Της Ελένης Γιουμίδου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία
Όταν έχουμε ψυχική ισορροπία, είμαστε σε θέση να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, να ανταποκρινόμαστε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της ζωής μας, να έχουμε, καλές ανθρώπινες σχέσεις και να διαχειριζόμαστε με ρεαλισμό και ψυχραιμία τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Εξίσου σημαντική είναι και η φροντίδα του εαυτού μας σωματικά και συναισθηματικά προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μία καλή ποιότητα ζωής..
H αναγνώριση, η επεξεργασία και η διαπραγμάτευση των συναισθημάτων μας στις διαπροσωπικές μας σχέσεις αποτελούν πρωταρχικής σημασίας εγχείρημα προκειμένου να επιτύχουμε την ψυχική ευημερία και γαλήνη. Επίσης μας οδηγούν στην αυτοαποδοχή, στην αυτοαναγνώριση και στην καλύτερη αντίληψη του κόσμου.
Πως όμως συμβάλλει η οικογένεια σε όλα τα παραπάνω;
Όταν η οικογένεια παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για αυτή τη συναισθηματική συνδιαλλαγή, όταν δηλαδή οι γονείς επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση συναισθημάτων και ανταποκρίνονται αναλόγως με αποδοχή, ενθάρρυνση ή οριοθέτηση, τότε και τα παιδιά αισθάνονται ότι απόδέχονται όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Τι γίνεται όταν οι γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη συναλλαγή και δεν αντέχουν την έκφραση των συναισθημάτων ή την αποτρέπουν άθελά τους; Όταν περνούν το μήνυμα ότι ο θυμός, ο φόβος και η απογοήτευση είναι μη αποδεκτά; Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά εκλαμβάνουν το μήνυμα ότι αυτά τα συναισθήματα είναι απαγορευμένα και ότι δεν πρέπει να βιώνουν εμπειρίες που ίσως να έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή αυτών των συναισθημάτων. Έτσι μαθαίνουν να φοβούνται, να νιώθουν ενοχές και όλα αυτά θάβονται στην απαγορευμένη ζώνη του εαυτού και προσπαθούν να τα ξεχάσουν. Ωστόσο όλα αυτό το ακατέργαστο μείγμα συναισθημάτων εξακολουθεί να υφίσταται και να δουλεύει μέσα μας με αποτέλεσμα να διογκώνεται, αφού όλοι στη ζωή μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να έρθουμε σε επαφή με άτομα που μας γεννούν δυσφορικά συναισθήματα. Αν δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε και να τα διαχειριστούμε σε σχέση με τη συγκεκριμένη κατάσταση, συσσωρεύονται και εκδηλώνονται κάποια στιγμή με ανεξέλεγκτο τρόπο με τη μορφή ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, κρίσεων πανικού, ψυχωτικών επεισοδίων και άλλα.Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αυτούς τους γονείς δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε ανεξάρτητους ενήλικες και να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις.
Όσο πιο δυσχερείς και τοξικές είναι οι συνθήκες στην οικογένεια μας τόσο πιο έντονα είναι και τα δυσφορικά συναισθήματα που μπορεί να προκληθούν και τόσο πιο έντονος είναι ο φόβος μας για αυτά, με αποτέλεσμα αυτά τα τόσο φυσιολογικά κομμάτια του εαυτού μας να γίνονται φαντάσματα του παρελθόντος που μας κατατρύχουν.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης και τρόποι αντιμετώπισης”. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-ta-charaktiristika-tis-katathlipsis-ke-tropi-antimetopisis/#prettyPhoto
Σύντομο Βιογραφικό Γιουμίδου Ελένης
H Γιουμίδου Ελένη είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ψυχολογίας. Από το 2014 εξειδικεύεται στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια. Το τρέχον χρονικό διάστημα παρέχει τις υπηρεσίες της ιδιωτικά σε ενήλικες σε ατομικό επίπεδο στην περιοχή της Κατερίνης. Ειδικεύεται σε θέματα όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι φοβίες, η διαχείριση άγχους, η κακοποίηση γυναικών, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι διαταραχές προσωπικότητας.
Kατερίνη, elenigioumidou@yahoo.com, Αριθμός τηλεφώνου: 2351045520 – 6978560737