Το κάθε άτομο εκφράζει τα συναισθήματα του διαφορετικά. Αλλά αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε μεγάλη συναισθηματική ανταπόκριση στα γεγονότα της ζωής, δείτε τι θα μπορούσε να σημαίνει. Μερικοί άνθρωποι χαμογελούν ή γελούν δυνατά όταν νιώθουν χαρούμενοι. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται την ίδια αίσθηση χαράς, ωστόσο διατηρούν μια ουδέτερη έκφραση του προσώπου.
Εάν μπορείτε να σχετιστείτε με το τελευταίο, αυτή μπορεί να είναι απλώς η προσωπικότητά σας. Αλλά είναι επίσης πιθανό να ζείτε με κάτι που ονομάζεται «επίπεδη επιρροή».
Είτε αυτό το σύμπτωμα εμφανίστηκε ξαφνικά είτε το βιώνετε από όσο θυμάστε, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες.
Η επίδραση του “ουδέτερου”
Ο όρος «επίδραση» αναφέρεται στην ικανότητά σας να εκφράζετε συναισθήματα. Για παράδειγμα, πώς το πρόσωπό σας δείχνει ευτυχία, λύπη, φόβο ή θυμό. Είναι επίσης ένας όρος-ομπρέλα για οτιδήποτε σχετίζεται με τα συναισθήματά σας, από τη διάθεσή σας μέχρι τις σωματικές αισθήσεις που σχετίζονται με αυτά. Πέρα από την έκφραση του προσώπου σας, το συναίσθημά σας περιλαμβάνει επίσης τις χειρονομίες, τη γλώσσα του σώματος, ακόμη και τον τόνο της φωνής σας.
Ένα ουδέτερο συναίσθημα, λοιπόν, αναφέρεται σε χαμηλή ή έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης όταν η κατάσταση μπορεί να αξίζει μια πιο εμφανή αντίδραση. Για παράδειγμα, να χαμογελάς ή να γελάς με ένα καλό αστείο. Μια επίπεδη επίδραση δεν είναι μια κατάσταση από μόνη της. Μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πάθησης ψυχικής υγείας, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.
Αιτίες μιας “ουδέτερης” επίδρασης
Ενώ οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία μιας ανέκφραστης επίδρασης, μπορεί να σχετίζεται με τη χημεία του εγκεφάλου.
Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα μέρη του εγκεφάλου σας, όπως το αισθητικοκινητικό σύστημα ή η αμυγδαλή, μπορεί να είναι υπολειτουργικά σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν επίπεδο συναίσθημα.
Ενώ ένα ουδέτερο συναίσθημα συνδέεται συχνότερα με συμπτώματα σχιζοφρένειας, αυτή δεν είναι η μόνη εξήγηση για αυτό. Εδώ είναι μερικές άλλες πιθανές αιτίες:
Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού
Η Έρευνα δείχνει μια επικάλυψη στα συμπτώματα μεταξύ σχιζοφρένειας και αυτισμού. Αυτό μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνει ένα επίπεδο συναίσθημα, το οποίο έχει μπερδέψει τους ειδικούς για δεκαετίες, επειδή οι δύο συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Μερικά άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν συναισθήματα ή να ανταποκριθούν σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, κάτι που μπορεί να παρουσιαστεί ως ένα επίπεδο συναίσθημα. Για παράδειγμα, σε μια μικρή μελέτη του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα στο φάσμα είχαν περισσότερες σιωπηρές μυϊκές κινήσεις στο πρόσωπό τους όταν παρακολουθούσαν ταινίες σχεδιασμένες να διεγείρουν συναισθήματα από μια ομάδα ελέγχου.
Άνοια
Ορισμένες μορφές άνοιας μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον μετωπιαίο και κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, οι οποίες μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθούν συμπεριφορικά ως επίπεδη επίδραση. Αν και δεν είναι πάντα ο κανόνας, τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να περιλαμβάνουν προοδευτική αφασία (αδυναμία επικοινωνίας) και απώλεια έκφρασης του προσώπου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
Κατάθλιψη
Όπως ίσως γνωρίζετε, η κατάθλιψη υπάρχει σε ένα φάσμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει ένα επίπεδο συναίσθημα μαζί με σχετικά συμπτώματα, όπως η ανηδονία ή η αδυναμία να αισθανθείτε ευχαρίστηση. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όμως. Το επίπεδο συναίσθημα μπορεί να προκύψει από μια μειωμένη συναισθηματική απόκριση σε γεγονότα γύρω σας. Μυϊκές διαταραχές, η παράλυση του προσώπου, όπως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή από άλλες μυϊκές διαταραχές, μπορεί να δώσει σε κάποιον την εμφάνιση ενός επίπεδου συναισθήματος.
Νόσος Πάρκινσον
Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2021, τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να εμφανίσουν υπομιμία, πιο γνωστή ως «μασκοφόρο πρόσωπο». Αυτό αναφέρεται σε μια προοδευτική μείωση της έκφρασης του προσώπου, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως ένα επίπεδο συναίσθημα. Σχιζοφρένεια Ένα επίπεδο συναίσθημα θεωρείται ένα «αρνητικό» σύμπτωμα της σχιζοφρένειας, που σημαίνει ότι υπάρχει απουσία συγκεκριμένου συναισθήματος ή συμπεριφοράς. Η Research Trusted Source υποδηλώνει ότι τα άτομα που ζουν με σχιζοφρένεια έχουν μειωμένη ικανότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους, καθώς και μειωμένη ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων.
Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας
Τα άτομα που ζουν με σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί μερικές φορές να έχουν κάποια συμπτώματα που επικαλύπτονται με τη σχιζοφρένεια. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια Αξιόπιστη πηγή στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση (DSM-5), αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την εμφάνιση συναισθηματικής ψυχρότητας, αποστασιοποίησης ή ίσου συναισθήματος προς τους άλλους. Τραυματική εγκεφαλική βλάβη Η έρευνα δείχνει ότι το 62% των ατόμων με τραυματικές κακώσεις του εγκεφάλου βιώνουν αλλαγές συμπεριφοράς. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ταχεία αλλαγή συναισθηματικών εκφράσεων. Για άλλους, θα μπορούσε να σημαίνει μια επίπεδη επίδραση.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ->https://psychopedia.gr/
Πηγή: https://psychcentral.com