Έχεις χάσει ποτέ την ψυχραιμία σου; Χρειάστηκε να φωνάξεις σε κάποιον ή να τον χτυπήσεις;
Μήπως ο μικρός σου αδερφός ή η αδερφή σου έπαιξε με τα παιχνίδια σου χωρίς να σε ρωτήσει; Μήπως ο δάσκαλος σου σας έβαλε πολλές εργασίες για το σπίτι; Μήπως κάποιος φίλος ή φίλη δανείστικε κάτι δικό σου και το έσπασε;
Σίγουρα κάτι από αυτά μπορεί να σε κάνει να θυμώσεις!
Όλοι μας θυμώνουμε. Ο θυμός μπορεί κάποιες φορές να είναι καλός. Όταν αδικούστε, ο θυμός μας “χτυπάει ένα καμπανάκι” που μας λέει ότι πρέπει να υπερασπιστούμε άμεσα τον εαυτό μας.
Ένα σχετικά δύσκολο κομμάτι είναι να μάθουμε πως να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους συναισθήματα.
Τι είναι ο Θυμός;
Έχουμε πολλά συναισθήματα. Σε διαφορετικές στιγμές μπορεί να είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι ή να ζηλεύουμε. Ο θυμός είναι ένας άλλος τρόπος έκφρασης. Είναι εντάξει κάποιες φορές να θυμώσουμε- κάποιες φορές μπορεί να είναι και σημαντικό.
Αλλά ο θυμός μας χρειάζεται να εκφράζεται με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Αλλιώς θα είμαστε σαν να νερό που βράζει και έχει ξεχαστεί το καπάκι από πάνω. Αν ο ατμός δεν καταφέρει να βγει, το νερό θα ξεχυλήσει και θα εκραγεί! Όταν συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση.
Τι μας κάνει να θυμώνουμε;
Πολλά πράγματα μπορεί να μας θυμώσουν. Μπορεί να νευριάσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε. Μπορεί να θυμώσουμε με τον εαυτό μας όταν δεν καταλαβαίνουμε μια άσκηση ή όταν η ομάδα μας χάσει σε ένα παιχνίδι. Σίγουρα όταν δεν καταφέρουμε κάποια πράγματα που θέλουμε μπορεί να απογοητευτούμε. Μια τέτοια απογοήτευση μπορεί να μας θυμώσει.
Όταν κάποιος μας πειράξει ή μας φωνάζει κάπως μπορεί να μας θυμώσει. Ακόμα μπορούμε να θυμώσουμε όταν κάποιος από τους κανόνες που βάζουν οι γονείς νομίζουμε ότι είναι άδικος. Σίγουρα το χειρότερο είναι να κατηγορηθούμε για κάτι που δεν κάναμε. Ακόμη μπορούμε κάποιες φορές να θυμώσουμε και να μην ξέρουμε αμέσως το γιατί.
Πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι είμαστε θυμωμένοι;
Κάθε άνθρωπος αισθάνεται το θυμό με διαφορετικό τρόπο. Το σώμα μας μπορεί να μας δείξει ότι είμαστε θυμωμένοι. Αν αναπνέουμε γρήγορα και νιώθουμε να ανάβουμε ή νιώθουμε ένταση στους μυς μας ή σφίγγουμε τις γροθιές μας, μπορούμε να καταλάβουμε ότι θυμώσαμε. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να σκεφτούμε να σπάσουμε κάτι ή να χτυπήσουμε κάποιον. Σίγουρα το να νευριάσουμε μας κάνει να θέλουμε να φωνάζουμε, πολλές φορές ακόμη και σε αυτούς που αγαπούμε.
Κάποιοι άνθρωποι κρύβουν το θυμό μέσα τους. Αν είμαστε και εμείς μια τέτοια κατηγορία ο θυμός μας μπορεί να εκφραστεί κάποιες φορές σαν πονοκέφαλος ή σαν πόνος στο στομάχι. Ακόμη μπορεί να νιώσουμε ότι θελουμε να κλάψουμε.
Το να κρύβουμε ότι θυμώσαμε δε μας βοηθάει. Χρειάζεται να βρούμε ένα τρόπο να τον εκφράσουμε χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους.
Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος άλλος είναι θυμωμένος;
Αν κάποιος που γνωρίζουμε είναι θυμωμένος, μπορεί να απομακρυνθεί από εμάς ή να σταματήσει να μας μιλάει. Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να φωνάξουν ή να χτυπήσουν όποιον βρουν κοντά τους. Αν κάποιος άνθρωπος συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο χρειάζεται να φύγουμε από κοντά του αμέσως.
Όταν φύγουμε από το θυμωμένο άτομο χρειάζεται να σταματήσουμε και να σκεφτούμε τι έκανε το άτομο τόσο θυμωμένο. Μπορούμε να καλυτερεύσουμε την κατάσταση; Πως νιώθει το άτομο; Όταν το νευριασμένο άτομο ηρεμήσει μπορούμε να μιλήσουμε μαζί του για το πρόβλημα του. Μπορούμε να ακούσουμε τι έχει να μας πει.
Τι μπορούμε να κάνουμε αν θυμώσουμε;
Όταν θυμώσουμε χρειάζεται να μη χάσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας. Το να ξεσπάμε στους άλλους δε λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα είναι αναγκαίο να παραδεχτούμε στον εαυτό μας ότι είμαστε θυμωμένοι και να αναρωτηθούμε γιατί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην ξαναθυμώσουμε; Αν για παράδειγμα η μικρή μας αδερφή παίρνει ένα παιχνίδι και εμείς όχι, δεν είναι εντάξει το να το σπάσουμε. Μπορούμε να της ζητήσουμε με ευγενικό τρόπο να το μοιραστεί. Ή αν έχουμε κάποια δύσκολη άσκηση, αντί να πετάμε το βιβλίο μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από το δάσκαλο ή κάποιο γονιό μας.
Μας βοηθάει πολύ να μιλάμε για το θυμό μας και το τι μας θύμωσε με μεγαλύτερους όπως με τους γονείς ή τους δασκάλους ή τους συγγενείς μας. Μόλις μιλάμε για το θυμό, τέτοια αρνητικά συναισθήματα συνήθως ηρεμούν.
Μικρά μυστικά που σταματάνε το θυμό
-Μίλα σε κάποιο φίλο που εμπιστεύεσαι
-Μέτρα μέχρι το 10 πριν μιλήσεις
-Πάρε ή δώσε μια αγκαλιά
-Χοροπήδα για λίγο
-Ζωγράφισε το θυμό σου
-Παίξε ένα βιντεοπαιχνίδι
-Τρέξε γύρω από το σπίτι πέντε φορές με γρήγορο ρυθμό
-Τραγούδησε ακούγοντας ένα αγαπημένο σου τραγούδι
-Σκέψου θετικές σκέψεις όπως κάποιες ωραίες διακοπές ή στιγμές που είχες περάσει ή κάποιο αγαπημένο σου άθλημα.
-Κάνε ποδήλατο η ασχολήσου με μια δραστηριότητα που σε κάνει δραστήριο-α
Πηγή: Kidshealth.org