Οι ερευνητές δείχνουν πώς οι προσωπικές προτιμήσεις των ανυπόμονων και ριψοκίνδυνων ανθρώπων τους οδηγούν στη διάπραξη εγκλημάτων. Είναι ικανοποιημένοι που η μελέτη τους μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός δικαιότερου και αποτελεσματικότερου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.
Μια νέα μελέτη διερευνά πώς οι ψυχολογικές προτιμήσεις των ανθρώπων τους κάνουν να διαπράττουν εγκλήματα. Η έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αποσυνδέει την εγκληματική συμπεριφορά από τους αιτιολογικούς παράγοντες των κοινωνικών και οικονομικών μειονεκτημάτων. Αντίθετα, συνδέει την εγκληματική δράση των ανθρώπων με την προτίμησή τους να διαπράττουν εγκλήματα. Οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 νεαρούς Δανούς και τους έκαναν ορισμένες ερωτήσεις σε μια ανώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα.
Εξέτασαν τις γνωστικές δεξιότητες των συμμετεχόντων, το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο και άλλους παράγοντες όπως η σχολική επίδοση, η περιοχή κατοικίας, οι παράγοντες άγχους, η κατάσταση μετανάστευσης κ.λπ. Τέλος, ρώτησαν για τις προσωπικές προτιμήσεις των συμμετεχόντων να γίνουν εγκληματίες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκαλύπτουν ότι άτομα με αλτρουισμό, ανυπομονησία και μεγαλύτερη προθυμία να αναλάβουν ρίσκα καταλήγουν να διαπράττουν ένα έγκλημα.
Ωστόσο, διαφορετικοί τύποι ψυχολογικών παραγόντων συνδέονται με διαφορετικά είδη εγκλημάτων. Για παράδειγμα, η ανοχή κινδύνου τροφοδοτεί την εγκληματική συμπεριφορά σε κλοπές και αδικήματα ιδιοκτησίας, ενώ τα προβλήματα με τον αυτοέλεγχο οδηγούν σε βίαια, σεξουαλικά ή ναρκωτικά αδικήματα. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι ανυπόμονοι και πρόθυμοι άνθρωποι που προτιμούν να διαπράττουν εγκλήματα είναι επίσης πιο πιθανό να ανταποκριθούν λιγότερο σε ποινές, όπως ποινές φυλάκισης.
Η μελέτη έχει μεγάλη σημασία για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, καθώς αποκαλύπτει τον ανεπαρκή ρόλο της τιμωρίας στη διόρθωση της εγκληματικής συμπεριφοράς και τη σημασία της εργασίας για την πρόληψη του εγκλήματος. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη διόρθωση πρώιμων σημείων εγκληματικής συμπεριφοράς. Ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, ο Claus Suchtrup Kreiner, εξηγεί, «Η έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό να επηρεαστούν αυτές οι συμπεριφορικές παράμετροι σε παιδιά και νέους, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές σε σχέση με την ανάπτυξη εγκληματικής συμπεριφοράς».
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Εγκληματολογική/ Δικαστική Ψυχολογία (Criminology & Forensic Psychology).
Πιστοποιημένο Πρόγραμμα κατά το πρότυπο QTL της ACTA – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έναρξη: Σάββατο 4 Νοεμβρίου (Διάρκεια 5 μήνες).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/pistopoiimeno-ekpaideytiko-programma-egklimatologiki-dikastiki-psychologia-criminology-amp-forensic-psychology/
Πηγή: Epper, T., Fehr, E., Hvidberg, K. B., Kreiner, C. T., Leth-Petersen, S., & Nytoft Rasmussen, G. (2022). Preferences predict who commits crime among young men. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 119(6), e2112645119.