Η ανατροφή των παιδιών είναι μια πολύπλοκη και συνεχής διαδικασία, με εκτεταμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού. Όταν πρόκειται για την παραγωγή ενός ναρκισσιστικού παιδιού, η ανατροφή των παιδιών παίζει ουσιαστικό ρόλο. Οι γονικές συμπεριφορές όπως η υπερβολική επιείκεια και η υπερβολική εστίαση στην εμφάνιση του παιδιού δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.
Ο υπερβολικός έπαινος ή οι πλούσιες εκδηλώσεις στοργής μπορεί να οδηγήσουν σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες στα παιδιά και να διαβρώσουν τη συναισθηματική σταθερότητα.
Επιπλέον, οι γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να υπαγορεύουν τα όριά τους ή αποτυγχάνουν να επιβάλουν την κατάλληλη πειθαρχία κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια αίσθηση δικαιώματος στο παιδί. Ο συναισθηματικός εκφοβισμός και η υπονόμευση της αυτονομίας των νεότερων μελών της οικογένειας αυξάνουν επίσης την πιθανότητα να εκδηλωθούν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, η επιτυχημένη ανατροφή περιλαμβάνει τη διδασκαλία στα παιδιά υγιών τρόπων έκφρασης, θέτοντας σαφή όρια και ενθαρρύνοντας την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων, επικυρώνοντας τη θετική συμπεριφορά και γιορτάζοντας τις επιτυχίες χωρίς να εστιάζουν στην αρνητική συμπεριφορά. Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρήσουν μια υγιή σχέση με τα παιδιά τους, παρέχοντας όρια, ενώ ταυτόχρονα επικυρώνουν τα συναισθήματά τους. αυτή η ισορροπία βοηθά στη διαμόρφωση της αυτοεκτίμησής τους ενώ μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξουν ναρκισσισμό στην ενήλικη ζωή.
Συνήθειες των γονέων που μπορούν να οδηγήσουν σε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά στα παιδιά
Υπερβολή επιείκεια
Η υπερβολή είναι μια μορφή γονικής μέριμνας που μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς παρέχουν στο παιδί τους υπερβολική προσοχή, υλικά αγαθά και/ή ελευθερίες χωρίς να απαιτούν οποιοδήποτε είδος ευθύνης. Η υπερβολική απόλαυση μπορεί να οδηγήσει σε μια διογκωμένη αίσθηση αυτο-σημασίας και προσδοκιών από τη ζωή, δύο ιδιότητες που συνδέονται με τον ναρκισσισμό. Είναι σημαντικό για τους γονείς να παρέχουν δομή στη ζωή του παιδιού τους, ενώ παράλληλα του δείχνουν αγάπη και υποστήριξη.
Υπερβολική εστίαση στην εμφάνιση του παιδιού
Η υπερβολική εστίαση στη φυσική εμφάνιση ενός παιδιού μπορεί να είναι ένδειξη πιθανού ναρκισσισμού. Οι γονείς που δίνουν υπερβολική έμφαση στο πώς φαίνεται ή συμπεριφέρεται το παιδί τους και συχνά το επικρίνουν ότι δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα του γονέα μπορεί να οδηγήσουν σε μια διογκωμένη αίσθηση αυτοεξυπηρέτησης και προσδοκιών από τη ζωή. Ένα παιδί που προσπαθεί διαρκώς για έγκριση, ακόμη και όταν είναι αδικαιολόγητο, μπορεί να γίνει επιρρεπές στην ανάπτυξη ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών. Είναι σημαντικό για τους γονείς να δημιουργήσουν ένα υγιές περιβάλλον που ενθαρρύνει την προσωπική ανάπτυξη παρέχοντας παράλληλα δομή και καθοδήγηση.
Επιτρέποντας στο παιδί να υπαγορεύει τα δικά του όρια ή κανόνες
Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υπαγορεύουν τα δικά τους όρια ή κανόνες. Δίνοντάς τους την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και ενσταλάζει την αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, είναι επίσης ευεργετικό για τη διδασκαλία σημαντικών μαθημάτων ζωής όπως η προσωπική ευθύνη, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός. Το να επιτρέπετε στα παιδιά να λάβουν αναγνώριση για τη δουλειά ή τη συνεισφορά τους, βοηθά στην καλλιέργεια θετικής αυτοεκτίμησης.
Αποτυχία επιβολής της κατάλληλης πειθαρχίας
Η αποτυχία επιβολής της κατάλληλης πειθαρχίας στη ζωή ενός παιδιού μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ναρκισσιστή. Χωρίς ξεκάθαρα όρια και κανόνες, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν αυτοδικαιότητα, να αναζητήσουν υπερβολική προσοχή και να συνειδητοποιήσουν την επιρροή τους στους άλλους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επιδεικνύουν χειραγωγική ή δόλια συμπεριφορά, να κυριαρχούν στις συζητήσεις και να πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους χωρίς να το κερδίζουν. Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να εκδηλωθούν σε μια πλήρη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Συναισθηματικός εκφοβισμός και υπονόμευση της αυτονομίας των νεότερων μελών της οικογένειας
Ο συναισθηματικός εκφοβισμός και η υπονόμευση της αυτονομίας των νεότερων μελών της οικογένειας μπορεί να οδηγήσει σε μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Όταν τα παιδιά υποτιμούνται επανειλημμένα, η αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους μπορεί να υποβαθμιστεί σοβαρά. Η συνεχής κριτική και η χειραγώγηση μπορεί να τους κάνουν να εξαρτώνται υπερβολικά από τους άλλους για έγκριση, οδηγώντας σε εμμονή με θαυμασμό και επικύρωση. Αυτή η ανάγκη για προσοχή μπορεί να εκδηλωθεί σε παράλογη συμπεριφορά, όπως η υπερβολική έμφαση στις επιτυχίες τους, η αδυναμία να δεχτούν οποιαδήποτε μορφή κριτικής ή ακόμα και ο έλεγχος των σχέσεων. Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν σε μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Πλούσιες εκδηλώσεις στοργής και υπερβολικά επαινώντας τα παιδιά
Αν και μπορεί να φαίνεται αβλαβές στην επιφάνεια, το ντους στα παιδιά με υπερβολική αγάπη και προσοχή μπορεί να είναι επιζήμια μακροπρόθεσμα. Τροφοδοτώντας συνεχώς το εγώ τους, τα παιδιά βασίζονται σε αυτήν την εξωτερική επικύρωση προκειμένου να διατηρήσουν τα συναισθήματα αυτοεκτίμησης και ανωτερότητας. Επιπλέον, ο υπερβολικός έπαινος μεταδίδει σε ένα παιδί ότι είναι τέλειο και υπερτιμημένο, με αποτέλεσμα μια διογκωμένη αίσθηση του δικαιώματος. Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να εκδηλωθούν σε μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Επίδειξη έλλειψης σεβασμού προς τους άλλους ανθρώπους
Όταν τα παιδιά εκτίθενται σε ασεβή συμπεριφορά, μιμούνται την ίδια συμπεριφορά σε μια προσπάθεια να ταιριάζουν και να αισθάνονται αποδεκτά. Αυτό τους οδηγεί να αποτραβιούνται και να διστάζουν να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν με άλλους ή να δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να στραφούν στη χειραγώγηση, την εξαπάτηση και την επιθετικότητα ως τρόπους επίθεσης σε όσους αμφισβητούν την αίσθηση της ανωτερότητάς τους. Χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση, αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να γίνουν μια πλήρης ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Να μην επιτρέπεται στα παιδιά να εκφράζονται ελεύθερα και να παίρνουν ανεξάρτητες αποφάσεις
Όταν τα παιδιά δεν έχουν την ελευθερία να σκέφτονται, να ενεργούν και να μιλούν μόνα τους, εξαρτώνται από την εξωτερική επικύρωση για να αισθάνονται σημαντικά και άξια. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν μια διογκωμένη αίσθηση δικαιώματος και ανωτερότητας καθώς μεγαλώνουν, πιστεύοντας ότι η γνώμη τους πρέπει πάντα να τιμάται. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από τον έλεγχο εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Για περισσότερα ΝΕΑ και Άρθρα που αφορούν την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα ΝΕΑ Επιμορφωτικά Σεμινάρια Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: b.healthpage.com