Nέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Reproductive Biomedicine, διαπίστωσε ότι το 60% των ανθρώπων πιστεύουν ότι η διάγνωση και η θεραπεία της υπογονιμότητας έχει επηρεάσει την ψυχική τους υγεία. Αυτή η επίδραση στην ψυχική υγεία έχει βρεθεί ότι αυξάνεται με τη διάρκεια της θεραπείας και τον αριθμό των αποτυχημένων προσπαθειών. Εκτός από τον αντίκτυπο στην ατομική ψυχική υγεία, ένα στα τρία άτομα δηλώνει ότι η διάγνωση της υπογονιμότητας δημιούργησε πρόβλημα στη σχέση τους και μάλιστα από αυτούς, πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι έχει προκαλέσει μεγάλη συναισθηματική πίεση.
Η υπογονιμότητα είναι ένα σημαντικό κλινικό ζήτημα, που εκτιμάται ότι επηρεάζει 1 στα 6 ζευγάρια παγκοσμίως. Η έρευνα από διεθνείς ειδικούς στην αναπαραγωγική ιατρική και την ψυχολογία, ανέλυσε την εμπειρία σχεδόν 2000 ανδρών και γυναικών (συμπεριλαμβανομένων τόσο των ετεροφυλόφιλων όσο και των ομόφυλων ζευγαριών) από όλο τον κόσμο, σε διάφορα στάδια των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας ως μέρος μιας ευρύτερης συγχρονικής μελέτης για τη διερεύνηση του συνολικού χρόνου που απαιτείται για την πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και τον αντίκτυπο που έχει σε όλες τις πτυχές της ζωής των ασθενών και των συντρόφων.
Οι αναλύσεις, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, σε συνεργασία με την Ferring Pharmaceuticals, διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βιώνουν ένα σύνθετο φάσμα συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένης της «λύπης» στη διάγνωση της υπογονιμότητας και του «άγχους» κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η μελέτη ανέδειξε σημαντικές διαφορές στη φύση και την ένταση των συναισθημάτων που βιώνονται σε διαφορετικά στάδια θεραπείας. Η «κατάθλιψη και η αποτυχία», η «απομόνωση» και το «στίγμα» ήταν σημαντικά πιο διαδεδομένα στη διάγνωση από ό,τι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, για παράδειγμα, αλλά ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία αυξήθηκε με τη διάρκεια της θεραπείας και τον αριθμό των αποτυχημένων προσπαθειών εγκυμοσύνης.
- Η μελέτη τόνισε μια σαφή διαφορά μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και εκείνων που αναζητούν υποστήριξη.
- Περισσότεροι από τους μισούς (60,4%) θεώρησαν ότι το ταξίδι υπογονιμότητας έχει επηρεάσει την ψυχική τους υγεία.
- Λιγότεροι από τους μισούς (44%) ανέφεραν ότι αναζητούσαν υπηρεσίες ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους για την υπογονιμότητα.
- Μόνο το (32%) στράφηκε στην ηλεκτρονική υποστήριξη (ομάδες και φόρουμ).
- Το (22%) αναζήτησε υποστήριξη από τοπική ομάδα.
Το χάσμα μεταξύ του αριθμού των γυναικών και των ανδρών που έχουν επηρεαστεί αρνητικά στην ψυχολογία τους σε σύγκριση με αυτούς που ζήτησαν βοήθεια, υπογραμμίζει την ανάγκη για ανανεωμένη εστίαση στην ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρεται σε όλα τα άτομα που προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια.
Εκτός από την αξιολόγηση των διαφόρων σταδίων θεραπείας, η μελέτη εξέτασε επίσης τα διάφορα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία γονιμότητας. «Υπάρχει μια ανικανοποίητη ανάγκη για την κατανόηση του αντίκτυπου της υπογονιμότητας στα βασικά δημογραφικά στοιχεία ανθρώπων όπως οι άνδρες ασθενείς και οι σύντροφοι υπογόνιμων ασθενών.
Αυτές οι προοπτικές συχνά παραμελούνται στην έρευνα και στη φροντίδα, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις αν σκεφτούμε ότι το 1/3 των προβλημάτων υπογονιμότητας οφείλεται σε προβλήματα στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών, το 1/3 οφείλεται σε γυναίκες και το 1/3 παραμένει άγνωστο», δήλωσε η Kira Dalgaard. Αντιπρόεδρος και Global Head of Medical Affairs, Reproductive Medicine and Maternal Health, Ferring Pharmaceuticals.
Επίσης δήλωσε: «Πιστεύουμε στο δικαίωμα του καθενός στην οικογένεια, αλλά αναγνωρίζουμε ότι το ταξίδι της οικογένειας όλων δεν είναι απλό. Αυτή η μελέτη έχει επισημάνει την πολυπλοκότητα και τον αντίκτυπο των συναισθημάτων που βιώνουν όλοι όσοι εμπλέκονται, σε όλα τα στάδια διάγνωσης και θεραπείας, και έχει ανανεώσει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε υποστήριξη ψυχικής υγείας σε όλους στο μοναδικό τους ταξίδι γονιμότητας».
Για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ασθενείς, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ειδικά από τους επαγγελματίες υγείας και να προσαρμόζονται στις ανάγκες του ατόμου κατά τη διάρκεια των σταδίων θεραπείας στο οποίο τα συναισθήματα είναι πιο σημαντικά. Είναι επίσης εμφανής η μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας για ζευγάρια που έχουν υποβληθεί σε πολλαπλούς κύκλους θεραπείας.
Η πιο κοινή πηγή υποστήριξης που σημειώθηκε στη μελέτη ήταν «ο σύντροφός μου». Αν και η υποστήριξη από φίλους και συγγενείς είναι σημαντική, αυτό το εύρημα υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη παροχή ή εκπαίδευση σχετικά με τη διαθεσιμότητα εξωτερικών πηγών υποστήριξης για υπογόνιμους ασθενείς και τους συντρόφους τους, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων υποστήριξης ασθενών και συμβούλων.
Για ασθενείς που βιώνουν απομόνωση ή μοναξιά, θα μπορούσε να υπάρξει αυξημένη εκπαίδευση από την ομάδα επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη διαθεσιμότητα ομάδων υποστήριξης ασθενών ή διαδικτυακών φόρουμ για να μπορέσουν οι ασθενείς να συνδεθούν με άλλους που βιώνουν παρόμοια συναισθήματα. «Είναι ενθαρρυντικό ότι πάνω από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (53%) προσφέρθηκε ή συνέστησε υποστήριξη ψυχικής υγείας από επαγγελματία υγείας, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Απαιτείται βελτιωμένη, εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας του ασθενούς και για να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στους συντρόφους», δήλωσε ο καθηγητής Jacky Boivin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
Ενημερωθείτε για ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia με θέμα: Μητρότητα/ Υπογονιμότητα: Συμβουλευτική για Ειδικούς Ψυχικής υγείας.
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, ώρα: 11.00-14.00.
Eπιπλέον Δυνατότητα Διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω Ζοοm και Ασύγχρονης παρακολούθησης στο δικό σας χρόνο σε βίντεο.
Δίδεται πλούσιο και εκπαιδευτικό υλικό και Πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/ekpaideytiko-seminario-mitrotita-ypogonimotita-symvoyleytiki-gia-eidikoys-psychikis-ygeias/
Πηγή: https://www.ferring.com/