Όταν σκεφτόμαστε την ενσυναίσθηση, συνήθως πιστεύουμε ότι αφορά το πώς σχετιζόμαστε με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, η ενσυναίσθηση ξεκινά με το πόσο καλά μαθαίνουμε πρώτα να σχετιζόμαστε με τα συναισθήματα και τις συναισθηματικές μας ανάγκες στην παιδική ηλικία. Το πόσο καλά συνδεόμαστε με τον εαυτό μας θα καθορίσει το πώς θα συνδεθούμε με τους άλλους. Στην κλινική μου εργασία, χρησιμοποιώ την ιδέα της ενσυναίσθησης για να βοηθήσω τους πελάτες μου να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες και πώς είτε εμφανίζονται είτε αποφεύγουν τις συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου τους.
Το στυλ της ενσυναίσθησής σας μπορεί να πει πολλά για τον τύπο του συντρόφου που υποσυνείδητα αναζητάτε και αισθάνεστε πιο άνετα να βρίσκεστε κοντά σας. Μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί συνεχίζετε να βρίσκεστε σε σχέσεις που αισθάνεστε παράξενα παρόμοιες, ακόμα και όταν είστε βέβαιοι ότι έχετε προσπαθήσει να βρείτε ένα διαφορετικό είδος συντρόφου.
Ποιο Στυλ Ενσυναίσθησης έχετε;
Θεωρώ ότι υπάρχει ένα φάσμα ανάμεσα σε δύο στυλ ενσυναίσθησης και ιδανικά μπορούμε να λειτουργούμε σε αυτό το φάσμα, ανάλογα με το τι συμβαίνει στο περιβάλλον, με τους άλλους και με τις δικές μας συναισθηματικές ανάγκες. Το πρόβλημα ξεκινά όταν διαπιστώσετε ότι έχετε κολλήσει περισσότερο στο ένα άκρο του φάσματος.
Ξεκινήστε με αυτές τις ερωτήσεις. Δεν υπάρχουν λάθος απαντήσεις, έχει να κάνει περισσότερο με το στυλ σας:
- Νιώθετε παραμελημένοι αν ο σύντροφός σας δεν σας ρωτήσει πώς ήταν η μέρα σας;
- Προσέχετε για τακτική σωματική στοργή, όπως φιλιά και αγκαλιές το πρωί και το βράδυ;
- Αναρωτιέσαι πώς τα πάει ο σύντροφός σου σε συναισθηματικό επίπεδο;
Αυτά είναι τα δύο άκρα του φάσματος, δείτε πού μπορείτε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας σε αυτό:
Στυλ αποσπασμένης ενσυναίσθησης: Έχετε την τάση να μην σκέφτεστε τις συναισθηματικές σας ανάγκες ή τις ανάγκες των άλλων. Βρίσκετε το να μοιράζεστε συναισθήματα ή να μιλάτε για τα συναισθήματα των άλλων μπερδεμένο και εξουθενωτικό.
Στυλ μπλοκαρισμένης ενσυναίσθησης: Έχετε την τάση να εστιάζετε τα συναισθήματα στον εαυτό σας και στους άλλους και νιώθετε την ανάγκη να μοιραστείτε, να ρωτήσετε και να συζητήσετε και πληγώνεστε όταν μπλοκάρεστε.
Πώς αναπτύσσεται το στυλ ενσυναίσθησής σας;
Στο περιβάλλον σας από την αρχή έως τη μέση της παιδικής σας ηλικίας, μαθαίνετε πώς να σχετίζεστε με τις δικές σας συναισθηματικές ανάγκες με βάση το πώς σας αντιμετωπίζουν οι φροντιστές σας.
Κανείς δεν έχει τέλεια παιδική ηλικία και ανεξάρτητα από το πόσο ιδανική ήταν η πρώιμη οικογενειακή μας ζωή, εξακολουθούμε να βιώνουμε κάποιες συναισθηματικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνται.
Σκεφτείτε τη δική σας εμπειρία συναισθηματικών αναγκών στα πρώτα σας χρόνια. Οι πέντε συναισθηματικές ανάγκες περιλαμβάνουν:
- Έχοντας ασφαλείς, ασφαλείς σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα.
- Νιώθοντας ότι είναι εντάξει να κάνεις λάθη και να είσαι ατελής.
- Πείτε πώς νιώθετε και τι χρειάζεστε.
- Έχοντας υποστηρικτική, αγαπητική πειθαρχία και δομή που δεν είναι κακή σε τόνους.
- Να αισθάνεστε ελεύθεροι να είστε χαρούμενοι, αυθόρμητοι και δημιουργικοί.
Αναπτύσσουμε δεξιότητες αντιμετώπισης για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας και αυτές οι δεξιότητες αντιμετώπισης αρχίζουν να διαμορφώνουν το στυλ ενσυναίσθησής μας, είτε αυτό σημαίνει να ασχολούμαστε περισσότερο με τα συναισθήματα είτε να χρειαζόμαστε να απομακρυνθούμε από το συναίσθημα για να νιώσουμε ασφάλεια. Εάν οι φροντιστές σας ήταν λιγότερο ευαίσθητοι ή ευπρόσδεκτοι σε συναισθηματικές ανάγκες, μπορεί να είχατε αντιδράσει έντονα είτε αποστασιοποιώντας τον εαυτό σας είτε γίνεστε πιο φωνητικοί και απαιτητικοί.
Ένα ιστορικό παιδικού τραύματος μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία του πώς φροντίζουμε τις δικές μας ανάγκες. Οι δεξιότητες αντιμετώπισης που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της τραυματικής παιδικής εμπειρίας συχνά γίνονται πιο ισχυρά εμπόδια στην επίγνωση των δικών μας συναισθηματικών αναγκών.
Δεν υπάρχει απλή φόρμουλα για να καθορίσετε το στυλ σας και ένα μείγμα γενετικής και περιβάλλοντος κάνει την ιστορία του καθενός μοναδική. Μόλις αναπτύξουμε ένα στυλ ενσυναίσθησης, τείνουμε να παραμείνουμε διαισθητικά σε αυτό. Τα καλά νέα είναι ότι με λίγη προσοχή και εξάσκηση, μπορούμε να αλλάξουμε το στυλ ενσυναίσθησης μας προς το καλύτερο.
Στυλ ενσυναίσθησης στις σχέσεις
Τα στυλ ενσυναίσθησης αφορούν τη γραμμή βάσης, την καθημερινή προεπιλεγμένη λειτουργία σας. Προσανατολίζεστε γύρω από τα συναισθήματά σας στην καθημερινή ζωή; Ή τείνουν να τα αποφεύγουν; Γνωρίζοντας το στυλ ενσυναίσθησης του συντρόφου σας μπορεί να σας πει αν νιώθετε συναισθηματική υποστήριξη στην καθημερινή ζωή και πώς να τα βγάλετε πέρα.
Μέσα από το φακό των στυλ ενσυναίσθησης, υπάρχουν δύο βασικά μοτίβα που εξηγούν πώς σχετιζόμαστε με τον ρομαντικό μας σύντροφο: ίδια/ίδια ζευγάρια και αντίπαλα ζευγάρια. Δείτε αν μπορείτε να καθορίσετε το στυλ ενσυναίσθησής σας και του συντρόφου σας και τι είδους ζευγάρι μπορεί να είστε.
Ίδια/Ίδια Ζεύγη Ενσυναίσθησης
Μας ελκύουν συνεργάτες με το ίδιο στυλ ενσυναίσθησης με το δικό μας, και βρίσκουμε εξοικείωση σε κοινές υποθέσεις.
Αποσπασμένα/Αποσπασμένα Ζεύγη: Όταν λειτουργεί, είστε και οι δύο εντάξει με μια “δροσερή” συναισθηματική θερμοκρασία στην καθημερινή ζωή. Όταν δεν λειτουργεί, ο καθένας σας μπορεί να αισθάνεται παραμελημένος.
Εμπλεκόμενα/Εμπλεκόμενα Ζεύγη: Όταν λειτουργεί, μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε μια αδελφή ψυχή που νοιάζεται βαθιά. Όταν δεν λειτουργεί, είστε επιρρεπείς στον ανταγωνισμό για την προσοχή και την υποστήριξη και αυτό που συμβαίνει είναι μία μάχη εξουσίας.
Αντιτιθέμενα ζεύγη ενσυναίσθησης
Μας ελκύουν οι ιδιότητες του αντίθετου στυλ ενσυναίσθησης γιατί λαχταρούμε να τις έχουμε για τον εαυτό μας.
Εκείνοι με αποστασιοποιημένο στυλ μπορεί να λαχταρούν κάποιον με εμπλεκόμενο στυλ με την ελπίδα να λάβουν τη φροντίδα που έχασαν.
Εκείνοι με εμπλεκόμενο στυλ μπορεί να λαχταρούν κάποιον με αποστασιοποιημένο στυλ που δείχνει τη «σταθερότητα» της αποστασιοποίησης που λαχταρούν.
Μόλις αποκτήσετε μια ιδέα για το στυλ ενσυναίσθησής σας και του συντρόφου σας, πώς μπορείτε να κάνετε βελτιώσεις στο να είστε εκεί ο ένας για τον άλλον;
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Του Richard Brouillette LCSW, self-talk schema therapist
Πηγή: https://www.psychologytoday.com/