Της Σταυρούλας Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγου, Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία, Yπεύθυνη Διεύθυνσης του Psychopedia.gr
Όλοι μας κάνουμε συχνά σκέψεις οι οποίες μας βασανίζουν και δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα τρόπο συμπεριφοράς που θα μας βοηθήσει. Από την παιδική μας ηλικία « χτίζουμε» συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης σε ορισμένες καταστάσεις. Καθώς περνάνε τα χρόνια και συνεχίζουμε να αντιδρούμε με παρόμοιο τρόπο, τείνουμε με μια υπερβολική ή απόλυτη αντίδραση να θεωρούμε ότι «έτσι θα έπρεπε να έχουμε αντιδράσει». Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι πράγματα έτσι ακριβώς; Πως μπορούμε να διαχειριστούμε σκέψεις οι οποίες στο τέλος μας ζημιώνουν αντί να μας ωφελούν ή να μας βοηθούν να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση για εμάς;
Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις αρκετά κατατοπιστικές ώστε να βρούμε και να διαχειριστούμε τη ρίζα του προβλήματος. Πάρτε χαρτί και στυλό και ξεκινάμε:
1.Μήπως συνηθίζω να μεταφράζω τις καταστάσεις με τρόπο που δεν με βοηθάει;
-Σκέφτομαι με ακραίο τρόπο σκέψης, δηλαδή ή όλα θα μου πάνε καλά ή όλα θα μου πάνε χάλια;
-Μήπως συγκεντρώνομαι στις αδυναμίες μου και ξεχνάω τελείως τα δυνατά μου σημεία;
-Κατηγορώ τον εαυτό μου για πράγματα που δεν φταίω εγώ κατά βάθος;
-Περιμένω από τον εαυτό μου να είμαι τέλειος;
-Μήπως βάζω υπερβολικά ψηλά τον πήχη για να πω ότι κατάφερα κάτι; Ακόμα και αν καταφέρω κάτι μήπως δεν δίνω και τόση σημασία στην επιτυχία μου αυτή;
2.Αυτά που σκέφτομαι είναι 100% αληθινά;
Βρίσκοντας τις αποδείξεις για το αν αληθεύουν.
-Ποιές αποδείξεις έχω που να υποστηρίζουν αυτές μου τις σκέψεις;
-Ποιές αποδείξεις έχω που δεν υποστηρίζουν αυτές μου τις σκέψεις;
-Ποιές εναλλακτικές εξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν γύρω από αυτή τη σκέψη; Ποιές αποδείξεις τις στηρίζουν;
3.Οι σκέψεις μου είναι 100% βοηθητικές; Ποιές είναι οι συνέπειες αυτού του τρόπου σκέψεις μου;
-Αυτές οι αρνητικές σκέψεις με βοηθούν ή με εμποδίζουν να πάρω συγκεκριμένες αποφάσεις;
-Ποιά σκέψη θα με βοηθούσε;
4.Τι θα έλεγα σε ένα καλό μου φίλο;
Βλέπωντας τα πράγματα από τη μεριά ενός παρατηρητή.
-Τι θα συμβούλευα ένα καλό μου φίλο να κάνει αν βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση με εμένα;
5.Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση;
Αναλαμβάνοντας τη λύση του προβλήματος.
-Μπορώ να κάνω οτιδήποτε για να αλλάξω την κατάσταση;
-Αν δεν μπορώ, τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι;
-Πως μπορώ να πειραματιστώ σε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης χωρίς να αυτό-σαμποτάρω τον εαυτό μου;
Είναι ακόμη τα πράγματα όπως τα είχαμε σκεφτεί προηγουμένως; Τι άλλαξε;
Χρησιμοποιήστε αυτό το ερωτηματολόγιο όσο πιο συχνά βρίσκεστε σε δυσκολία διαχείρισης των δυσλειτουργικών και αρνητικών σας σκέψεων.
Θέματα όπως κατάθλιψη, έντονο άγχος, κρίσεις πανικού, προβλήματα στη σχέση, φοβίες, εξάρσεις θυμού, κοινωνικό άγχος μπορούν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα και αποτελεσματικά.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όσα μας δυσκολεύουν μπορούμε να ζητήσουμε την βοήθεια ενός κατάλληλα καταρτισμένου ειδικού Ψυχικής υγείας. Το να ζητάμε βοήθεια δε σημαίνει ότι παραδεχόμαστε ότι είμαστε αδύναμοι και ανίκανοι να κάνουμε καλά τον εαυτό μας. Αντίθετα σημαίνει ότι πιστεύουμε στον εαυτό μας και επιθυμούμε πραγματικά να γίνουμε καλά.
Ακόμη και αν έχουμε προσπαθήσει να ζητήσουμε βοήθεια και δεν έχουμε δει γρήγορα αποτελέσματα χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Όσο διάστημα έχουμε αφήσει να πονάμε θέλει τον κατάλληλο χρόνο να επουλωθεί.
Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τον κόπο της διαδικασίας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι:
ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.
Ζητήστε οικονομική προσφορά για πακέτο συνεδριών και κλείστε ραντεβού με τον κατάλληλο Ψυχολόγο του Psychopedia.gr. Μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας πατώντας εδώ http://psychopedia.gr/exatomikevmenes-ypiresies-psychikis-ygias/ ή να καλέσετε στα τηλ. 2106413306-6934650265
Σύντομο Βιογραφικό Σταυρούλας Γεωργακοπούλου
Η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική ψυχοπαθολογία, τον εθισμό στο διαδίκτυο και τη Διαταραχή του Μετατραυματικού Στρες. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τη Νευροψυχιατρική του παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες, τις ομάδες αυτογνωσίας και τα θετικά συναισθήματα. Ειδικεύεται στο μοντέλο της Γνωσιακής- Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής. Σε εθελοντικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ στην Τηλεφωνική Ψυχολογική Υποστήριξη στη «Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη» καθώς και στην Υποδοχή περιστατικών που αφορούσαν την εξάρτηση από το διαδίκτυο στο 18Άνω, με καθήκοντα τη χορήγηση διαγνωστικών τεστ και τη θεραπευτική ομάδα και εποπτεία τους.
Η εμπειρία της περιλαμβάνει την εισήγηση σεμιναρίων ποικίλων θεματικών συμπεριλαμβανομένων των Διαφυλικών σχέσεων και Προβλημάτων στην επικοινωνία.Πρόσφατα σεμινάριά της “Κατάθλιψη και Αυτοθεραπεία- Κυκλος σεμιναρίων”, “Πως να επηρεάσεις τον εαυτό σου και τους άλλους”, “Εισαγωγή στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία”, “Τοξικές σχέσεις και Διαχείριση”, “Διαταραχές ύπνου”.Σήμερα είναι Διευθύντρια του Ελληνικού site Ψυχολογίας Psychopedia.gr (http://psychopedia.gr/) και ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και την εισήγηση σε θέματα που αφορούν την Ψυχική υγεία.
Στοιχεία Επικοινωνίας- email: stavrou.geor@gmail.com και τηλ.6934650265