Tης Βιολέττας Συκάρη Ψυχολόγου, Μ& in Mental Ηealth, Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία
Στη καθημερινότητα μας μπορεί να βιώνουμε ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δεχόμαστε κάθε στιγμή. Το φάσμα αυτό μπορεί να ποικίλει από συναισθήματα αγάπης τα πρωινά που ξυπνάμε δίπλα στον/στην σύντροφο μέχρι συναισθήματα θυμού απέναντι στο αφεντικό που μας υπερφόρτωσε με ένα πλήθος εργασιών.
Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές φορές που δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τι είναι αυτό που κάποιες στιγμές μας «κατακλύζει» και δυσκολευόμαστε να του δώσουμε μια θετική ή αρνητική χροιά.
Ποιό θα ήταν, λοιπόν, το νόημα της αναγνώρισης των συναισθημάτων σε καταστάσεις που νιώθουμε πως δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε; Γιατί χρειάζεται να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας;
Όπως συμβαίνει με πολλές δύσκολες καταστάσεις στη ζωή όπου η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί το σημαντικότερο βήμα προς την επίλυση του, το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα. Είναι κοινός αποδεκτό ότι αυτό που δεν γνωρίζουμε δεν μπορούμε και να το αλλάξουμε.
Έτσι, όταν μας κατακλύζουν έντονα συναισθήματα και έχουμε τη δυνατότητα να τα αναγνωρίσουμε και να τους δώσουμε όνομα βοηθάμε τον εαυτό μας να τα αντιμετωπίσει ως ένα κομμάτι “έξω από εμάς”, ως ένα εξωτερικό παράγοντα που γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμος. Ταυτόχρονα, το να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, βοηθά στο να ελαττωθεί «η βαρύτητα» που τους έχουμε αποδώσει και έτσι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο εύκολα.
Αντιθέτως, η άρνηση ή η αποφυγή των συναισθημάτων είτε γίνεται συνειδητά είτε χωρίς να το καταλαβαίνουμε δεν εξαφανίζει τα συναισθήματα αλλά πολλές φορές τα κάνει να επιστρέφουν με άλλους τρόπους ή άλλες μορφές που, αναλόγως τη προσωπικότητα του ατόμου, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε διάφορες μορφές ψυχοπαθολογίας. Όπως για παράδειγμα όταν εκδηλώνονται σωματικά συμπτώματα (π.χ. κοιλιακοί πόνοι και δερματικά προβλήματα) λόγω των συναισθημάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί αλλά και δεν έχουν εκφραστεί.
Στα πλαίσια της θεραπείας, πολύ συχνά, παρατηρείται ότι όταν εκφράζουμε, αναγνωρίζουμε και δίνουμε όνομα στα συναισθήματά μας σίγουρα μας φαίνονται λιγότερο απειλητικά σε σχέση με πριν.
Πολλές φορές μια απλή ερώτηση, όπως, «πως νιώθω αυτή τη στιγμή;» ή «τι αισθάνομαι;» μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση και επίλυση μιας κατά τα άλλα πολύ έντονης και δύσκολης κατάστασης.
Τέλος, ας σκεφτούμε το όφελος του μοιράσματος αυτών των συναισθημάτων με άλλους ανθρώπους. Εκφράζοντας αυτό που νιώθουμε βοηθάμε τους άλλους να κατανοήσουν γιατί μπορεί να φερθήκαμε όπως φερθήκαμε ενώ ταυτόχρονα θα τους παροτρύνει να εκφραστούν και εκείνοι.
Ενημερωθείτε για το Νέο Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Θυμός και αδυναμία θέσπισης ορίων – Κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης”. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-thymos-ke-adynamia-thespisis-orion-katalliles-technikes-diachirisis/
Bιογραφικό Βιολέττας Σύκαρη
Η Βιολέττα Συκάρη είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Ψυχικής Υγείας από το πανεπιστήμιο King’s του Λονδίνου. Επίσης, είναι εκπαιδευόμενη στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Έχει ολοκληρώσει μια πρακτίκη άσκηση στον τομέα 18 άνω για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και μια δεύτερη στον Ξενώνα SOS Eliza για κακοποιημένα, παραμελημένα παιδιά όπου και εργάστηκε εθελοντικά, ενώ η τρίτη πρακτική της άσκηση ολοκληρώθηκε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.
Έχει εργαστεί σε δημόσια Γυμνάσια – Λύκεια ως ψυχολόγος ενώ τώρα εργάζεται σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και ταυτόχρονα διαθέτει ιδιωτικό γραφείο και διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης για ενήλικες. Τομείς εξειδίκευσης: διαταραχές άγχους, σχέσεις, αυτοεκτίμηση, τρίτη ηλικία.
Γ. Στακτοπούλου 1Β, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη, 6946041897, vsykari@gmail.com