Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τους LEE Soo Ahn και WOO Choong-Wan στο Κέντρο Έρευνας Νευροεπιστήμης (CNIR) στο Ινστιτούτο Βασικής Επιστήμης (IBS), σε συνεργασία με τον CHOI Myunghwan στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και τον Tor D. WAGER στο Dartmouth College, αποκάλυψε πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις συναισθηματικές πληροφορίες για συνεχή πόνο και ευχαρίστηση.
Χρησιμοποιώντας λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), η ομάδα κατέγραψε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ οι συμμετέχοντες βίωσαν συνεχή πόνο και ευχαρίστηση που προκλήθηκε από την καψαϊκίνη και τα υγρά σοκολάτας. Μέσω εξελιγμένων τεχνικών μηχανικής μάθησης, αποκάλυψαν τα μοτίβα της εγκεφαλικής δραστηριότητας που κωδικοποιούν ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα και το μέγεθος του συνεχούς πόνου και ευχαρίστησης.
Αν και ο πόνος και η ευχαρίστηση είναι αντίθετες εμπειρίες, συνδέονται περίπλοκα. Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει μια σειρά από περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται τόσο στον πόνο όσο και στην ευχαρίστηση. Ωστόσο, οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζώα και όχι σε ανθρώπους, και οι μελέτες που συνέκριναν άμεσα τις αναπαραστάσεις του πόνου και της ευχαρίστησης του εγκεφάλου στα ίδια άτομα εξακολουθούν να λείπουν.
Σε αυτή τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα που προκάλεσε συνεχή πόνο και ευχαρίστηση στους συμμετέχοντες στον σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας, παρέχοντας καψαϊκίνη και υγρά σοκολάτας. Ενώ βίωναν συνεχή πόνο και ευχαρίστηση, οι συμμετέχοντες ανέφεραν αλλαγές στιγμή προς στιγμή στην υποκειμενική ευχαρίστηση και δυσάρεστη κατάσταση. Οι υποκειμενικές αναφορές των συμμετεχόντων για ευχαρίστηση και δυσαρέσκεια αυξήθηκαν σταδιακά και παρέμειναν κατά τη διάρκεια των παραδόσεων καψαϊκίνης και υγρών σοκολάτας και μειώθηκαν μετά το τέλος των παραδόσεων. Προκαλώντας δυναμικές αλλαγές στον διαρκή πόνο και την ευχαρίστηση, η ομάδα στόχευσε να αναγνωρίσει τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν και από τις δύο εμπειρίες.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε τα δεδομένα απεικόνισης του εγκεφάλου και τις αλλαγές στιγμή προς στιγμή στις αξιολογήσεις ευχαρίστησης ή δυσάρεστης κατάστασης από 58 συμμετέχοντες. Η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνικές μηχανικής μάθησης για να αναλύσει τα δεδομένα του εγκεφάλου και εντόπισε ένα σύνολο περιοχών του εγκεφάλου που ανταποκρίνονταν τόσο στον συνεχή πόνο όσο και στην ευχαρίστηση. Με βάση τα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας αυτών των κοινών περιοχών του εγκεφάλου, η ομάδα ανέπτυξε δύο μοντέλα πρόβλεψης για να καταγράψει:
(1) το μέγεθος των συναισθηματικών εμπειριών ανεξάρτητα από το πόσο ευχάριστες ή δυσάρεστες είναι (δηλαδή, «συναισθηματική ένταση»)
(2) το μέγεθος της ευχαρίστησης ή της δυσαρέσκειας (δηλαδή, «συναισθηματικό σθένος»).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα μοντέλα πρόβλεψαν με επιτυχία τη συναισθηματική ένταση και τις πληροφορίες σθένους της παρατεταμένης ευχαρίστησης και πόνου, τόσο από τα 58 άτομα στο σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης όσο και από τα 61 νέα άτομα στο ανεξάρτητο σύνολο δεδομένων δοκιμής. Τα μοτίβα δραστηριότητας που προέβλεπαν τη συναισθηματική ένταση και το σθένος ήταν διακριτά και αυτά τα μοτίβα συνδέονταν με διακριτά λειτουργικά δίκτυα εγκεφάλου. Αυτό υποδηλώνει ότι η συναισθηματική ένταση και οι πληροφορίες σθένους αντιπροσωπεύουν πολλαπλές πτυχές των μηχανισμών του εγκεφάλου που υποκρύπτουν την αλληλεπίδραση πόνου-απόλαυσης.
«Ενώ υπήρξαν ξεχωριστές σειρές μελετών για τον πόνο και την ευχαρίστηση, σπάνια έχει διεξαχθεί έρευνα που συγκρίνει τις εμπειρίες τόσο του πόνου όσο και της ευχαρίστησης στα ίδια άτομα», δήλωσε ο Δρ. WOO Choong-Wan, αναπληρωτής διευθυντής του IBS, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. . «Τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας για το συναισθηματικό σθένος και την ένταση μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση του τρόπου αλληλεπίδρασης του πόνου και της ευχαρίστησης, καθώς και των εγκεφαλικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την κατάθλιψη που παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς με χρόνιο πόνο».
Ο LEE Soo Ahn επικεφαλής της έρευνας τόνισε: «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πόνος και η ευχαρίστηση μοιράζονται τις ίδιες συναισθηματικές πληροφορίες σχετικά με την ευχαρίστηση και τη δυσάρεστη κατάσταση», προσθέτοντας: «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι το συναισθηματικό σθένος και Οι πληροφορίες έντασης μπορούν να αναπαρασταθούν σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου».
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.sciencedaily.com