Σύμφωνα με τον Jerry Deffenbacher, PhD, έναν ψυχολόγο που ειδικεύεται στη διαχείριση του θυμού, μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά πιο «θερμοκέφαλοι» από άλλους. θυμώνουν πιο εύκολα και πιο έντονα από ότι ο μέσος άνθρωπος. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που δεν δείχνουν το θυμό τους με δυνατούς θεαματικούς τρόπους, αλλά είναι χρόνιες ευερέθιστοι και γκρινιάρηδες. Οι άνθρωποι που θυμώνουν εύκολα δεν βρίζουν και πετάνε πάντα πράγματα. Μερικές φορές αποσύρονται κοινωνικά, βουρκώνουν ή αρρωσταίνουν σωματικά.
Οι άνθρωποι που θυμώνουν εύκολα γενικά έχουν αυτό που ορισμένοι ψυχολόγοι αποκαλούν χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση, που σημαίνει απλώς ότι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υποβάλλονται σε απογοήτευση, ενόχληση ή ενόχληση. Δεν μπορούν να πάρουν τα πράγματα χαλαρά και εξοργίζονται ιδιαίτερα αν η κατάσταση φαίνεται κάπως άδικη: για παράδειγμα, διορθώνονται για ένα μικρό λάθος.
Τι κάνει αυτούς τους ανθρώπους έτσι; Μια σειρά από πράγματα. Μια αιτία μπορεί να είναι γενετική ή φυσιολογική: Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα παιδιά γεννιούνται ευερέθιστα, ευαίσθητα και θυμώνουν εύκολα και ότι αυτά τα σημάδια είναι παρόντα από πολύ μικρή ηλικία. Ένα άλλο μπορεί να είναι κοινωνικοπολιτισμικό. Ο θυμός συχνά θεωρείται αρνητικός. έχουμε διδαχθεί ότι είναι εντάξει να εκφράζουμε άγχος, κατάθλιψη ή άλλα συναισθήματα, αλλά όχι να εκφράζουμε θυμό. Ως αποτέλεσμα, δεν μαθαίνουμε πώς να το χειριζόμαστε ή να το διοχετεύουμε εποικοδομητικά.
Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι το οικογενειακό υπόβαθρο παίζει ρόλο. Συνήθως, οι άνθρωποι που θυμώνουν εύκολα προέρχονται από οικογένειες που είναι ενοχλητικές, χαοτικές και δεν είναι ειδικευμένες στη συναισθηματική επικοινωνία.
Είναι καλό να «τα αφήσουμε όλα να περάσουν έξω;»
Οι ψυχολόγοι λένε τώρα ότι αυτός είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη θεωρία ως άδεια για να βλάψουν άλλους. Η έρευνα έχει βρει ότι το «να το αφήσεις να ξεσπάσει» με θυμό στην πραγματικότητα κλιμακώνει τον θυμό και την επιθετικότητα και δεν βοηθά σε τίποτα να σε βοηθήσει (ή το άτομο με το οποίο είσαι θυμωμένος) να επιλύσεις την κατάσταση.
Είναι καλύτερο να μάθετε τι είναι αυτό που πυροδοτεί το θυμό σας και, στη συνέχεια, να αναπτύξετε στρατηγικές για να μην σας παρασύρουν αυτά τα ερεθίσματα.
Στρατηγικές για να περιορίσετε τον θυμό σας
Χαλάρωση
Απλά εργαλεία χαλάρωσης, όπως βαθιά αναπνοή και χαλαρωτικές εικόνες, μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα συναισθήματα θυμού. Υπάρχουν βιβλία και μαθήματα που μπορούν να σας διδάξουν τεχνικές χαλάρωσης και μόλις μάθετε τις τεχνικές, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε περίσταση. Εάν συμμετέχετε σε μια σχέση όπου και οι δύο σύντροφοι είναι καυτεροί, ίσως είναι καλή ιδέα και οι δύο να μάθετε αυτές τις τεχνικές.
Μερικά απλά βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Αναπνεύστε βαθιά, από το διάφραγμά σας. η αναπνοή από το στήθος σας δεν θα σας χαλαρώσει. Φανταστείτε την αναπνοή σας να βγαίνει από το «έντερό» σας. Επαναλάβετε αργά μια ήρεμη λέξη ή φράση όπως «χαλάρωσε», «κάντε το χαλαρά».
Επαναλάβετε το στον εαυτό σας ενώ αναπνέετε βαθιά. Χρησιμοποιήστε εικόνες και οραματιστείτε μια χαλαρωτική εμπειρία, είτε από τη μνήμη σας είτε από τη φαντασία σας. Οι μη επίπονες, αργές ασκήσεις που μοιάζουν με τη γιόγκα μπορούν να χαλαρώσουν τους μυς σας και να σας κάνουν να νιώσετε πολύ πιο ήρεμοι.
Εφαρμόστε αυτές τις τεχνικές καθημερινά. Μάθετε να τα χρησιμοποιείτε αυτόματα όταν βρίσκεστε σε τεταμένη κατάσταση.
Γνωστική αναδιάρθρωση
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι αλλάζεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Οι θυμωμένοι άνθρωποι τείνουν να βρίζουν ή να μιλούν με έντονους και αυστηρούς όρους που αντικατοπτρίζουν τις εσωτερικές τους σκέψεις. Όταν είστε θυμωμένοι, η σκέψη σας μπορεί να γίνει πολύ υπερβολική και υπερβολικά δραματική. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτές τις σκέψεις με πιο λογικές. Για παράδειγμα, αντί να λέτε στον εαυτό σας, «α, είναι απαίσιο, είναι τρομερό, όλα έχουν καταστραφεί», πείτε στον εαυτό σας, «είναι απογοητευτικό και είναι κατανοητό ότι είμαι αναστατωμένος γι’ αυτό, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου και θυμώνω. δεν πρόκειται να το διορθώσει ούτως ή άλλως».
Να είστε προσεκτικοί με λέξεις όπως «ποτέ» ή «πάντα» όταν μιλάτε για τον εαυτό σας ή για κάποιον άλλο. «Αυτή η μηχανή !&*%@ δεν λειτουργεί ποτέ», ή «πάντα ξεχνάς πράγματα» δεν είναι απλώς ανακριβή, αλλά χρησιμεύουν επίσης στο να νιώσεις ότι ο θυμός σου είναι δικαιολογημένος και ότι δεν υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα. Επίσης, αποξενώνουν και εξευτελίζουν τους ανθρώπους που διαφορετικά θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί σας για μια λύση.
Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το να θυμώσετε δεν πρόκειται να διορθώσει τίποτα, ότι δεν θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα (και μπορεί πραγματικά να σας κάνει να νιώσετε χειρότερα).
Η λογική νικά τον θυμό, γιατί ο θυμός, ακόμα κι όταν είναι δικαιολογημένος, μπορεί γρήγορα να γίνει παράλογος. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ψυχρή σκληρή λογική στον εαυτό σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο κόσμος «δεν είναι έξω για να σας πάρει», απλώς βιώνετε μερικά από τα δύσκολα σημεία της καθημερινής ζωής. Κάνετε αυτό κάθε φορά που νιώθετε ότι ο θυμός σας κάνει το καλύτερο και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο ισορροπημένη προοπτική. Οι θυμωμένοι άνθρωποι τείνουν να απαιτούν πράγματα: δικαιοσύνη, εκτίμηση, συμφωνία, προθυμία να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο. Όλοι θέλουν αυτά τα πράγματα, και όλοι πληγωνόμαστε και απογοητευόμαστε όταν δεν τα παίρνουμε, αλλά οι θυμωμένοι άνθρωποι τα απαιτούν και όταν οι απαιτήσεις τους δεν ικανοποιούνται, η απογοήτευσή τους γίνεται θυμός.
Ως μέρος της γνωστικής τους αναδιάρθρωσης, οι θυμωμένοι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν την απαιτητική φύση τους και να μεταφράσουν τις προσδοκίες τους σε επιθυμίες. Με άλλα λόγια, το να λες κάτι «θα ήθελα» είναι πιο υγιεινό από το να λες «απαιτώ» ή «πρέπει να έχω». Όταν δεν μπορείτε να αποκτήσετε αυτό που θέλετε, θα βιώσετε τις φυσιολογικές αντιδράσεις – απογοήτευση, απογοήτευση, πληγή – αλλά όχι θυμό. Μερικοί θυμωμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον θυμό ως τρόπο για να αποφύγουν να νιώσουν πληγωμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος εξαφανίζεται.
Επίλυση του προβλήματος
Μερικές φορές, ο θυμός και η απογοήτευσή μας προκαλούνται από πολύ πραγματικά και άλυτα προβλήματα στη ζωή μας. Δεν είναι όλος ο θυμός άστοχος και συχνά είναι μια υγιής, φυσική απάντηση σε αυτές τις δυσκολίες. Υπάρχει επίσης μια πολιτισμική πεποίθηση ότι κάθε πρόβλημα έχει μια λύση και ενισχύει την απογοήτευσή μας να ανακαλύψουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η καλύτερη στάση, λοιπόν, για να έρθετε σε μια τέτοια κατάσταση δεν είναι να εστιάσετε στην εύρεση της λύσης, αλλά μάλλον στο πώς χειρίζεστε και αντιμετωπίζετε το πρόβλημα.
Κάντε ένα σχέδιο και ελέγξτε την πρόοδό σας στην πορεία. Αποφασίστε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, αλλά και να μην τιμωρήσετε τον εαυτό σας εάν δεν έρθει αμέσως μια απάντηση. Εάν μπορείτε να το προσεγγίσετε με τις καλύτερες προθέσεις και τις προσπάθειές σας και κάνετε μια σοβαρή προσπάθεια να το αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο, θα είναι λιγότερο πιθανό να χάσετε την υπομονή σας και να πέσετε σε σκέψεις για όλα ή τίποτα, ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν λυθεί σωστά. Μακριά.
Καλύτερη επικοινωνία
Οι θυμωμένοι άνθρωποι τείνουν να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα και να ενεργούν σύμφωνα με αυτά, και ορισμένα από αυτά τα συμπεράσματα μπορεί να είναι πολύ ανακριβή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν είστε σε μια έντονη συζήτηση είναι να επιβραδύνετε και να σκεφτείτε τις απαντήσεις σας. Μην πείτε το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό, αλλά επιβραδύνετε και σκεφτείτε προσεκτικά τι θέλετε να πείτε. Ταυτόχρονα, ακούστε προσεκτικά τι λέει ο άλλος και αφιερώστε λίγο χρόνο πριν απαντήσετε.
Ακούστε, επίσης, τι κρύβεται πίσω από τον θυμό. Για παράδειγμα, σας αρέσει μια ορισμένη ελευθερία και προσωπικός χώρος και ο «σημαντικός άλλος» σας θέλει περισσότερη σύνδεση και εγγύτητα.
Είναι φυσικό να είσαι αμυντικός όταν σε επικρίνουν, αλλά μην αντεπιτίθεται. Αντίθετα, ακούστε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις: το μήνυμα ότι αυτό το άτομο μπορεί να αισθάνεται παραμελημένο και ότι δεν αγαπιέται. Μπορεί να χρειαστούν πολλές υπομονετικές ερωτήσεις από την πλευρά σας και μπορεί να απαιτήσει λίγο χώρο αναπνοής, αλλά μην αφήσετε τον θυμό σας ή του συντρόφου να ξεφύγει από τον έλεγχο μιας συζήτησης. Η ψυχραιμία σας μπορεί να εμποδίσει την κατάσταση να γίνει καταστροφική.
Χρησιμοποιώντας χιούμορ
Το «χιούμορ» μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της οργής με διάφορους τρόπους.
Πρώτον, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο ισορροπημένη προοπτική. Όταν θυμώνετε και φωνάζετε κάποιον με όνομα ή αναφέρεστε σε αυτόν με κάποια ευφάνταστη φράση, σταματήστε και φανταστείτε πώς θα μοιάζει κυριολεκτικά αυτή η λέξη.
Κάνετε αυτό κάθε φορά που έρχεται στο μυαλό σας ένα όνομα για ένα άλλο άτομο. Αν μπορείτε, σχεδιάστε μια εικόνα του πώς μπορεί να μοιάζει το πραγματικό πράγμα. Αυτό θα αφαιρέσει πολύ από την οργή σας. και το χιούμορ μπορεί πάντα να βασίζεται στο χιούμορ για να βοηθήσει να ξεκολλήσει μια τεταμένη κατάσταση.
Το υποκείμενο μήνυμα των πολύ θυμωμένων ανθρώπων, λέει ο Δρ Deffenbacher, είναι “τα πράγματα πρέπει να πάνε όπως μου αρέσει!” Οι θυμωμένοι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται ότι έχουν ηθικά δίκιο, ότι οποιοδήποτε μπλοκάρισμα ή αλλαγή των σχεδίων τους είναι αφόρητη αναξιοπρέπεια και ότι ΔΕΝ πρέπει να υποφέρουν με αυτόν τον τρόπο. Ίσως άλλοι να το κάνουν, αλλά όχι αυτοί!
Όταν αισθάνεστε αυτή την παρόρμηση, σας προτείνει, φανταστείτε τον εαυτό σας ως θεό ή θεά, έναν υπέρτατο άρχοντα, στον οποίο ανήκουν οι δρόμοι και τα καταστήματα και οι χώροι γραφείων, που βαδίζει μόνος και έχει τον δρόμο σας σε όλες τις καταστάσεις, ενώ οι άλλοι αναστέλλονται σε εσάς. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στις φανταστικές σκηνές σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να συνειδητοποιήσετε ότι ίσως είστε παράλογοι. θα συνειδητοποιήσεις επίσης πόσο ασήμαντα είναι τα πράγματα για τα οποία είσαι θυμωμένος. Υπάρχουν δύο προφυλάξεις στη χρήση του χιούμορ. Πρώτον, μην προσπαθείτε απλώς να «γελάσετε» με τα προβλήματά σας. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε χιούμορ για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να τα αντιμετωπίσει πιο εποικοδομητικά. Δεύτερον, μην ενδίδετε σε σκληρό, σαρκαστικό χιούμορ. αυτό είναι απλώς μια άλλη μορφή μη υγιούς έκφρασης θυμού.
Το κοινό αυτών των τεχνικών είναι η άρνηση να πάρετε τον εαυτό σας πολύ στα σοβαρά. Ο θυμός είναι ένα σοβαρό συναίσθημα, αλλά συχνά συνοδεύεται από ιδέες που, αν εξεταστούν, μπορούν να σας κάνουν να γελάσετε.
Αλλάζοντας το περιβάλλον σας
Μερικές φορές είναι το άμεσο περιβάλλον μας που μας προκαλεί εκνευρισμό και οργή. Τα προβλήματα και οι ευθύνες μπορεί να σας βαρύνουν και να σας θυμώσουν με την «παγίδα» στην οποία φαίνεται να έχετε πέσει και όλα τα άτομα και τα πράγματα που σχηματίζουν αυτήν την παγίδα.
Δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προγραμματίσει «προσωπικό χρόνο» για ώρες της ημέρας που γνωρίζετε ότι είναι ιδιαίτερα αγχωτικές. Ένα παράδειγμα είναι η εργαζόμενη μητέρα που έχει έναν πάγιο κανόνα ότι όταν επιστρέφει σπίτι από τη δουλειά, για τα πρώτα 15 λεπτά «κανείς δεν μιλάει στη μαμά, εκτός αν το σπίτι καίγεται». Μετά από αυτόν τον σύντομο χρόνο ησυχίας, αισθάνεται καλύτερα προετοιμασμένη να χειριστεί τις απαιτήσεις των παιδιών της χωρίς να τα ξεσπά.
Για να ενημερώνεστε καθημερινά με Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.apa.org/