Το τραύμα είναι ένα θλιβερό γεγονός στο οποίο ένα άτομο αισθάνεται να απειλείται σοβαρά συναισθηματικά, ψυχολογικά και σωματικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν ένα τραυματικό γεγονός σε κάποιο σημείο στη ζωή τους, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, κακοποίηση ή παραμέληση, τον ξαφνικό θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μια βίαιη εγκληματική πράξη, την έκθεση στη βία του πολέμου, ή μια φυσική καταστροφή.
Πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν από τραυματισμό με το χρόνο και με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων, γερός πίσω με μεγάλη ανθεκτικότητα, αλλά για τους άλλους, οι συνέπειες του τραύματος που διαρκεί, προκαλώντας ένα πρόσωπο για να ζήσει με βαθύ συναισθηματικό πόνο, φόβο, σύγχυση, ή μετατραυματικού στρες πολύ μετά την εκδήλωση έχει πλέον λήξει. Συχνά, η στήριξη, καθοδήγηση και βοήθεια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας είναι θεμελιώδους σημασίας για την επούλωση από τους τραυματισμούς.
Θεραπεία και Συμβουλευτική
Η ψυχοθεραπεία είναι η πιο αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τη θεραπεία από τις συνέπειες του τραύματος. Η θεραπεία ή παροχή συμβουλών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τραύμα και αυτούς που διαγνώστηκαν με PTSD δίνοντας νόημα στις τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους, ώστε να αναπτύξουν σχέδια για να παραμείνουν ασφαλείς, να μάθουν δεξιότητες αντιμετώπισης, και να συνδεθούν με άλλους πόρους και υποστήριξη. Μια ειδική θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να θεραπευτούν από το τραύμα, ακόμη και πολύ καιρό μετά το τραυματικό συμβάν. Το άλυτο τραύμα είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες για τους ανθρώπους να αναζητήσουν τη συμβουλή ή θεραπεία.
Τα είδη της θεραπείας που χρησιμοποιούνται πιο συχνά και αναγνωρίζονται για την αποτελεσματική θεραπεία τραυμάτων είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και Οφθαλμοκινητική Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία (EMDR). Άλλες μορφές θεραπείας που έχουν δοκιμαστεί κλινικά περιλαμβάνουν ψυχοδυναμική θεραπεία, υπνοθεραπεία, και θεραπεία έκθεσης. Συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως ομαδική θεραπεία ή λογοθεραπεία, ο στόχος του οποίου είναι να θεραπεύσει μέσω της αντιμετώπισης των υπαρξιακών ερωτημάτων που προκύπτουν μετά το τέλος του τραύματος και να ανακαλύψει το νόημα της ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά φάρμακα, και σταθεροποιητές διάθεσης, που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διαχείριση των πιο συχνά εμφανιζόμενων συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες.
Σύμφωνα με τη θεραπεύτρια τραύματος Susanne Dillmann, “Μπορούμε να αποφύγουμε καταστάσεις ή τους ανθρώπους που μας θυμίζουν το τραύμα. Μερικές φορές, οι άνθρωποι στρέφονται στα ναρκωτικά για να “μουδιάσουν” τα συναισθήματα τρόμου που διαρκούν για εβδομάδες, μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις, χρόνια μετά από ένα τραύμα. Αν αντιμετωπίσετε τέτοια αισθήματα, σκέψεις ή συμπεριφορές μετά από ένα τραύμα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τέτοιες εμπειρίες είναι πολύ ανθρώπινες και τίποτα για να ντρεπόμαστε για αυτές. Με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία, μπορεί κανείς να θεραπευτεί από τις συνέπειες ενός τραύματος. ”
Η διάγνωση του καρκίνου είναι πιθανό να είναι τρομακτική καθώς αλλάζει ολοκληρωτικά η ζωή του ανθρώπου. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν πρόκειται για καρκίνο επιθετικό, που αναπτύσσεται γρήγορα ή έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με προχωρημένο στάδιο καρκίνου είναι πολύ πιθανό να σκέφτεται ότι το τέλος της ζωής του είναι πολύ κοντά. Η οικογένεια, οι φιλοι, ο/η σύντροφος μπορούν να βοηθήσουν με το να παρέχουν όλη την υποστήριξη τους στο άτομο ώστε να κατανοήσει καλύτερα την διάγνωση και να μπορέσει να συμβιβαστεί με αυτό.
Μερικοί σύμβουλοι έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να βοηθήσουν αυτούς που διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Κοινωνικοί λειτουργοί με ειδίκευση στην Ογκολογία έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της διάγνωσης του καρκίνου, και συνήθως παρέχουν συμβουλές και εκπαίδευση σε εκείνους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Επίσης μπορού να βοηθήσουν τα άτομα να κατανοήσουν καλύτερα το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τις επιλογές τους, δεδομένου ότι ακολουθούν θεραπεία, η οποία συχνά αποτελεί πηγή άγχους για πολλούς με μακροχρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Πολλοί γιατροί ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να αναζητήσουν έναν θεραπευτή μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Στην παροχή συμβουλών, πολλοί άνθρωποι είναι σε θέση να διερευνήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη διάγνωσή τους, να διαχειριστούν τυχόν συναισθηματικές ανησυχίες, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ο θυμός και σύγχυση, που μπορεί να προκύψουν μετά την παραλαβή είδηση της ασθένειάς τους, και να συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση των αλλαγών στη ζωή τους, που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επεξεργασίας. Για παράδειγμα, πολλοί από αυτούς που διαγνώστηκαν με καρκίνο μπορεί να φοβούνται και να αδυνατούν να εργαστούν χάνοντας έτσι το εισόδημά τους και την ασφάλιση υγείας. Εκείνοι με τις οικογένειες μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία που θα επηρεάσει τη σχέση τους με τον/την σύντροφο ή σύζυγο τους, ακόμα και τα τυχόν παιδιά που μπορεί να έχουν.
Η Οικογένεια μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πολύτιμο σύμβουλο που μπορεί να βοηθήσει το άτομο με καρκίνο δίνοντας του ωφέλιμες συμβουλές. Η οικογένεια μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή να διαχειριστεί τον θυμό, τη θλίψη και το άγχος.
Συνεργάτες, οι σύζυγοι αλλά και τα παιδιά επίσης μπορούν να μάθουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα το μέλος της οικογένειας που πάσχει από καρκίνο, όπως και τα μέλη της οικογένειας μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν περιοχές συγκρούσεων, οι οποίες μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκύψουν σε μια δύσκολη στιγμή. Η Ομαδική θεραπεία για ένα άτομο με καρκίνο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη γιατί μπορεί να έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν παρόμοιες εμπειρίες. Αυτό το στοιχείο αποτελεί μια σημαντική πηγή πληροφοριών αλλά και υποστήριξης.
Πηγή: goodtherapy.com