της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία και την ACT, Υπεύθυνη Psychopedia.gr
Όλοι μας κατά καιρούς μπορεί να έχουμε βιώσει απογοήτευση διότι βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν έχουν πάει όπως τα είχαμε υπολογίσει. Συχνά αντί να χαιρόμαστε για όσα πάνε καλά στη ζωή μας, εστιάζουμε στο τι πάει στραβά ή στο τι θα μπορούσε να πάει καλύτερα.
Γιατί εστιάζουμε μόνο σε ότι πάει στραβά;
- Έχουμε συνδέσει τα θέλω μας με τα θέλω των άλλων. Αν αυτά που επιτυγχάνουμε δεν είναι αρκετά για τους σημαντικούς άλλους (π.χ. για τους γονείς μας, το σύντροφο μας, τον κοινωνικό μας περίγυρο), τείνουμε να μειώνουμε την αξία τους.
- Έχουμε πληθώρα επιλογών η οποία μας μπερδεύει. Όσο περισσότερες επιλογές έχουμε, τόσο συχνότερα απογοητευόμαστε γιατί συχνά νομίζουμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει κάτι καλύτερο.
- Έχουμε μάθει να τα βλέπουμε όλα σαν μαθηματικό πρόβλημα. Αν κάτι δεν πάει καλά πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε μια λύση, συχνά αναζητούμε την «τέλεια» λύση.
- Ο εγκέφαλος μας είναι προγραμματισμένος να μας προστατεύει .Όταν ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα το λαμβάνει σαν κάτι νέο, επομένως το νέο το βλέπει ως πιθανή απειλή. Σκέψεις όπως: «Και αν συμβεί το χειρότερο;», « και αν δεν πετύχει;» νομίζουμε ότι μας βοηθούν γιατί μας κρατούν σε εγρήγορση. Τελικά όλα αυτά για τα οποία αγχωνόμαστε, συμβαίνουν; Αν ναι, περνούν τις διαστάσεις που φανταστήκαμε;
- Παλιές αποτυχίες μας έχουν κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς ώστε να μην επαναλαμβάνουμε και πάλι τα ίδια ή χειρότερα λάθη.
- Ψάχνουμε για μια ευτυχία διαρκείας. Αναζητούμε αυτό το αίσθημα αναπτέρωσης και ενθουσιασμού που είναι συνεχόμενο. Όταν νιώθουμε ουδέτερα ή λίγο πιο πεσμένοι ψυχολογικά, μας παραξενεύει και σκεφτόμαστε: «Δεν θα έπρεπε να νιώθω έτσι». Και ποιος το λέει ότι δεν θα έπρεπε;
Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο καταλαβαίνουμε πόση ανάγκη έχουμε για έχουμε τον έλεγχο σε όλα.
Βήματα προς την προσωπική μας ευτυχία
- Ας πάρουμε απόφαση ότι ποτέ δεν θα ευχαριστήσουμε πλήρως τους σημαντικούς άλλους. Ας παραδεχτούμε στον εαυτό μας ότι μέχρι τώρα αυτή η προσπάθεια είναι κουραστική και εμπεριέχει απογοήτευση. Ξέρεις ότι βαδίζεις το δρόμο της δικής σου ευτυχίας όταν μέσα σου είσαι ήρεμος. Η ηρεμία δεν εμπεριέχει πικρία. Είναι κάτι πιο εσωτερικό που τίποτα δεν έχει τη δύναμη να την «ταράξει» όταν την έχουμε χτίσει.
- Σταμάτα να σκορπάς τον εαυτό σου με τον εκθέτεις σε πολλαπλά ερεθίσματα για να δεις ποιο ταιριάζει περισσότερο σε εσένα. Είναι σημαντικό να δώσουμε χώρο & χρόνο στον εαυτό μας ώστε να δούμε τι είναι σημαντικό για εμάς και τι αναγκαίο. Στη συνέχεια ας δούμε τι επιλογές έρχονται κοντά σε αυτό. Ότι επιλογή και να κάνουμε είναι η πιο κατάλληλη για εκείνη τη στιγμή. Δεν υπάρχει τέλεια λύση. Από την άλλη με το να μην ρισκάρουμε, ρισκάρουμε περισσότερα.
- Αντί να βλέπουμε τι πάει στραβά ας αναγνωρίσουμε τι πάει καλά στη ζωή μας. Ας αρχίσουμε κάθε βράδυ να βρίσκουμε τρεις καλές στιγμές από την ημέρα ώστε να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλο μας να εστιάζει στα θετικά και να βελτιώνει τη διάθεση μας. Οι καλές στιγμές είναι απλές στιγμές με γλυκό νόημα μέσα στη μέρα όπως: Μίλησα με μια φίλη μου που είχα καιρό, βγήκα για ένα περίπατο σε ένα ωραίο πάρκο, έφαγα το αγαπημένο μου γλυκό κλπ.
- Ζήσε αυτό που κάνεις. Σταμάτα λίγο, κόψε ταχύτητα, απόλαυσε τη διαδρομή, βάλε μικρά πράγματα στην καθημερινότητα που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Αν δεν είσαι τόσο καλός στην κινητοποίηση γράψου σε μια ομάδα που σε ευχαριστεί εστιάζοντας στη διασκέδαση και όχι στην επίδοση π.χ. σε χορό αντί για γυμναστήριο που ο απώτερος σκοπός μπορεί να είναι να χάσω κιλά.
Η ευτυχία σου δεν είναι μόνιμο συναίσθημα. Κάνε ένα γκάλοπ και ρώτα γύρω σου. Κανείς δεν νιώθει συνεχόμενα ευτυχισμένος όπως το έχεις στο μυαλό σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι και δυστυχισμένος. Μάθε να αφήνεις όσα δεν είναι στο χέρι σου και απόλαυσε τα απλά, καθημερινά που θα σου δώσουν την ουσία και θα σε κάνουν να νιώθεις περισσότερη ζωντάνια. Εάν δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις το δυσάρεστο συναίσθημα σου ζήτα και εσύ τη βοήθεια του Ειδικού Ψυχικής υγείας για να το διαχειριστείς άμεσα. Δεν γεννιόμαστε θεραπευτές του εαυτού μας αλλά μπορούμε να γίνουμε με την κατάλληλη καθοδήγηση. Στόχος της Ψυχοθεραπείας είναι να αποκτήσουμε δεξιότητες για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά οποιαδήποτε πρόκληση μας φέρει η ζωή. Βρίσκομαι στη διάθεση σας να συζητήσουμε από κοντά ή μέσω Skype τους προβληματισμούς σας και να βρούμε λύσεις που θα σας βοηθήσουν σε κάθε συνθήκη που σας δυσκολεύει.
Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Τον Ιούνιο του 2019 εκπαιδεύτικε στο μοντέλο Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους. Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένης της Ψυχοπαθολογίας Ενηλίκων και της Αυτοεκτίμησης παιδιών και εφήβων. Πρόσφατα σεμινάριά της “Μείζων καταθλιπτική διαταραχή και αντιμετώπιση”, “Συναισθηματική Υπερφαγία και αντιμετώπιση”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Η εφαρμογή του Mindfulness στην τάξη ή την ομάδα ”.Σήμερα είναι Υπεύθυνη του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας: 210-6413306, 6934650265, Λ.Αλεξάνδρας 209, μετρό Αμπελόκηποι