H θετική σκέψη είναι ο προπομπός της επιτυχίας! Πρώτα σχηματίζουμε κάτι στο μυαλό μας και μετά το κάνουμε στην πράξη.
Για παράδειγμα πρώτα σκέφτομαι να πάω ένα ταξίδι στη Χαβάη και μετά ψάχνω εισιτήρια, ξενοδοχεία, παρέα κλπ. Αν δεν πιστεύω ότι μπορώ να πάω ταξίδι και αν δε θέλω να πάω ταξίδι ποτέ δε θα το κάνω. Άρα για να συμβεί κάτι, πρέπει να υπάρχουν δυο προϋποθέσεις α) να θέλω να το κάνω και β) να πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω. Το ίδιο ισχύει για όλα τα πράγματα στη ζωή είτε μιλούμε για εμπόριο, τέχνη, για επιστημονικές ανακαλύψεις, για αθλητισμό για πολιτική καριέρα. Χρειάζεται πίστη και θέληση. Αυτά είναι ακριβώς τα στοιχεία της θετικής σκέψης.
Η θετική σκέψη συνήθως εκφράζεται σε δύο μορφές (κυκλοφορεί σε δυο «συσκευασίες»): α) στον εσωτερικό διάλογο (selftalk) και β) στις «προβλέψεις» που κάνουμε για το μέλλον. Η πρώτη μορφή, ο εσωτερικός μας διάλογος αφορά στις «συζητήσεις» που κάνουμε με τον εαυτό μας, το πώς μιλάμε στον εαυτό μας για διάφορα πράγματα και τι του λέμε. Μπορεί να κάνουμε θετικό εσωτερικό διάλογο, π.χ «ξέρω ότι είμαι καλός στις παρουσιάσεις μπροστά σε κοινό» ή αρνητικό διάλογο, π.χ «δεν είμαι καλός στο να πείθω».
Σε ότι αφορά στη δεύτερη μορφή σκέψης που είναι οι προβλέψεις μας για το μέλλον, εκεί πραγματικά γινόμαστε λίγο-πολύ μελλοντολόγοι και «προβλέπουμε» καταστάσεις συνήθως όχι με βάση τα πραγματικά δεδομένα, αλλά με βάση τη συναισθηματική μας διάθεση και τις πεποιθήσεις μας. Ας πούμε, λέμε μέσα μας «αν ζητήσω αύξηση από το διευθυντή μου, μπορεί να με διώξει», «αν ζητήσω από αυτή την κοπέλα να βγούμε θα με προσβάλει», ή «ο πελάτης είμαι μεγάλης ηλικίας, άρα δεν θα θέλε το μοντέρνο προϊόν που προωθώ». Κτλ. Δηλαδή με λίγα λόγια προεξοφλούμε καταστάσεις με το μυαλό μας, κάνουμε τις αντίστοιχες (εσωτερικές σκέψεις)- διεργασίες και «προγραμματιζόμαστε» ανάλογα για την επιτυχία ή την αποτυχία μόνοι μας!
Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Oι χρυσοί κανόνες της επιτυχίας» του Γιώργου Προφέτη, PhD Business &Life Coach
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Άγχος – Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης & Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης Mindfullness. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
Άγχος – Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης & Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης Mindfullness