Η αναμονή για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας είναι θεωρητικά μια ευχάριστη εμπειρία για τη γυναίκα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι περίπου μία στις δέκα γυναίκες εκδηλώνει συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ μία στις τριάντα θα εκδηλώσει κατάθλιψη τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και μετά από την εγκυμοσύνη.
Μόλις τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αρχίσει να εδραιώνεται η σχέση κατάθλιψης και εγκυμοσύνης, καθώς το ενδιαφέρον των ειδικών ήταν στραμμένο κυρίως στα συμπτώματα κατάθλιψης που εκδηλώνονται μετά τον τοκετό, κατάσταση γνωστή ως επιλόχειος κατάθλιψη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη
– άγχος
– ενοχές
– ασταμάτητο κλάμα
– χαμηλά επίπεδα ενέργειας
– ανησυχίες για τη σχέση (π.χ. ότι ο σύντροφος θα φύγει όταν γεννηθεί το παιδί)
– διενέξεις με τους γονείς (π.χ. επανέρχονται στην επιφάνεια ζητήματα που αφορούν στην ανατροφή της μητέρας από τους γονείς της)
– τάσεις απομόνωσης
– φόβοι της γυναίκας να ζητήσει βοήθεια
Ποια είναι τα αίτια της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη
Τα αίτια της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες: σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.
Σωματικά αίτια
Οι αλλαγές που επιφέρει στο σώμα της γυναίκας η εγκυμοσύνη (αύξηση βάρους, πρησμένο στήθος, ζαλάδα, ναυτία, συχνουρία, επίμονο αίσθημα κούρασης, δύσπνοια κ.α.) είναι πιθανό να συμβάλλουν στην εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Συναισθηματικά αίτια
Η εγκυμοσύνη, είτε είναι η πρώτη είτε η πέμπτη για τη γυναίκα, συνεπάγεται μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. Ο ερχομός ενός παιδιού είναι λοιπόν αδύνατο να μην συνοδεύεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Εάν πρόκειται για το πρώτο παιδί, η γυναίκα από σύζυγος/αδερφή/θεία κ.λπ. γίνεται ξαφνικά μητέρα, μεγεθύνονται τυχόν προβλήματα με το σύντροφο ή τους γονείς και μπορεί να αλλάξουν οι σχέσεις με τους φίλους και τον περίγυρο γενικότερα, αλλαγές που προκαλούν στη γυναίκα έντονο στρες. Από την άλλη, για μια γυναίκα που έχει ήδη αποκτήσει παιδί στο παρελθόν, μπορεί να προκύψει ανησυχία εάν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του να γίνει ξανά γονέας.
Μια γυναίκα είναι επίσης πιθανό να εκδηλώσει συμπτώματα κατάθλιψης εάν στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει επιπλοκές σε κάποια εγκυμοσύνη (π.χ. αποβολή, γέννηση νεκρού).
Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη συνδέεται επίσης άμεσα με το άγχος, με τη γυναίκα να ταλαιπωρείται από σκέψεις όπως:
– «Δεν θα γίνω καλή μητέρα»
– «Ο σύντροφός μου θα με αφήσει»
– «Φοβάμαι τη γέννα»
– «Κάτι δεν πάει καλά με το μωρό μου»
– «Νομίζω ότι θα τρελαθώ»
Κοινωνικά αίτια
Η απομόνωση των μελών της οικογένειας σήμερα συχνά συνεπάγεται ότι η έγκυος δεν έχει την υποστήριξη που θα ήθελε. Επίσης, οι γυναίκες σήμερα πιέζονται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι παλαιότερα να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα –και κυρίως σπουδές και επαγγελματική καριέρα– κι έτσι δυσκολεύονται περισσότερο να διαχειριστούν τους πολλαπλούς ρόλους της. Ακόμη και τα έξοδα που συνεπάγεται ο τοκετός και η προετοιμασία του παιδικού δωματίου αποτελούν για αρκετές γυναίκες σημαντική πηγή άγχους.
Πηγή: onmed.gr