Η μουσική έχει τη δυνατότητα να αλλάξει συναισθηματικές καταστάσεις και μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των ακροατών από αρνητικές σκέψεις και τον πόνο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της μνήμης, της απόδοσης και της διάθεσης.
Στην συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής, ο Man Hei Law του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ παρουσίασε μια εφαρμογή που δημιουργεί προσαρμοσμένες λίστες αναπαραγωγής για να βοηθήσει τους ακροατές να φροντίσουν τα συναισθήματά τους μέσω της μουσικής. Η παρουσίαση, «Εφαρμογή εξισορρόπησης συναισθημάτων: Μια πρώτη μελέτη και αποτελέσματα».
«Ως παγκόσμια γλώσσα της ανθρωπότητας, η μουσική μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου», είπε ο Law. «Για παράδειγμα, η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον πόνο. Αναπτύξαμε αυτήν την εφαρμογή ως μια προσβάσιμη στρατηγική πρώτων βοηθειών για την εξισορρόπηση των συναισθημάτων». Η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα που μπορεί να μην θέλουν να λάβουν συμβουλευτική ή θεραπεία λόγω συναισθημάτων ντροπής, ανεπάρκειας ή δυσπιστίας. Μεταφέροντας τους ακροατές σε μια συναισθηματική βόλτα με τρενάκι λούνα παρκ, η εφαρμογή στοχεύει να τους αφήσει σε μια πιο θετική και εστιασμένη κατάσταση από ό,τι ξεκίνησαν.
Οι χρήστες λαμβάνουν τρία ερωτηματολόγια στην εφαρμογή για να μετρήσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση και να παρέχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας λίστας αναπαραγωγής. Το τρέχον συναίσθημα και η μακροπρόθεσμη κατάσταση των συναισθημάτων μετρώνται με ένα εργαλείο εικονογραφικής αξιολόγησης που βοηθά στον εντοπισμό των συναισθημάτων όσον αφορά το επίπεδο ενέργειας και τη διάθεση.
Το επίπεδο ενέργειας μπορεί να κυμαίνεται από υψηλό, μεσαίο, σε χαμηλό και η διάθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετική, ουδέτερη ή αρνητική. Ένα ερωτηματολόγιο για την υγεία του ασθενούς και ένας έλεγχος γενικής αγχώδους διαταραχής χρησιμοποιούνται επίσης για τη δημιουργία εξατομικευμένων θεραπειών μουσικοθεραπείας.
Καθορίζοντας τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη, η εφαρμογή δημιουργεί μια εξατομικευμένη και ειδικά διαδοχική λίστα αναπαραγωγής τραγουδιών χρησιμοποιώντας μία από τις τρεις στρατηγικές: παρηγοριά, χαλάρωση ή αναζωογόνηση. Η παρηγορητική μουσική αντανακλά την ενέργεια και τη διάθεση του χρήστη, ενώ η χαλαρωτική μουσική παρέχει θετική, χαμηλή ενέργεια. Η ανεβαστική μουσική είναι επίσης θετική αλλά με περισσότερη ενέργεια.
«Στα πειράματά μας, ανακαλύψαμε ότι οι μέθοδοι χαλάρωσης και αναζωογόνησης μπορούν να μετακινήσουν σημαντικά τους ακροατές από αρνητικές σε πιο θετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Ειδικά, όταν οι ακροατές έχουν ουδέτερη διάθεση, και οι τρεις προτεινόμενες μέθοδοι μπορούν να αλλάξουν τα συναισθήματα των ακροατών σε πιο θετικά», είπε ο Law.
Για να ενημερωθείτε ακόμα περισσότερο σχετικά με την Εφαρμογή της Μουσικοθεραπείας στο θεραπευτικό πλαίσιο μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/ekpaideytiko-seminario-moysikotherapeia-kai-efarmogi-tis-methodoy-guided-imagery-music-gim-entos-toy-therapeytikoy-plaisioy/
Πηγή:
Author: Ashley Piccone
Source: Acoustical Society of America