Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε υποπτευθεί ότι η υπάρχει κάποιο κόστος για τη συνεχόμενη έκθεση στην οθόνη (είτε είναι υπολογιστής είτε είναι τηλεόραση). Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε οθόνη για πέντε μέρες μπορούσαν να αναγνωρίσουν καλύτερα τα συναισθήματα των ανθρώπων σε αντίθεση με τα παιδιά που συνέχισαν να έχουν την οθόνη στην καθημερινότητα τους.
Πιο συγκεκριμένα 51 εξάχρονα παιδιά δημοσίου σχολείου της Καλιφόρνια εστάλησαν σε εκπαιδευτική εκδρομή για 5 ημέρες χωρίς να υπάρχει καθόλου τηλεόραση, τηλέφωνο ή διαδίκτυο. Σε αντίθεση με αυτό που αναμενόταν τα παιδιά είχαν ευχάριστες στιγμές και δεν υπήρξε πρόβλημα. Σε σύγκριση με 54 εξάχρονα παιδιά που παρακολουθούσαν κανονικά την οθόνη τα παιδιά που είχαν πάει εκδρομή μπορούσαν να αναγνωρίσουν καλύτερα φωτογραφίες με ανθρώπινα συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, χαρά και άγχος. Ακόμη και μετά από προβολή σχετικού βίντεο τα παιδιά που απείχαν 5 ημέρες μπορούσαν να αναγνωρίσουν πολύ καλύτερα τα μη λεκτικά συναισθήματα.
Η έρευνα έδειξε ότι ένα σημαντικό κόστος της εκτεταμένης χρήσης οθόνης είναι η μειωμένη ευαισθησία στην κατανόηση του πως νιώθουν οι άνθρωποι.
Εν κατακλείδι, η αλληλεπίδραση με την οθόνη δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν μπορούμε να μάθουμε μη λεκτικά εκφραζόμενα συναισθήματα από μια οθόνη όπως θα μπορούσαμε από μια άμεση επαφή. Αν λοιπόν επιφέρει τόσο σημαντικό κόστος στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων από τόσο νεαρή ηλικία τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο στη μετέπειτα εξέλιξη του παιδιού;
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι:
ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.
Μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας πατώντας εδώ: https://psychopedia.gr/exatomikevmenes-ypiresies-psychikis-ygias/
ή μπορείτε να καλέσετε στα τηλ. 210-6413306-6934650265 για να επικοινωνήσετε με Ειδικό Ψυχικής Υγείας του Psychopedia.