H έννοια της λέξης καριέρα έχει χάσει σήμερα το πραγματικό και ουσιαστικό της νόημα. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που έχουν συμβάλει σε αυτό το αποτέλεσμα είναι σίγουρα η πανδημία και το άσχημο οικονομικό κλίμα, το οποίο με τη σειρά του έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό ψυχολογικό περιβάλλον στην αγορά εργασίας.
Παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν προκύψει στην εύρεση εργασίας αλλά και στο “χτίσιμο” καριέρας, τίποτα δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. Όπως επίσης τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στις φιλοδοξίες και τους στόχους μας. Ένα ισχυρό “χαρτί” που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, καθώς αποτελεί την επαγγελματική εικόνα του εαυτού μας και μπορεί να μας ανοίξει τις “πόρτες” αρχικά για να εργαστούμε αλλά και στη συνέχεια για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία είναι το βιογραφικό.
Για την αναγκαιότητα ενός σωστά δομημένου βιογραφικού σήμερα και τον βαθμό επιρροής του στην ψυχολογική εξίσωση εργοδότη και υποψήφιου εργαζόμενου φιλοξενούμε στο Psychopedia.gr, τον Recruiting Specialist κύριο Νίκο Παπαναστασόπουλο, ο οποίος μας απάντησε σε ερωτήματα που ενδιαφέρουν έντονα ένα πραγματικά μεγάλο αριθμό κόσμου.
Ποια πρέπει να είναι η δομή ενός «ελκυστικού» βιογραφικού που θα αφήσει καλές εντυπώσεις στον εργοδότη;
Το κυριότερο στοιχείο ενός βιογραφικού είναι η ευκολία στην ανάγνωση. Αν κάποιος recruiter κοιτάζει ένα βιογραφικό για 10 περίπου δευτερόλεπτα, σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να λάβει απαραίτητες πληροφορίες όπως τις θέσεις που έχετε εργασθεί, σε ποιες εταιρίες και για πόσο χρονικό διάστημα. Το αντίστοιχο ισχύει και για τις σπουδές. Για το λόγο αυτό το europass είναι μία κακή μορφή βιογραφικού.
Παίζει ρόλο η έκταση του βιογραφικού; Τι πρέπει να περιλαμβάνει;
Το βιογραφικό θα πρέπει να έχει έκταση 2 έως 3 σελίδες. Αν κάποιος είναι στο ξεκίνημα της καριέρας του μπορεί να είναι και μία σελίδα. Αυτό σχετίζεται άμεσα με την προηγούμενη ερώτηση όπου βιογραφικά 5 και 6 σελίδων απλά δεν θα διαβαστούν ολόκληρα και είναι πολύ πιθανό να χαθούν σημαντικές πληροφορίες κατά την ανάγνωση.
Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία του βιογραφικού που χρήζουν μεγαλύτερης προβολής;
Μεγαλύτερη προβολή απαιτούν η προϋπηρεσία, οι σπουδές και για κάποιον με μεγάλη εμπειρία, τα επιτεύγματα σε ποσοτικούς όρους. Είναι δηλαδή τα σημεία εκείνα που θα στρέψει άμεσα την προσοχή του ένας εργοδότης.
Ποια είναι η σημασία της συνοδευτικής επιστολής;
Η συνοδευτική επιστολή έχει χάσει αρκετά την αξία της στην Ελλάδα. Λόγω της πληθώρας των βιογραφικών οι συνοδευτικές επιστολές σπάνια διαβάζονται. Αντίθετα, αν κάποιος αναζητεί εργασία στο εξωτερικό είναι απαραίτητο να στείλει συνοδευτική επιστολή.
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη-«παγίδες» αλλά και «κλισέ» εκφράσεις που είναι καλό να αποφεύγονται σε ένα βιογραφικό;
Συνηθισμένα λάθη σε ένα βιογραφικό είναι το να βάζουμε πολλά σεμινάρια και τα περισσότερα από αυτά να μην είναι σχετικά με τη θέση που κάνουμε αίτηση. Επίσης συχνό λάθος είναι να μην αναφέρουμε τον επαγγελματικό μας τίτλο με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτο ποια είναι τα καθήκοντά μας. Τέλος, σημαντικό λάθος είναι να μην αναγράφουμε τη διεύθυνση κατοικίας, ιδιαίτερα σε εταιρίες με πανελλαδικό δίκτυο.
Κατά πόσο συνδέεται η ψυχολογία μας με τη σύνταξη ενός σωστά δομημένου βιογραφικού;
Κάθε φορά που στέλνουμε το βιογραφικό μας απαιτούνται πολύ μικρές αλλαγές, ανάλογα με τη θέση που αιτούμαστε. Όντας σε κακή ψυχολογία, παραμελούμε σημαντικές πληροφορίες για τη θέση. Αυτό ενδυναμώνει το αίσθημα της απόρριψης και συνδράμει στην επιδείνωση της ψυχολογίας μας. Εδώ θέλω να τονίσω ότι με σωστή εκπαίδευση είναι κάτι που μπορούμε να βελτιώσουμε πολύ γρήγορα.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia με θέμα: Συμβουλευτική & Επαγγελματικός προσανατολισμός. Ανάδειξη ταλέντων και ενίσχυση αυτοπεποίθησης.
Hμερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021. Ώρα διεξαγωγής: 17.00-19.00.
*Επιπλεόν δυνατότητα Οnline παρακολούθησης μέσω Skype
*Επιπλεόν δυνατότητα Ασύγχρονης παρακολούθησης (αποστολή βίντεο της εισήγησης, οι συμμετέχοντες το παρακολουθούν στο δικό τους χρόνο).
Tόπος διεξαγωγής: Χώρος Psychopedia Λεωφόρος Αλεξάνδρας 209 Αμπελόκηποι – Αθήνα, δίπλα στο μετρό Αμπελοκήπων.
Aπευθύνεται σε: Ψυχολόγους, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτικούς, Life Coaches, Μentors και σε όλες τις ειδικότητες που ενδιαφέρονται για τη Συμβουλευτική καριέρας – σταδιοδρομίας.
Δίδεται Βεβαίωση παρακολούθησης και εκπαιδευτικό υλικό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://www.seminars-psychopedia.gr/seminaria/seminaria-dia-zosis/psychopathologia-seminaria/ekpaideytiko-seminario-symvoyleytiki-amp-epaggelmatikos-prosanatolismos-anadeixi-talenton-kai-enischysi-aytopepoithisis/
Τα χόμπι είναι σημαντικά σε ένα βιογραφικό;
Τα χόμπι και γενικότερα τα ενδιαφέροντά μας είναι σημαντικό να σημειώνονται για να δείξουμε ότι είμαστε πολυδιάστατοι άνθρωποι. Επίσης, ένας εργοδότης μπορεί να θέλει να καταλάβει τι είδους άτομο είμαστε μέσα από τις δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο μας. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα τους δοθεί η πρέπουσα σημασία αλλά αποτελούν στοιχεία της προσωπικότητάς μας.
Ποια είναι τα ψυχολογικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο εργοδότης αξιολογεί ένα βιογραφικό; Ποιος είναι ο βαθμός επιρροής τους;
Την ψυχολογική κατάσταση του εργοδότη δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε. Αυτό όμως που αποτελεί βεβαιότητα είναι ότι ένα ευανάγνωστο βιογραφικό και με τις σημαντικές πληροφορίες εύκολα διακριτές, θα εξοικονομήσει χρόνο σε αυτόν που το διαβάζει. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε μία θετική εντύπωση από τα πρώτα δευτερόλεπτα.
Ποια είναι σημασία που έχει η ανάπτυξη επαγγελματικού δικτύου (κύκλου) στη διαδικασία προώθησης του βιογραφικού μας; Πόσο ισχύει η γνωστή στους περισσοτέρους φράση: “Σημασία δεν έχει τι ξέρεις, αλλά ποιον ξέρεις”
Ο οργανισμός στην Αμερική αντίστοιχος με αυτόν του ΟΑΕΔ στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί μία τεχνική που προσπαθεί να αξιοποιήσει τις επαγγελματικές γνωριμίες των ανέργων για την εύρεση εργασίας. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική αλλά στην Ελλάδα έχει “δαιμονοποιηθεί” γιατί την έχουμε συσχετίσει με πολιτικές γνωριμίες. Είναι υποχρεωτικό να προσεγγίσουμε ανθρώπους που γνωρίζουν ήδη το χαρακτήρα μας και τη δουλειά μας γιατί υπάρχει άμεσα αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Ο Νίκος Παπαναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπου αποφοίτησε το 2005. Εν συνεχεία, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, το 2008. Ειδικότερα, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών του ασχολήθηκε με τη χρήση των ψυχομετρικών τεστ επιλογής προσωπικού.
Έχει εργασθεί στο κομμάτι του Recruitment στη Randstad αλλά και σε τρεις ασφαλιστικές εταιρίες. Παλαιότερα είχε εργασθεί στον τομέα πωλήσεων και εκπαίδευσης πωλήσεων στην εταιρία GrandVision. Συμμετέχει εθελοντικά με το Job Pairs και το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας στον τομέα της συμβούλευσης καριέρας ενώ το 2011 συμμετείχε, επίσης εθελοντικά, στα Special Olympics (World Summer Games ATHENS).
Όπως αναφέρει και ο ίδιος, «Η συμβούλευση καριέρας και η εύρεση εργασίας είναι δύο τομείς που δεν διδάσκονται από τους εκπαιδευτικούς φορείς και στόχος μου είναι να μεταφέρω όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες στους υποψηφίους».