Της Φανής Λούγκλου, Κλινικής Ψυχολόγου-Παιδοψυχολόγου
Η εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δυο ανθρώπους χρειάζεται πολύ χρόνο για να χτιστεί. Η ειλικρινής σχέση και η καλή επικοινωνία είναι τα απαραίτητα συστατικά της. Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στο παιδί και το γονιό.
• Ξεκινάμε νωρίς. Ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να βάλουμε τα θεμέλια της εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας. Από τη βρεφική ακόμα ηλικία μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτή τη σχέση, μαθαίνοντας στο παιδί ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι κοντά του και μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες του.
• Κρατάμε πάντα το λόγο μας. Όταν υποσχόμαστε κάτι στο παιδί, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε και να το κάνουμε, αλλιώς καλύτερα να μην το υποσχεθούμε. Όταν τηρούμε τις υποσχέσεις μας, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και μας εμπιστεύονται.
• Είμαστε ειλικρινείς. Για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης, λέμε πάντα την αλήθεια στα παιδιά για πράγματα που τα αφορούν, αρκεί να χρησιμοποιούμε τις σωστές λέξεις ώστε να καταλάβουν. Έτσι θα μάθουν να εκτιμούν την αλήθεια και βλέποντας το δικό μας παράδειγμα θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να λένε την αλήθεια, ακόμα κι αν είναι ενοχλητική.
• Είμαστε ήρεμοι. Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να μας πει οτιδήποτε χωρίς να εξοργιστούμε και να χάσουμε τον έλεγχο, τότε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το εμπιστευτούμε και ότι θα μας πει την αλήθεια. Προσοχή όμως: το να είμαστε ήρεμοι, δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα κάποια σοβαρά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Η ηρεμία και η αυστηρότητα δεν είναι αντίθετοι όροι.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Aσύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Κατάθλιψη στην παιδική ηλικία-Κριτήρια και κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις”. Απευθύνεται: Σε Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Παιδαγωγούς, Νηπιαγωγούς, Ψυχολόγους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Ειδικούς θεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς και στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-katathlipsi-stin-pediki-ilikia-kritiria-ke-katalliles-therapeftikes-paremvasis/
• Είμαστε διαθέσιμοι όταν μας χρειάζονται. Για να εκδηλώσουν τα παιδιά εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό να αισθανθούν να αισθανθούν ότι υπάρχει κάποιος που θα σταθεί δίπλα τους σε μία κρίση. Ακόμα κι αν για εμάς το πρόβλημα είναι ανόητο («Ο Γιώργος μου πήρε το παιχνίδι μου») για το παιδί είναι σημαντικό και μας χρειάζεται.
• Είμαστε παράδειγμα προς μίμηση. Δεν κάνουμε κάτι παράνομο, κρυφό, πονηρό που δεν θα θέλαμε να κάνουν τα παιδιά μας. Πολλές φορές, οι πράξεις μας μιλούν δυνατότερα από τα λόγια μας.
Σύντομο Βιογραφικό Φανής Λούγκλου
Ιδιωτεύω ως κλινική παιδοψυχολόγος από το 2006, αρχικά στη Βούλα και στη συνέχεια στη Λήμνο. Από τον Ιανουάριο του 2015 συνεργάζομαι με το πρόγραμμα του πανεπιστημίου Harvard «Making Care Common” που έχει στόχο την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε δημοτικό σχολείο της Λήμνου.
Έχω εξειδικευτεί στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων για τη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, αυτισμού και συναισθηματικών/συμπεριφορικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους. Έχω εκπαιδευτεί στην γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, στην προσαρμοσμένη παιχνιδοθεραπεια σύμφωνα με τη γνωστική θεωρία και στην εκπαίδευση γονέων σύμφωνα με τη θεωρία του Ρ. Ντράικωρς (Marshall University). Συντονίζω ομάδες γονέων από το 2010. Είμαι μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (American Psychological Association).