Νιώθετε πολύ συχνά ότι δεν ανήκετε κάπου; Ίσως ακόμη και όταν είστε με την οικογένεια ή τους φίλους σας;
Εάν η απάντησή σας σε αυτήν την ερώτηση είναι «ναι», είστε στο σωστό μέρος αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Το να νιώθεις ότι δεν ανήκεις είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό κάποιου που μεγάλωσε με συναισθηματική παραμέληση στην παιδική του ηλικία. Στην πραγματικότητα, η παραπάνω ερώτηση είναι το πρώτο στοιχείο στο Ερωτηματολόγιο Συναισθηματικής Παραμέλησης, το τεστ που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τις επιπτώσεις της συναισθηματικής παραμέλησης στην παιδική ηλικία στην τρέχουσα ζωή τους.
Το συναίσθημα του να νιώθεις “ξένος” περιγράφεται ξανά και ξανά από συναισθηματικά “παραμελημένα” άτομα. Μπορεί να το νιώσουν σε μια μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων ή σε μια μικρή. Μπορεί να το αισθάνονται σαν ανάγκη να ενεργήσει με συγκεκριμένους τρόπους για να γίνουν αποδεκτοί. Μερικές φορές, αυτό το «εξωτερικό» συναίσθημα μπορεί να μειώσει την ικανότητά τους να απολαμβάνουν τον εαυτό τους. Πολλά άτομα μου έχουν εγκαταλείψει τις εκδηλώσεις, συνεστιάσεις ακόμα και οικογενειακές συγκεντρώσεις νωρίς εξαιτίας αυτού. Πολλοί έχουν περιγράψει τον πόνο της λαχτάρας καθώς κοιτάζουν γύρω τους και παρατηρούν άλλους ανθρώπους να γελούν και να συνομιλούν με ευκολία, εύχονται να ήξεραν τι τους έλειπε.
Όποια και αν είναι η συγκεκριμένη εμπειρία, το βασικό συναίσθημα είναι ισχυρό: δεν ανήκω εδώ.
Παιδική συναισθηματική παραμέληση: Πώς γίνεσαι «αουτσάιντερ»
Η συναισθηματική παραμέληση της παιδικής ηλικίας είναι κάτι που δεν συμβαίνει καθώς μας μεγαλώνουν οι γονείς μας. Τα συναισθήματά μας δεν αναγνωρίζονται, ανταποκρίνονται ή επικυρώνονται αρκετά. Το συγκεκριμένο πρόβλημα “ζει κάτω από την επιφάνεια”, αλλά η επίδρασή του μπορεί να είναι μεγάλη. Ένα υποσυνείδητο μήνυμα μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή: Τα συναισθήματά μας δεν έχουν σημασία για τους άλλους.
Δεδομένου ότι το σπίτι μας δεν ήταν ένα φιλόξενο ή ασφαλές μέρος για τα συναισθήματά μας, τα σπρώξαμε βαθιά μέσα μας—ελπίζοντας να μείνουν απαρατήρητα για να μην επιβαρύνουμε τους γονείς μας. Αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης του να πιέζουμε τα συναισθήματά μας έκανε ακριβώς αυτό, μας βοήθησε να επιβιώσουμε… και αυτό είναι καταπληκτικό. Κι όμως, στην ενήλικη ζωή, αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης γίνεται σημαντικό πρόβλημα.
Συναισθήματα: Ένα ουσιαστικό στοιχείο σύνδεσης
Τα συναισθήματα πρέπει να αναγνωρίζονται και να γίνονται αισθητά για να ζήσουμε μια γεμάτη ζωή. Όταν καταπνίγουμε τα συναισθήματά μας, καταπνίγουμε επίσης την ευκαιρία να συνδεθούμε με άλλους. Είναι σαν να κλείνεις την πρόσβασή σου στη συναισθηματική ενέργεια που ζει ανάμεσα σε όλους μας, καθώς και στη συναισθηματική ενέργεια μέσα σου, δημιουργώντας το αίσθημα «εξωτερικά».
Η αλήθεια είναι ότι η συναισθηματική παραμέληση της παιδικής ηλικίας μπορεί να ξεπεραστεί. Το συναίσθημά μας μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά.
4 τρόποι για να ξεπεράσετε την αίσθηση του ξένου
1. Αρχίστε να δίνετε προσοχή σε αυτό το συναίσθημα μέσα σας.
Πώς θα περιγράφατε εσείς προσωπικά αυτό το συναίσθημα «να νιώθεις ξένος»; Αρχίστε να παρατηρείτε όταν το αποκτήσετε. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε στο σώμα σας και τι σκέψεις κάνετε για τον εαυτό σας όταν εμφανίζεται. Όταν μπορείτε να το παρατηρήσετε και να το αναγνωρίσετε, είναι πιο εύκολο να κάνετε κάτι για αυτό.
Λάβετε υπόψη ότι ενώ αυτό το συναίσθημα είναι τόσο αληθινό για εσάς, δεν είναι αληθινό για τους άλλους. Οι άνθρωποι με τους οποίους περιτριγυρίζεσαι δεν σε βλέπουν ως κάποιον που νιώθει ξένος. Οι άνθρωποι που έχουν σημασία στη ζωή σας θέλουν να συνδεθούν μαζί σας. Να το θυμάστε αυτό κάθε φορά που παρατηρείτε αυτό το συναίσθημα.
2. Κάντε το αντίθετο από αυτό που σας λέει αυτό το συναίσθημα.
Ο εαυτός σου λέει να συγκρατηθείς; Σου λέει ότι η γνώμη σας δεν είναι σημαντικό να την μοιραστείτε με τους άλλους; Σας λέει να φύγετε νωρίς από μια εκδήλωση; Μόλις το αναγνωρίσετε και παρατηρήσετε τη δύναμη που έχει στις ενέργειές σας, θα αρχίσετε να ανακτάτε τη δύναμή σας. Λοιπόν, πείτε ελεύθερα τη γνώμη σας όταν το επιθυμείτε. Πηγαίνετε στην κοινωνική συγκέντρωση και μείνετε περισσότερο από ό, τι έχετε προγραμματίσει. Έτσι παρακάμπτετε συνειδητά, σκόπιμα το συναίσθημα.
3. Μιλήστε σε κάποιον για αυτό το συναίσθημα.
Βρείτε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε για να μιλήσει ανοιχτά για τη συναισθηματική παραμέληση της παιδικής ηλικίας και μοιραστείτε αυτό το συναίσθημα. Αν και η συναισθηματική σύνδεση μπορεί να είναι τρομακτική, είναι το ίδιο πράγμα που θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι ανήκετε (και αρχίστε να το πιστεύετε). Όταν βρίσκεστε σε συγκεντρώσεις με το έμπιστο άτομο σας, πείτε του τι χρειάζεστε και πώς μπορεί να σας υποστηρίξει.
4. Ξεκινήστε να αντιμετωπίζετε τη συναισθηματική παραμέληση της παιδικής σας ηλικίας και τον αντίκτυπο που έχει πάνω σας σήμερα.
Μάθετε ό,τι μπορείτε για την παιδική συναισθηματική παραμέληση και πώς σας φάνηκε στην ανατροφή σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Το πρώτο βήμα για να θεραπεύσετε τη συναισθηματική σας παραμέληση είναι να αρχίσετε να παρατηρείτε όλα τα συναισθήματα που έχετε μέσα σας (όχι μόνο το αίσθημα του του να νιώθεις ξένος).
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.psychologytoday.com