Της Νάγιας Σουρβίνου, Ψυχολόγου, Υπαρξιακή-Συστημική Ψυχοθεραπεία
Πολύς κόσμος πιστεύει ότι για να έχει μια πετυχημένη σεξουαλική ζωή πρέπει να επιμένει και να εμπλουτίζει συνεχώς το κομμάτι της ερωτικής πράξης και μόνο. Είναι όμως αρκετό αυτό; Αν δηλαδή ένα ζευγάρι φοράει σέξι εσώρουχα και αλλάζει συχνά στάσεις σημαίνει ότι θα διατηρήσει καλή την ερωτική του ζωή;
Η απάντηση είναι αρνητική. Βεβαίως και είναι πολύ σημαντικό οι σύντροφοι να φροντίζουν την εμφάνισή τους και να διατηρούν τη σεξουαλικότητά τους. Η ύπαρξη πάθους είναι δομικό στοιχείο για να διατηρηθεί η καλή ερωτική ζωή ενός ζευγαριού, αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό.
Το ζευγάρι για να λειτουργήσει μέσα στο χρόνο, χρειάζεται την δέσμευση. Η σταθερότητα μεταξύ των συντρόφων παρέχει ασφάλεια και λιγότερη σπατάλη ενέργειας σε ζήλιες ή σε αναζήτηση άλλων συντρόφων, προκειμένου να καλυφθούν τα μεταξύ τους κενά.
Δείτε το Νέο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Σεξουαλικές Διαταραχές-Διάγνωση και Θεραπεία. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημρωθείτε:
Σεξουαλικές Διαταραχές-Διάγνωση και Θεραπεία-ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο άνετα νιώθει το ζευγάρι να μοιραστεί πράγματα και συναισθήματα. Υπάρχει αυτή η οικειότητα που τους επιτρέπει να εκδηλώνουν τον εαυτό τους και να είναι αληθινοί;
Σκεφτείτε ένα ζευγάρι που δεν μοιράζεται σκέψεις, δεν συζητάει, αλλά επενδύει συνεχώς στην ερωτική ζωή. Πόση διάρκεια μπορεί να έχει η μεταξύ τους σχέση;
Σκεφτείτε τώρα, ένα ζευγάρι που είναι συναισθηματικά πολύ κοντά, πλήρως δεσμευμένοι ο ένας προς τον άλλο, αλλά η ερωτική τους ζωή είναι απούσα. Η ρουτίνα και η μιζέρια δε θα αργήσει να τους αγκαλιάσει.
Για να φροντίσει κανείς την ερωτική του ζωή χρειάζεται να καταβάλει ενέργεια και στα τρία αυτά επίπεδα της σχέσης που αναφέρθηκαν. Παραλείποντας κάποιο επίπεδο, δημιουργούνται δυσκολίες και σε κάποιο άλλο.
Σύντομο Βιογραφικό Νάγιας Σουρβίνου
Η Νάγια Σουρβίνου σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου από όπου και αποφοίτησε εκπονώντας την πτυχιακή της εργασία με θέμα «Ποιοτική ανάλυση της σχέσης της Χρυσής Αυγής με τους νέους». Έχει εργαστεί ως Ψυχολόγος σε Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με αυτισμό. Έχει ασχοληθεί και με την παράλληλη στήριξη παιδιών σχολικής ηλικίας. Εκπαιδεύεται στη Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία, ενώ παράλληλα ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι.