Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική Θεραπεία- Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Psychopedia.gr
Κατά πόσο το να θέλουμε να μας επικροτούν και να μας επιδοκιμάζουν μας ωφελεί;
Η ταυτότητα που έχουμε επηρεάζεται από το πως μας συμπεριφέρονται οι άλλοι;
Η διαμόρφωση της προσωπικής μας ταυτότητας είναι ευκολότερη όταν ζούμε με τρόπο που οι άλλοι εγκρίνουν ή εκτιμούν.
Η ανάγκη για επιδοκιμασία εμφανίζεται σχεδόν από τις πρώτες μέρες της ζωή μας.
Τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα στην έκφραση το προσώπου των γονέων τους. Όταν η μητέρα ανταποδώσει το χαμόγελο του βρέφους αυξάνονται τα θετικά συναισθήματα μέσα του. Όταν η μητέρα είναι ανέκφραστη ή θυμωμένη στο πρόσωπο, το μωρό ενοχλείται.
Κατά την παιδική μας ηλικία οι ενδείξεις επιδοκιμασίας από τους γονείς μας μας βοήθησαν να αισθανθούμε αγαπητοί και επιθυμητοί.
Το πρόβλημα δημιουργείται όταν σε πολλές καταστάσεις έχουμε βρεθεί σε κατώτερη θέση προσπαθώντας να ευχαριστήσουμε τους άλλους. Νιώθουμε ότι οι άλλοι δεν εκτιμούν αυτό που είμαστε αλλά μόνο αυτά που τους δίνουμε.
Μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να αποδεχτούν το ρόλο του υποτελούς, επειδή έχουν χάσει την αυτοπεποίθηση τους σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Όταν θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε και τόσο, πέφτουμε στην παγίδα να κυνηγάμε την επιδοκιμασία και την υποταγή, επομένως όταν οι άλλοι μας επιδοκιμάζουν, νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας.
Ως κοινωνικά όντα λειτουργούμε με βάση την αλληλεπίδραση. Αρκετές φορές όμως μπορεί να πιάσουμε τον εαυτό μας να αναζητά συνεχώς το «μπράβο» από τους άλλους, παραβλέποντας το δικαίωμα μας να εκφράζουμε και τη δική μας γνώμη.
Δυσλειτουργικοί τρόποι που χρησιμοποιούμε για να κερδίσουμε την επιδοκιμασία των άλλων:
- Προσπαθούμε να είμαστε όπως οι άλλοι θα ήθελαν να είμαστε.
- Αποφεύγουμε να εκφράσουμε τις ανάγκες μας, το θυμό μας.
- Γινόμαστε υπερβολικά υποχωρητικοί, ελπίζοντας ότι οι άλλοι θα το εκτιμήσουν.
Σαν αποτέλεσμα οι άλλοι συνηθίζουν τη βολική συμπεριφορά μας και το παραμικρό νεύμα αποδοκιμασίας τους μας κάνει να προσπαθούμε εναγωνίως να τους ευχαριστήσουμε.
Η υπερβολική ανάγκη για επιδοκιμασία μπορεί να μας δημιουργήσει συναισθήματα κατωτερότητας. Αισθανόμαστε κάθε φορά ότι πρέπει να παίρνουμε την έγκριση των άλλων.
Αυτό το συναίσθημα κατωτερότητας μας κάνει περισσότερο ευάλωτους στην κατάθλιψη.
Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι στις ήπιες μορφές κατάθλιψης η επιθυμία του ατόμου να ευχαριστεί τους άλλους είναι αυξημένη. Αντίθετα, όσο η κατάθλιψη επιδεινώνεται, τόσο το άτομο εγκαταλείπει την προσπάθεια αυτή. Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι σιγά σιγά παύει να πιστεύει ότι μπορεί να αισθανθεί ικανοποίηση.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι: ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.
Για να κλείσετε ραντεβού με Ειδικό ψυχικής υγείας του Psychopedia σε οικονομική προσφορά μπορείτε να μας καλέσετε στα τηλ. 210-6413306, 6934650265.
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ.6934650265