, με μερικούς ανθρώπους να είναι πολύ στενοχωρημένοι για να εγκαταλείψουν το σπίτι τους ή ακόμη και να φάνε δείπνο με μέλη της οικογένειας από φόβο μήπως τους δουν άλλοι.
Καθώς η αγωνία που σχετίζεται με τη σωματική δυσμορφική διαταραχή προέρχεται φαινομενικά από προβλήματα σωματικής εμφάνισης, είναι λογικό κάποιος με σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστεί σε μια αισθητική κλινική για θεραπεία παρά σε μια κλινική ψυχικής υγείας.
Το πρόβλημα είναι ότι η αισθητική παρέμβαση συνήθως κάνει το άτομο με σωματική δυσμορφική διαταραχή να αισθάνεται το ίδιο ή χειρότερα μετά τη διαδικασία. Μπορεί να απασχοληθούν ακόμη περισσότερο με το αντιληπτό ελάττωμα και να αναζητήσουν περαιτέρω αισθητικές επεμβάσεις.
Οι ασθενείς με σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι επίσης πιο πιθανό να κινήσουν νομικά μέτρα εναντίον του θεράποντος ιατρού καλλυντικών αφού πιστέψουν ότι δεν έλαβαν το αποτέλεσμα που ήθελαν.
Για αυτούς τους λόγους, η σωματική δυσμορφική διαταραχή θεωρείται γενικά από τους επαγγελματίες υγείας ως «κόκκινη σημαία» ή αντένδειξη (λόγος για να μην υποβληθείτε σε ιατρική διαδικασία) για αισθητικές επεμβάσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως σαφές. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους μετά από αισθητική παρέμβαση, αλλά η εμμονή μπορεί απλώς να μετακινηθεί σε άλλο μέρος του σώματος και η διάγνωση της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής παραμένει.
Τι γίνεται με άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας;
Η σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι μακράν η πιο καλά μελετημένη διαταραχή σε αυτόν τον τομέα, αλλά δεν είναι η μόνη πάθηση ψυχικής υγείας που μπορεί να σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα από αισθητικές επεμβάσεις.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση, τα ποσοστά κατάθλιψης (5-26%), άγχους (11-22%) και διαταραχών προσωπικότητας (0-53%) σε άτομα που αναζητούν αισθητική επέμβαση μπορεί να είναι υψηλότερα από τον γενικό πληθυσμό (που εκτιμάται να είναι 10%, 16% και 12% αντίστοιχα).
Οι μοριακές αλλαγές στον εγκέφαλο μετά από ένα τραυματικό συμβάν μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση της μακροπρόθεσμης ευαισθησίας ή ανθεκτικότητας.
Στις ΗΠΑ, όπου αναφέρονται στατιστικά στοιχεία για τις διαδικασίες, σημειώθηκε αύξηση 42% στον αριθμό των επεμβάσεων πλήρωσης και αύξηση 40% στις επεμβάσεις Botox που πραγματοποιήθηκαν μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Εκτός από τη σωματική δυσμορφική διαταραχή, η έρευνα που διερευνά άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας είναι περιορισμένη. Αυτό μπορεί απλώς να οφείλεται στο γεγονός ότι η εστίαση στην εικόνα του σώματος βρίσκεται στον πυρήνα της σωματικής δυσμορφικής διαταραχής, γεγονός που την καθιστά λογική εστίαση για την έρευνα της αισθητικής χειρουργικής σε σύγκριση με άλλους τύπους ψυχιατρικών διαταραχών.
Για να ενημερωθείτε περισσότερo σχετικά με τις Σωματοδυσμορφικές διαταραχές – Κλινική διάγνωση & θεραπευτικές μέθοδοι μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/e-seminaria/psychopathologia/e-learning-seminario-somatodysmorfikes-diataraches-kliniki-diagnosi-amp-therapeytikes-methodoi/
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ->https://psychopedia.gr/
Πηγή: The Conversation