H καθημερινή «συγνώμη» είναι ένας τρόπος να τιθασεύσουμε το άγχος μας, να «καταπραϋνουμε» το λάθος ή το παράπτωμα, το οποίο έχουμε κάνει και μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της κοινωνικής αρμονίας γενικά.
Η εσωτερική διαδικασία την οποία επεξεργαζόμαστε για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι λυπόμαστε και με αυτό τον τρόπο να ζητήσουμε συγχώρεση είναι αρκετά σύνθετη. Είναι σίγουρο ότι για να φτάσουμε με κάθε ειλικρίνεια να πούμε συγνώμη, έχουμε φτάσει σε ένα βαθύτερο σημείο επαφής και συνειδητοποιήσης του τι έχουμε κάνει έχοντας αποδεχτεί το λάθος μας. Αν δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, τότε η συγνώμη που θα εκφράσουμε θα είναι βιαστική και τυπική.
Μια αληθινή συγνώμη μπορεί να πάρει μέχρι και χρόνια για να προετοιμαστεί μέσα μας και να βγει αυθόρμητα και αληθινά. Με τη βοήθεια της ενθάρρυνσης και βέβαια με το να αισθανθούμε ελεύθεροι η συγνώμη μπορεί να ειπωθεί πραγματικά.
Ακολουθούν 3 τεχνικές, με τις οποίες μπορούμε να φτάσουμε σε μια συγνώμη, έχοντας καταλάβει την ουσία και το νόημα της πράξης αυτής:
1. Aνακαλύπτοντας την καλοσύνη μέσα μας: Oι ενοχές αλλά και ντροπή η οποία «γεννιέται» από το αποτέλεσμα των πράξεων μας, μας πνίγουν και δεν μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μεταμέλειας και παραδοχής των λαθών μας προς τους άλλους που έχουμε αδικήσει με τη συμπεριφορά μας.
Αν θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και μαζί με αυτά και τη σχέση με τα άλλα άτομα θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από εμάς και από την καλοσύνη που κρύβεται μέσα μας. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να προχρήσουμε σε ένα είδος αυτο-συγχώρεσης. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να συντελεστεί ενώ η ζημιά των ενεργειών μας είναι ακόμη εμφανής.
2. Ενσυναίσθηση ως ανταμοιβή του άλλου: Το να χρησιμοποιούμε την ενσυναίσθηση είναι κάτι πολύ φυσιολογικό γιατί είμαστε ανθρώπινα όντα με λογική. Και μόνο το γεγονός ότι προσπαθούμε να «μπούμε στα παπούτσια» του άλλου, να έρθουμε στη δική του δύσκολη θέση και να βιώσουμε ότι άσχημο αισθάνεται αποτελεί μια μορφή απελευθέρωση για μας.
3. H εμπιστοσύνη και ο απαραίτητος χρόνος: Κατανοώντας ότι μπορούμε να νιώσουμε τον πόνο του άλλου, που εμείς έχουμε προκαλέσει σημαίνει ότι εμπιστεύομαστε το άλλο άτομο πρώτον και δεύτερον τον ίδιο μας τον εαυτό.
Όταν ο αδικημένος αναγνωρίζει και αποδέχεται τη συγγνώμη τότε αυτή η εμπιστοσύνη γίνεται ακόμη πιο ισχυρή. Αν και πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη εμπιστοσύνης δεν παίζει μόνο η αυθεντική απολογία κάποιου αλλά και ο χρόνος. Ακριβώς σε αυτό το σημείο τίθεται το θέμα του θυμού. Αν προσπαθήσουμε να πούμε συγνώμη σε κάποιον ενώ δεν έχει περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να θυμώσει ακόμη παραπάνω.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Θυμός και αδυναμία θέσπισης ορίων – Κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης”. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-asygchrono-seminario-thymos-ke-adynamia-thespisis-orion-katalliles-technikes-diachirisis/