Σε μια οικογένεια, υπάρχουν εκείνα τα άτομα τα οποία αποτελούν τους “στηλοβάτες”. Πιο συγκεκριμένα είναι οι άνθρωποι που θα τρέξουν για τα πάντα, για τη φροντίδα των παιδιών, για τη φροντίδα των γονιών με χρόνιες παθήσεις και για τις ανάγκες του σπιτιού. Όσοι δυνατοί ψυχολογικά μπορούν να είναι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν παύει να είναι άνθρωποι. Έτσι λοιπόν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μέσα από το “βαρύ φορτίο” των ευθυνών που “κουβαλάνε” καθημερινά.
Τα άτομα που παρέχουν φροντίδα συνήθως αισθάνονται έντονη ανησυχία για το πως θα διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα όλες τις ευθύνες που έχουν, νιώθουν άγχος, παρουσιάζονται με σημάδια κατάθλιψης και εκδηλώνουν θυμό. Πρόσφατη έρευνα εδειξε ότι το 40% με 70% των “φροντιστών” εκδηλώνουν αγχωτικές συμπεριφορές και συμπτώματα κατάθλιψης.
Ακολουθούν πέντε σημαντικοί τρόποι σύμφωνα με τους οποίους τα άτομα που παρέχουν φροντίδα θα καταπολεμήσουν το άγχος και τη κατάθλιψη:
1. Nα παρέχουν φροντίδα πρώτα στον εαυτό τους. Δεν γίνεται να προσπαθούν να φροντίσουν όλους τους άλλους, αν δεν κάνουν το ίδιο πρώτα για τον εαυτό τους.
2. Να ζητάνε βοήθεια στη διαχείριση των ευθυνών. Αν επωμίζονται συνέχεια όλο το βαρός, αυτό θα τους κάνει να αποτύχουν.
3. Να κάνουν ένα χρήσιμο διάλειμμα μέσα στο βαρύ πρόγραμμα που έχουν. Είναι αδύνατον τα άτομα αυτά να μην παίρνουν μια “ανάσα” και να προσπαθούν να βγάλουν όλο το βαρύ πρόγραμμα χωρίς να έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους.
4. Να αναζητήσουν συναισθηματική υποστήριξη. Να ζητάνε τη ψυχολογική υποστήριξη των δικών τους ώστε να μην αισθάνονται μόνο και αβοήθητοι στο δύσκολο έργο τους.
5. Αν δεν μπορούν να ξεπεράσουν τη ψυχολογική πίεση που δέχονται και πλέον τα προβλήματα έχουν αυξηθεί είναι απαραίτητο να απευθύνονται σε έναν ψυχοθεραπευτή ο οποίος μπορεί να τους καθοδηγήσει να διαχειριστούν τις προκλήσεις ενός ατόμου που φροντίζει για τα πάντα.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: Διαχείριση Αυτοάνοσων νοσημάτων και κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 και ώρα: 12.00-15.00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα: