Οι ασκήσεις χαλάρωσης των νεύρων, γνωστές και ως ασκήσεις με επίγνωση ή τεχνικές χαλάρωσης, μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για τη διαχείριση του άγχους και την επαναφορά του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εργάσιμης ημέρας. Αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, μειώνουν την απόκριση του σώματος στο στρες και προάγουν τη χαλάρωση.
Ακολουθούν ορισμένες ασκήσεις που βασίζονται σε στοιχεία:
- Βαθιά αναπνοή: Οι ασκήσεις αναπνοής βοηθούν στην τόνωση της αντίδρασης χαλάρωσης του σώματος, η οποία θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και να προάγει τα συναισθήματα ηρεμίας.
Τεχνική: Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια αργή, βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας. Κρατήστε την αναπνοή σας για μια στιγμή και μετά εκπνεύστε αργά από το στόμα ή τη μύτη σας. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για λίγα λεπτά. - Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τέντωμα – υπερέκταση (stretching) και στη συνέχεια απελευθέρωση διαφορετικών μυϊκών ομάδων στο σώμα σας για την προώθηση της σωματικής χαλάρωσης.
Τεχνική: Ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών, τεντώστε τους μύες όσο περισσότερο μπορείτε για περίπου 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, χαλαρώστε τους μύες και προχωρήστε στην επόμενη ομάδα (π.χ. στους μύες των ποδιών σας). Συνεχίστε να τεντώνεστε και να χαλαρώνετε διάφορες μυϊκές ομάδες μέχρι το κεφάλι σας. - Διαλογισμός: Ο διαλογισμός βοηθά να καθαρίσετε το μυαλό σας και να προωθήσετε τη χαλάρωση. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που νιώθουν υπερδιέγερση ή άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τεχνική: Καθίστε ή ξαπλώστε σε μια άνετη θέση. Κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε στην αναπνοή σας ή σε μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Εάν το μυαλό σας περιπλανάται, κατευθύνετε απαλά την προσοχή σας πίσω στην αναπνοή, τη λέξη ή τη φράση σας. - Ενσυνείδητη (Mindfulness) κίνηση: Αυτές οι μορφές άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της χαλάρωσης. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των αντιδράσεων στο στρες, βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τα συμπτώματα του άγχους.
Τεχνική: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γιόγκα, γι’ αυτό επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και σας κάνει να αισθάνεστε άνετα. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στις απαλές κινήσεις και στις βαθιές αναπνοές. - Βιοανάδραση: Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αισθητήρων και ανατροφοδότησης για το σώμα σας (όπως ο καρδιακός ρυθμός) για να μάθετε πώς να ρυθμίζετε τις αποκρίσεις του σώματός σας. Αυτό απαιτεί επαγγελματική βοήθεια, αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους.
- Οπτικοποίηση ή καθοδηγούμενη εικόνα: Αυτό περιλαμβάνει την απεικόνιση μιας γαλήνιας κατάστασης ή σκηνικού, που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της χαλάρωσης.
Τεχνική: Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε μια ήρεμη σκηνή, όπως μια παραλία ή ένα δάσος. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε όλες τις αισθήσεις σας – τους ήχους, τις μυρωδιές και τα συναισθήματα που σχετίζονται με τη σκηνή.
Είναι πάντα σημαντικό να συζητάτε τυχόν νέες στρατηγικές ευεξίας με έναν Ειδικό Ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα εάν το άγχος ή το στρες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή. Αυτές οι ασκήσεις προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν, άλλες μορφές θεραπείας για το άγχος.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://www.mentallyfitpro.com/