Tης Μαρίας Τσιμπινού MBPsS, Ψυχοθεραπεύτριας-Ομαδικής Αναλύτριας
Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρούμε πως η κοινωνία και κυρίως τα μέλη της δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα σώματος. Βομβαρδιζόμαστε απο εικόνες καλλίγραμμων ανθρώπων και διαρκώς πιεζόμαστε στο να κατακτήσουμε μια εμφανίσιμη σιλουέτα. Όλο αυτό το σύστημα ωθεί στην ανάγκη ικανοποίησης των άλλων παρά σε αυτό που ικανοποιεί τη θέληση του ίδιου του ατόμου. Αυτό οδηγεί σε συγκεκριμένη στρεσογόνα συμπεριφορά η οποία φέρει ενοχή και έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου μπορεί να καταλήξει σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Παρατηρούμε γύρω μας συχνά άτομα με ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα ως προς αυτού του είδους τις διαταραχές. Μία από αυτές τις διαταραχές είναι η συναισθηματική/καταναγκαστική υπερφαγία: Η Συναισθηματική υπερφαγία ορίζεται ως η κατανάλωση φαγητού που προκύπτει όχι από βιολογική πείνα, αλλά ως συνέπεια ενός αρνητικά φορτισμένου συναισθήματος, όπως το άγχος, η λύπη, ο θυμός κτλ Διαχωρίζεται απο την ψυχογενή βουλιμία εφόσον δεν γίνεται προσπάθεια απέκκρισης μέσω εμέτου ή πρόκληση διάρροιας. Αυτό που παρατηρούμε στις διατροφικές διαταραχές είναι πως η τροφή αποκτά ένα συμβολισμό είτε για να καλυφθεί ένα συναισθηματικό κενό ή για να επιδοθεί το μήνυμα ως συμπεριφορά προς τον εαυτο μας.
Προφίλ ατόμων με επεισόδια Συναισθηματικής Υπερφαγίας
Ατομα με δυσκολία στο να αναγνωρίσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση και να την εκφράσουν.
• Έχουν κυκλοθυμική συμπεριφορά .
• Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά ωστόσο έχουν και υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους .
• Έντονα παρορμητική συμπεριφορά ή αδυναμία στον έλεγχο των παρορμήσεων
• Υψηλά επίπεδα άγχους και έντασης
• Έντονη ανάγκη να λάβουν άμεση ευχαρίστηση
• Ενοχοποιούν εύκολα τον εαυτό τους και χρησιμοποιούν τη τροφή ως τιμωρία
• Άτομα που από μικρή ηλικία «χορταίνουν» τις ανάγκες τους με υλικά και όχι συναισθηματικά αγαθά .
Αντιμετώπιση:
Είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπευτική βοήθεια σε συνεργασία με διατροφολόγο. Πρέπει το άτομο να συνειδητοποιήσει την κατάσταση, να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα του εαυτού και να βρει τη δύναμη να ενισχύσει το κίνητρο απόκτησης της χαμένης αυτοεκτίμησης και να αγαπήσει τον εαυτό του.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Aσύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Συναισθηματική υπερφαγία – Βήματα για την αντιμετώπιση”. Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-synaisthimatiki-yperfagia-vimata-gia-tin-antimetopisi/
Σύντομο Βιογραφικό Μαρίας Τσιμπινού
Ή Μαρια Τσιμπινου MBPsS είναι ψυχολόγος-Ομαδικη Αναλυτρια, πτυχιούχος 1st εφαρμοσμένης ψυχολογίας του πανεπιστημίου Derby UK. Είναι ειδικευμένη στην Ομαδική Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία από τον Ελληνικό Οργανισμό Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Αναλυση και είναι επίσημο μέλος της Βρετανικής Κοινότητας Ψυχολόγων (BPS) και του Group Analytic Society International (GASI). Έχει επίσης πτυχίο Λόγο- παθολογίας (Speech Therapy) από το πανεπιστήμιο του Derby. Επιπλέον έχει πτυχίο παρακολούθησης του προγράμματος Συστημικής Ψυχιατρικής από το ΕΚΠΑ με αριστείο. Έχει συμμετάσχει σε αμέτρητα συνέδρια, ημερίδες οπως και παρουσιάσεις της Ποιοτικης έρευνας που εκπονησε πάνω στη νόσο του καρκίνου και τη στάση των σημαντικών άλλων στη ζωή του ασθενούς. Έχει συντονίσει ομάδα υποστήριξης γονέων στο 2ο δημοτικό σχολείο Γλυφαδας. Έχει συνεργαστεί με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικης στο Κέντρο Ημέρας Ψυχολογικής Υποστήριξης Ασθενών με Καρκίνο και των Οικογενειών τους. Συνεργάζεται με τον Πασεσαπ-Οτε στην ψυχολογική υποστήριξη Οικογενειών με συγγενικά μέλη ΑΜΕΑ. Παρακολουθεί ατομικά και ομαδικά περιστατικά στην περιοχή της Γλυφαδας.