Εξετάζοντας χιλιάδες πρωτεΐνες που υπάρχουν σε συνάψεις στον εγκέφαλο ασθενών με κάθε διαταραχή, βρήκαν αλλαγές που ήταν εντυπωσιακά όμοιες. Η ομάδα ανακάλυψε επίσης παρόμοιες βιοχημικές αλλοιώσεις σε ποντίκια με ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που συνδέεται και με τις δύο καταστάσεις.
Η μελέτη αποκαλύπτει τις κοινές μοριακές ρίζες αυτών των καταστάσεων και επισημαίνει τη σύναψη ως κρίσιμο τομέα μελέτης για ψυχιατρικές διαταραχές.
Βασικά στοιχεία:
- Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Broad Institute του MIT και του Χάρβαρντ, εντόπισε αξιοσημείωτα παρόμοιες αλλαγές στις πρωτεΐνες συνάψεων στον εγκέφαλο ατόμων με διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι πιο παρόμοιες σε μοριακό επίπεδο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
- Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι παρόμοια βιοχημικά μονοπάτια μεταβλήθηκαν σε ποντίκια με ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που έχει συσχετιστεί τόσο με τη διπολική διαταραχή όσο και με τη σχιζοφρένεια, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις κοινές μοριακές ρίζες αυτών των καταστάσεων.
- Αυτή η έρευνα επισημαίνει τη σύναψη, τη σύνδεση μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, ως βασικό παράγοντα στις ψυχιατρικές διαταραχές και προσφέρει μια νέα οπτική γωνία για τη διερεύνηση των παθογόνων μηχανισμών που βρίσκονται κάτω από αυτές τις καταστάσεις.
Αν και η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια διαγιγνώσκονται ως ξεχωριστές ψυχιατρικές παθήσεις, και οι δύο είναι σημαντικά κληρονομήσιμες με μοριακές ρίζες που δεν έχουν κατανοηθεί ελάχιστα.
Μερικοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με μια διαταραχή έχουν συμπτώματα και κλινικά χαρακτηριστικά κοινά με την άλλη, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι οι καταστάσεις βρίσκονται σε ένα φάσμα. Και οι μελέτες ανθρώπινης γενετικής έχουν προτείνει ότι οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, γνωστές ως συνάψεις, παίζουν βασικό ρόλο και στις δύο καταστάσεις.
Νέα έρευνα έδωσε μια βαθιά ματιά στο ρόλο των συνάψεων των εγκεφαλικών κυττάρων στις δύο καταστάσεις και βρήκε μοριακά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι διαταραχές μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετικές όσο πιστεύαμε κάποτε.
Επιστήμονες στο Κέντρο Ψυχιατρικής Έρευνας Stanley στο Broad Institute of MIT και του Χάρβαρντ συνεργάστηκαν με ειδικούς στην πλατφόρμα Proteomics του Broad για να μετρήσουν χιλιάδες πρωτεΐνες που υπάρχουν σε συνάψεις στον εγκέφαλο ατόμων με σχιζοφρένεια, ατόμων με διπολική διαταραχή και εκείνων που δεν επηρεάζονται ασθένεια.
Η ανάλυσή τους αποκάλυψε αλλαγές στις πρωτεΐνες των συνάψεων που ήταν εντυπωσιακά παρόμοιες στις δύο συνθήκες. Σε ποντίκια με ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που έχει συνδεθεί και με τις δύο καταστάσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σχετικές βιοχημικές οδοί είχαν παρόμοια αλλοιωθεί.
Η εργασία που περιγράφεται στο Cell Reports, ρίχνει νέο φως στο τι πάει στραβά σε μοριακό επίπεδο σε αυτές τις συνθήκες και παρουσιάζει έναν πόρο δεδομένων για περαιτέρω εξερεύνηση των κοινών ριζών τους.
«Πολλές γραμμές αποδεικτικών στοιχείων δείχνουν τον ρόλο της σύναψης σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Borislav Dejanovic, ένας επιστήμονας στο Stanley Center που είναι τώρα διευθυντής στο Vigil Neuroscience.
«Με εκλεπτυσμένες πειραματικές μεθόδους και δυνατότητες, είμαστε τυχεροί που μπορούμε να εξετάσουμε αυτή τη σύνδεση σε άνευ προηγουμένου κλίμακα και ανάλυση».
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τον στόχο του Stanley Center για καλύτερη κατανόηση των παθογόνων μηχανισμών που κρύβονται πίσω από τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια», δήλωσε ο συν-ανώτερος συγγραφέας και μέλος του Ινστιτούτου Broad core Morgan Sheng, ο οποίος είναι επίσης συνδιευθυντής του Stanley Center, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Τμήμα Εγκεφάλου και Γνωστικών Επιστημών του MIT και θυγατρική του Picower Institute for Learning and Memory.
«Τα επόμενα βήματα είναι να εξετάσουμε αυτά τα μονοπάτια στην κανονική λειτουργία του εγκεφάλου και να διερευνήσουμε πώς μπορεί να πάνε στραβά σε ψυχιατρικές καταστάσεις».
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://neurosciencenews.com/
Broad Institute