Η εσφαλμένη ανάμνηση είναι ένα περιστατικό, το οποίο ένα άτομο μπορεί φέρει στη μνήμη του με ξεκάθαρο τρόπο με την έννοια ότι δεν συνέβη ποτέ ή δεν συνέβη με τον τρόπο με τον οποίο την ανασύρει από τη μνήμη του. Η έννοια της εσφαλμένης ανάμνησης αποτελεί λόγο για τον οποίο έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις ψυχολόγοι και ψυχίατροι.
Οι αναμνήσεις που προσπαθούμε να φέρουμε στη μνήμη μας δεν αποτελούν και την πιο ακριβή καταγραφή των όσων βιώσαμε πριν από κάποιο διάστημα στο παρελθόν αλλά εμπεριέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη προσωπική μας άποψη για τα γεγονότα. Για παράδειγμα όταν ένας γονιός επαναλαμβάνει μια πληροφορία στο παιδί, χρησιμοποιώντας μια μικρή λεπτομέρεια, μετά το παιδί θαμπορεί να θυμηθεί αργότερα το γεγονός έχοντας αποδώσει λάθος ερμηνεία. Όταν θυμόμαστε λάθος πληροφορίες για ένα γεγονός, ανασύρουμε αργότερα ψευδείς αναμνήσεις.
Οι ανανακτηθείσες μνήμες είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Στη δεκαετία του 1980, αρκετοί ψυχοθεραπευτές άρχισαν να προσπαθούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ανακτήσουν καταπιεσμένες ασυνείδητες μνήμες, ιδιαίτερα μνήμες κακοποίησης. Οι συγκεκριμένοι θεραπευτές πίστευαν ότι η δυσπροσαρμοστική παρούσα συμπεριφορά μπορεί να προκληθεί από πρόσφατες ξεχασμένες μνήμες παιδικής κακοποιήσης. Για αυτό το λόγο, χρησιμοποίησαν ύπνωση όπως και άλλες τεχνικές για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να «θυμούνται» τα γεγονότα αυτά. Αυτό που συνέβη ήταν ότι μετά οι πελάτες φέρνοντας στη μνήμη τους τη γεγονότα της κακοποίησης πίστευαν ότι όλα έγιναν με ένα συγκεκριμένο τρόπο που μπορεί να είχε μεγάλη απόσταση από τη πραγματικότητα.
Το Σύνδρομο Εσφαλμένης Μνήμης δεν αναγνωρίζεται από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM) ως διάγνωση, αλλά έχει τεκμηριωθεί και εξετάζεται σε διάφορες επιστημονικές μελέτες. Το καταπιεσμένo φαινόμενο μνήμης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αν και ορισμένοι ψυχοθεραπευτές πιστεύουν ακόμα ότι οι καταπιεσμένες αναμνήσεις μπορεί να ανακτηθούν, και κάποιοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τεχνικές για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ανακτήσουν αυτές τις μνήμες. Σε μερικές περιπτώσεις, οι κλινικοί θεραπευτές έχουν μηνυθεί για τη δημιουργία ψευδών αναμνήσεων στους πελάτες τους.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Ασύγχρονο Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: Άγχος – Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης & Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης Mindfullness. Τρόπος Παρακολούθησης: Αποστολή του βίντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/agchos-sygchrones-methodi-diachirisis-ekmathisi-technikon-chalarosis-mindfullness-ekpedeftiko-seminario/