Tης Βιολέττας Συκάρη Ψυχολόγου, Μ& in Mental Ηealth, Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία
Η επικοινωνία αποτελείτο βασικότερο εργαλείο για το “χτίσιμο” και κυρίως την διατήρηση μιας υγιής και ισορροπημένης σχέσης. Η ποιότητα της επικοινωνίας μπορεί να επηρεάσει τόσο τις κοινωνικές και επαγγελματικές μας σχέσεις όσο και τις ερωτικές.
Επικοινωνία σημαίνει πρώτα “ακούω” και μετά “μιλάω”.
Ακούω χωρίς κριτική και χωρίς παράλληλα να σκέφτομαι τι θα πρέπει να απαντήσω. Ακούω το νόημα και την ουσία αυτού που προσπαθούν να μου επικοινωνήσουν. Η σωματική εγγύτητα και η βλεμματική επαφή αποτελούντα πιο σημαντικά στοιχεία της ενεργητικής ακρόασης.
Μιλάω σημαίνει επικοινωνώ αυτό που επιθυμώ και σκέφτομαι, με ξεκάθαρα μηνύματα που γίνονται εύκολα κατανοητά από τον απέναντί μου. Πολλές φορές, όταν δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό που ειπώθηκε είναι κατανοητό μπορούμε να σιγουρευτούμε, ρωτώντας το συνομηλιτή μας, αφού συχνά το «μήνυμα που στέλνουμε δεν είναι το ίδιο με το μήνυμα που λαμβάνεται».
Ένα τρίτο στοιχείο στην επικοινωνία είναι η γλώσσα του σώματος. Συχνά, αυτό που θέλουμε να πούμε μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που “προδίδει η στάση μας”. Η στάση μας περιλαμβάνει τη θέση του σώματος, την έκφραση του προσώπου, τις κινήσεις των χεριών ή και την τοποθέτηση των ποδιών. Κάποιες φορές, τα μηνύματα του σώματος μας μπορεί να υπερισχύουν των λεκτικών μηνυμάτων με αποτέλεσμα το σώμα να προδίδει πληροφορίες που ο λόγος μας προσπαθεί να αποκρύψει.
Συνεπώς, για να επικοινωνήσουμε πιο αποτελεσματικά στις σχέσεις μας χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας πρώτα την ουσιαστική ακρόαση και έπειτα τον τρόπο που μεταδίδουμε το μήνυμα μας τόσο λεκτικά όσο και με τη στάση που παίρνει τοσώμα μας.
Ποιά είναι όμως η σημασία της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις;
– Συντελεί στην ανάπτυξη του Εγώ και στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Η εικόνα μας είναι ο αντικατροπτισμός της εικόνας που οι άλλοι έχουν για εμάς και ως τέτοια επηρεάζει και τις επικοινωνιακές μας ικανότητες και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
• Καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί, έτσι, να δημιουργεί στενότερες, φιλικές, ερωτικές ή άλλες σχέσεις, ή αντίθετα να συντελεί στην απομάκρυνση και διάρρηξη κάποιων σχέσεων και αντίστοιχα στη δημιουργία άλλων.
• Καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες επαφής καθώς επίσης και τις ψυχολογικές ανάγκες αγάπης, αποδοχής και ασφάλειας που άνθρωποι.
• Βοηθά στην απόκτηση πληροφοριών και κατ’ επέκταση στη δημιουργία ενός καινούργιου πλαισίου μέσα στο οποίο το κάθε άτομο θα ενταχθεί αλλά και θα εξελιχθεί.
• Εξωτερικεύουμε συναισθήματα, ανάγκες και επιθυμίες μέσω των οποίων λαμβάνουμε αυτό που χρειαζόμαστε από τους άλλους αλλά ταυτόχρονα αφήνουμε και τη σφραγίδα μας κάθε δεδομένη στιγμή.
Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε ουσιαστικά τόσο ακούγοντας τα μηνύματα από τους άλλους, όσο και μεταδίδοντας τα δικά μας μηνύματα. Η ουσιαστικότερη επικοινωνία θα συμβάλλει πρώτα στην προσωπική μας εξέλιξη και έπειτα στην εξέλιξη της εκάστοτε σχέσης μας.
Σύντομο Βιογραφικό Βιολέττας Συκάρη
Aπόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Ψυχικής Υγείας από το πανεπιστήμιο King’s του Λονδίνου. Επίσης, είναι εκπαιδευόμενη στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία. Έχει ολοκληρώσει μια πρακτίκη άσκηση στον τομέα 18 άνω για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και μια δεύτερη στον Ξενώνα SOS Eliza για κακοποιημένα, παραμελημένα παιδιά όπου και εργάστηκε εθελοντικά, ενώ η τρίτη πρακτική της άσκηση ολοκληρώθηκε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.
Έχει εργαστεί σε δημόσια Γυμνάσια – Λύκεια ως ψυχολόγος ενώ τώρα εργάζεται σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και ταυτόχρονα διαθέτει ιδιωτικό γραφείο και διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης για ενήλικες. Τομείς εξειδίκευσης: διαταραχές άγχους, σχέσεις, αυτοεκτίμηση, τρίτη ηλικία.
Γ. Στακτοπούλου 1Β, Καλαμαριά Θεσσαλονίκη, 6946041897, vsykari@gmail.com