Της Νατάσας Χρήστου, Ψυχολόγου, Msc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία
Το «όχι» είναι παρεξηγημένη λέξη. Όπως και γενικότερα η άρνηση.
Από παιδιά μαθαίνουμε να δεχόμαστε, να προσφέρουμε, να εξυπηρετούμε, να μην στενοχωρούμε. Να λέμε κυρίως «ναι», δηλαδή.
Βλέπεις, το «ναι» έχει θετική χροιά, συνδέεται-συνήθως-με κάτι θεμιτό και είναι αποδεκτή λέξη από όλους αλλά κυρίως από εμάς. Βολεύει και δίνει λύσεις.
Αντίθετα, το «όχι» έχει αρνητική χροιά, συνδέεται-συνήθως-με την αντίρρηση και δυσανασχετεί. Δε βολεύει.
Η αλήθεια είναι πως ότι προκαλεί δυσανασχέτηση και αρνητισμό τείνουμε να το αποφεύγουμε. Δημιουργούμε άμυνες για να οδηγηθούμε «εκεί που πρέπει» και όχι «εκεί που θέλουμε».
Αν το καλοσκεφτούμε, συχνά το «ναι» είναι ο ιδανικός μας εαυτός, ενώ το «όχι» είναι ο πραγματικός. Ο ιδανικός εαυτός είναι συνήθως αποδεκτός. Ισχύει, όμως, το ίδιο και για τον πραγματικό μας;
Αν δε δοκιμάσουμε δε θα μάθουμε. Ας τολμήσουμε να αρνηθούμε κάτι. Έτσι θα δηλώσουμε την ταυτότητά μας, θα δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, τι θέλουμε ή δεν επιθυμούμε.
Με το «όχι» μπορούμε, ακόμα, να προστατευτούμε και να βάλουμε όρια. Να αντιδράσουμε όταν νιώθουμε ότι μας εκμεταλλεύονται ή ότι ακολουθούμε προγράμματα και επιθυμίες άλλων. Ουσιαστικά, η αρνητική αυτή λέξη μας δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούμε και να δηλώσουμε τη θέση μας.
Εξάλλου, σαν αντίθετες λέξεις, το «ναι» και το «όχι» πάνε μαζί. Όταν, δηλαδή, δεχόμαστε κάτι, πάντα απορρίπτουμε κάτι άλλο και το αντίθετο. Μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε και την άρνηση-όπου και όταν χρειάζεται-στην ουσία μαθαίνουμε και δεχόμαστε τον πραγματικό μας εαυτό. Και αφού τον γνωρίσουμε και τον αποδεχτούμε, μπορούμε να τον παρουσιάσουμε και στους γύρω μας.
Αυτή, λοιπόν, είναι η θετική χροιά του «όχι».
Ας την ανακαλύψουμε.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Θυμός και αδυναμία θέσπισης ορίων – Κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης”. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-thymos-ke-adynamia-thespisis-orion-katalliles-technikes-diachirisis/
Σύντομο Βιογραφικό Νατάσας Χρήστου
Η Αναστασία Ι. Χρήστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές τις σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University of East London, μέσω του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στην Αθήνα. Είναι κάτοχος MSc στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία και ακολουθεί τη συστημική προσέγγιση. Εργάζεται ως ψυχολόγος σε κέντρα στήριξης παιδιού, εφήβου και οικογένειας, καθώς και σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια. Έχει λάβει μέρος ως συντονίστρια σε συνέδρια και βιωματικά workshops και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με τον τομέα της Ψυχικής Υγείας.