Ο εκφοβισμός (bullying) είναι μια μορφή κακοποίησης, εκφοβισμού και επίθεσης, συνήθως από το ένα παιδί στο άλλο. Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν επίσης να εκφοβιστούν από ενήλικες.
Υπάρχει σωματικός εκφοβισμός όπως χτυπήματα, κλωτσιές, φτύσιμο ή ακατάλληλο άγγιγμα. Μπορεί να είναι διανοητικό, όπως φωνές, διάδοση φημών για το άλλο άτομο, επίμονα, δείχνοντας, κλοπή ή απειλητικό γραπτό κείμενο.
Ο συναισθηματικός αντίκτυπος που μπορεί να έχει ο εκφοβισμός σε ένα παιδί είναι τεράστιος καθώς μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αυτοκτονικό ιδεασμό ή συμπεριφορά αυτοτραυματισμού.
Η σωματική υγεία μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον εκφοβισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αϋπνία, στομαχόπονους, πονοκεφάλους και χρόνιους σωματικούς πόνους. Έχοντας αυτά τα πράγματα κατά νου, είναι εύκολο να δείτε πώς είναι σημαντικό να μάθετε πώς να θεραπεύεστε από τον εκφοβισμό στην παιδική ηλικία, εάν θέλετε να διαπρέψετε στη ζωή.
Η σχέση του εκφοβισμού στην παιδική ηλικία με την ενήλικη ζωή
Οι παιδικές μας εμπειρίες και αλληλεπιδράσεις γίνονται το ψυχολογικό θεμέλιο για τις εμπειρίες μας στην ενήλικη ζωή. Τα άτομα που υποφέρουν από παιδικό εκφοβισμό μπορούν να γίνουν τραυματισμένοι ενήλικες.
Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι στην ενήλικη ζωή το 80% των γυναικών που ανέφεραν ότι είχαν εκφοβιστεί στην παιδική ηλικία ανέφεραν επίσης ότι είχαν αρνητικά γεγονότα στη ζωή τους στην ενήλικη ζωή. Οι γυναίκες που υποφέρουν από παιδικό εκφοβισμό μπορούν να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, χαμηλότερη προσωπική εμπιστοσύνη και πιθανώς δυσκολία στην κοινωνική σύνδεση. Μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερες σωματικές ασθένειες ή αναπηρίες στην ενήλικη ζωή.
Μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν ανθρώπους, ναρκισσιστές, καταχρηστικές σχέσεις, δυσλειτουργικές φιλίες και προσωπικότητες υψηλών συγκρούσεων. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εκφοβισμό στο χώρο εργασίας, εκφοβισμό στο γάμο ή εκφοβισμό/κακομεταχείριση στην οικογένεια. Οι γυναίκες που υπέστησαν εκφοβισμό μπορούν να γίνουν πολύ ευαίσθητοι ενήλικες. Μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις, μπορεί να μην υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στην άδικη συμπεριφορά, μπορεί να είναι υπερβολικά συναισθηματικοί κατά τη διάρκεια των μικρών προκλήσεων ή μπορεί να εξαρτώνται πολύ από τους άλλους.
Μερικές γυναίκες μπορούν να επιδείξουν αντίθετη συμπεριφορά αναπτύσσοντας τεχνικές θωράκισης όπως είναι υπερβολικά αμυντικές, υπερβολικά επιθετικές, υπερσυγκρουσιακές. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να προβάλλει ψεύτικη εμπιστοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ισχυριστεί ότι τίποτα δεν τους ενοχλεί, δεν μπορούν να χειριστούν οτιδήποτε ή ότι δεν τους ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άνθρωποι. Εσωτερικά, ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν τα εντελώς αντίθετα συναισθήματα από αυτά που ισχυρίζονται. Συχνά, νοιάζονται για το τι σκέφτονται οι άλλοι και επηρεάζονται βαθιά από τις αρνητικές εμπειρίες.
Μπορεί ο παιδικός εκφοβισμός να προκαλέσει Μετατραυματικό Στρες (PTSD);
Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι ο παιδικός εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού στρες ή PTSD. Το PTSD είναι μια ψυχολογική διαταραχή που σχετίζεται με την εμπειρία ενός τραυματικού γεγονότος όπως ο πόλεμος, μια φυσική καταστροφή, η σεξουαλική βία, ο σοβαρός τραυματισμός ή η μακροχρόνια κακοποίηση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θλίψη, φόβο, άγχος, έντονες αρνητικές σκέψεις και αυτοκτονική συμπεριφορά.
Τα άτομα που πάσχουν από PTSD μπορεί επίσης να πυροδοτηθούν από γεγονότα που τους θυμίζουν το προηγούμενο τραύμα. Για παράδειγμα, εάν δεχτήκατε εκφοβισμό στο σχολείο ως παιδί, μπορεί να δυσκολευτείτε να πάτε στο σχολείο του παιδιού σας στην ενήλικη ζωή, επειδή η σχολική ατμόσφαιρα σας θυμίζει την παιδική σας εμπειρία. Ή αν δεχτήκατε εκφοβισμό από ένα παιδί με κόκκινα μαλλιά, μπορεί να έχετε αρνητικά συναισθήματα για τα άτομα με κόκκινα μαλλιά στην ενήλικη ζωή σας. Πολλές φορές το PTSD μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστο και οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι τα συμπτώματα που βιώνουν σχετίζονται με τραύμα του παρελθόντος.
Πώς να ξεπεράσετε τον εκφοβισμό ως παιδί
1. Αναγνώριση
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε προβλήματα στην ενήλικη ζωή από τον παιδικό εκφοβισμό είναι να αναγνωρίσετε ότι ο εκφοβισμός που υποφέρατε σας επηρέασε ως ενήλικα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αναγνωρίσει ότι ο εκφοβισμός είναι μια μορφή κακοποίησης και ότι η κακοποίηση σας προκάλεσε βαθύ πόνο. Να είστε πρόθυμοι να δείξετε συμπόνια στον εαυτό σας καθώς περιηγείστε στα συναισθήματά σας.
2. Θεραπευτική Προτεραιότητα
Στη συνέχεια, θέστε τη θεραπεία ως προτεραιότητα. Ξεκινήστε να εργάζεστε σε δραστηριότητες που χτίζουν την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αγάπη για τον εαυτό σας.
Δραστηριότητες όπως η καθημερινή άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο διαλογισμός, η γιόγκα, το ημερολόγιο, η ομιλία σε έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή και η αποστασιοποίηση ή η εξάλειψη τοξικών σχέσεων που προκαλούν τον πόνο σας.
Βοηθά επίσης να γράψετε πράγματα για τα οποία είστε περήφανοι και που έχετε καταφέρει, όπως να βρείτε δουλειά, να φυτέψετε ένα λουλούδι, να είστε καλός φίλος ή οτιδήποτε κάνατε και για το οποίο είστε περήφανοι. Είναι σημαντικό για εσάς να δείτε – γραπτώς – τις εμπειρίες που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι είστε πολύτιμοι και άξιοι της αγάπης σας.
Εάν έχετε θετικά υποστηρικτικά άτομα στη ζωή σας, να είστε πρόθυμοι να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί τους, καθώς αυτές οι θετικές συνδέσεις θα σας κάνουν να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι.
3. Βελτιώστε τις διαδικασίες σκέψης
Τέλος, διακόψτε τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων. Κάθε φορά που αρχίζετε να λέτε αρνητικά πράγματα για τον εαυτό σας ή έχετε αρνητικές σκέψεις, να είστε πρόθυμοι να σταματήσετε και να αναγνωρίσετε ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι αναληθείς. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας όλα τα θετικά πράγματα που γράψατε και επιβεβαιώστε ξανά τις δυνατότητές σας. Αυτό θα βελτιώσει περαιτέρω την αυτοεκτίμησή σας, τα αισθήματα αυτοεκτίμησης και τα συναισθήματα αυτοεκτίμησης.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Problem Solver | Building Relationships in Data Intelligence | Transformation Coach | Speaker | Content Creator