Της Κατερίνας Λεβάκη Ψυχολόγου, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, Μέλος ΣΕΨ, Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί ένα διπλό νέο ξεκίνημα∙ το ξεκίνημα δηλαδή μιας νέας ζωής στον κόσμο, και την αρχή μιας νέας ζωής στο ζευγάρι. Οι υποψήφιοι γονείς καλούνται αφενός να ανταποκριθούν στις καθημερινές αλλαγές, ως συνέπεια της εγκυμοσύνης, και αφετέρου να διαμορφώσουν από κοινού ένα νέο πρότυπο ζωής, που αφορά κυρίως στο γονεϊκό στυλ.
Οι σταδιακές αλλαγές που έρχονται αφορούν συνολικά το ζευγάρι, αλλά και τον κάθε σύντροφο ξεχωριστά, σε δύο κυρίως επίπεδα. Στο σωματικό, που αφορά κυρίως τη γυναίκα, και στο συναισθηματικό που αφορά και τους δύο.
Βέβαια, για τη γυναίκα η φάση της εγκυμοσύνης έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για μια εμφανή σωματική αλλαγή που δεν περνά απαρατήρητη, και με το πέρασμα των μηνών επιφέρει αλλαγές στην παλιά καθημερινότητα. Έμετοι, κούραση, κόπωση, περιορισμένη κινητικότητα δραστηριοτήτων τροποποιούν τις ήδη υπάρχουσες συνήθειες ‘επιβάλλοντας’ νέους τρόπους ζωής στο ζευγάρι. Οι αλλαγές αυτές συχνά βρίσκουν τους υποψήφιους γονείς απροετοίμαστους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και διαφωνίες που επηρεάζουν τη συναισθηματική κατάσταση της εγκύου.
Παράλληλα, παρατηρείται και η έκφραση ποικίλων συναισθημάτων. Η μέλλουσα μητέρα είναι συναισθηματικά ευάλωτη. Τα συναισθήματά της αλλάζουν πολύ συχνά και πολλές φορές αδικαιολόγητα. Η βιβλιογραφία αναφέρει πως η εγκυμοσύνη αποτελεί μία δίοδο για να εκφραστούν διάφορα συναισθήματα ακόμη και ανταγωνισμού ή/και θαυμασμού ανάμεσα στην κόρη (υποψήφια μητέρα) και τη μητέρα, τα οποία πολλές φορές οδηγούν σε σύγκρουση εξαιτίας ποικίλων σχημάτων που αναδύονται σχετικά με τον γονεϊκό ρόλο.
Ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα ξεχωρίζουν η χαρά που αισθάνεται η γυναίκα στο άκουσμα και την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης και η ανυπομονησία για τον ερχομό του μωρού της. Το έμβρυο γίνεται προέκταση του σώματός της και η ίδια αισθάνεται περισσότερο την ευθύνη να φροντίζει τον εαυτό της γιατί η φύση την προορίζει ως βασική τροφό της επερχόμενης ζωής. Όνειρα και σχέδια για το μέλλον είναι από τις πιο κυρίαρχες σκέψεις της.
Οι σκέψεις συχνά εναλλάσσονται και τη θέση τους παίρνει ο φόβος, η αγωνία και το άγχος του αύριο. Η υποψήφια μητέρα αρχικά νιώθει στρες για την πορεία της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της ενδομήτριας ζωής. Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά αισθάνεται μεγαλύτερη αγωνία και αβεβαιότητα για το αν θα καταφέρει τελικά να ανταποκριθεί στον νέο της ρόλο. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι δύο από τα πολύ έντονα συναισθήματα που βιώνει η εγκυμονούσα. Έρευνες δείχνουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα οποία επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς κατά το 1ο τρίμηνο η κατάθλιψη εμφανίζεται σε ποσοστό 7,4 % με αυξητικές τάσεις στα επόμενα τρίμηνα. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι εγκυμονούσες αναφέρουν ότι δεν χάρηκαν όσο ήθελαν την εγκυμοσύνη γιατί σκέψεις και έγνοιες για το μωρό τούς στερούσαν τη χαρά της ‘συμβίωσης’ μαζί του.
Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε 3 στάδια. Στο 1ο τρίμηνο τα σημάδια δεν είναι εμφανή, κι επομένως δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως συνειδητή η φάση της. Πολλές γυναίκες νιώθουν ανασφάλεια και στρες και γι’ αυτό απέχουν από τις συνήθεις δραστηριότητές τους ενώ οι πιο φιλόδοξες επισπεύδουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες ώστε να μην αισθάνονται δέσμευση καθώς η εγκυμοσύνη θα προχωρά στα επόμενα στάδια.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες σε προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό – Αξιολόγηση και Θεραπευτική αντιμετώπιση”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ώρα: 11.00-14.00 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ώρα: 11.00-14.00.
Δυνατότητα παρακολούθησης: Από κοντά, μέσω Skype ή με E-Learning (αποστολή βιντεοσκοπημένης εισήγησης και ηλεκτρονικού υλικού).
Θα δοθεί Βεβαίωση παρακολούθησης και ηλεκτρονικό υλικό.
Απευθύνεται σε: Eιδικούς ψυχικής υγείας, Ιατρούς, Ειδικούς θεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εργοθεραπευτές και όσα άτομα απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν σε σχετικές δομές.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/ekpaideytiko-seminario-diatarachi-metatraymatikoy-stres-se-prosfygiko-kai-metanasteytiko-plithysmo-axiologisi-kai-therapeytiki-antimetopisi/
Στο 2ο τρίμηνο το βρέφος αρχίζει να δηλώνει την παρουσία του με κινήσεις μέσα στο σώμα της μητέρας. Ωστόσο, αποτελεί μια ανεξάρτητη και αυτόνομη οντότητα με ξεχωριστές ζωτικές λειτουργίες. Ο πατέρας, στη φάση αυτή, βιώνει το αίσθημα μέσα από τις κινήσεις του εμβρύου τις οποίες μπορεί να αισθανθεί, κι έτσι εγκαθίσταται η τριαδικότητα.
Στο τελευταίο 3ο τρίμηνο, η μητέρα διακατέχεται από τη φυσιολογική κόπωση της προσμονής του τοκετού. Οι εναλλαγές στη διάθεση είναι έντονες με φόβους για θάνατο και δυσάρεστες πρότερες οικογενειακές ή/και άλλες εμπειρίες. Επιζητά συχνά και επιδιώκει την ασφάλεια μέσα από οικεία, συγγενικά και φιλικά, πρόσωπα.
Η εγκυμοσύνη δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό σταθμό και για τον πατέρα παρόλο που ζει από ‘απόσταση’ το θαύμα της ζωής. Μέσα από την σύντροφό του και μέλλουσα μητέρα παίρνει τα μηνύματα της εγκυμοσύνης και του βρέφους διαδικασία που σταδιακά αλλάζει και τη δική του ταυτότητα! Ο γιος, ο εραστής, ο γεννήτορας, ο αντίζηλος, ο σύντροφος παλεύουν και μοιράζονται τη θέση του πατέρα.
Είναι κατανοητό, επομένως, πως η εγκυμοσύνη δεν είναι ένας δεσμευτικός παράγοντας στη ζωή του ατόμου. Είναι μια αλλαγή, μια ξεχωριστή περίοδος στη ζωή του ζευγαριού που το ίδιο αποφασίζει πώς επιθυμεί να τη ζήσει.
Βιογραφικό Κατερίνας Λεβάκη
Η Δρ. Κατερίνα Λεβάκη σπούδασε αρχικά στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως καθηγήτρια φιλόλογος ενώ από το 2007 και για 12 χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην ιδιωτική εκπαίδευση ως δασκάλα και προϊσταμένη τάξης. Στον παρόντα χρόνο εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος σε ιδιωτικό σχολείο.
Η αγάπη της και το βαθύτερό της ενδιαφέρον για τον άνθρωπο την ώθησε να σπουδάσει ψυχολογία. Το 2016 αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Στο πλαίσιο των σπουδών της, ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο Οικοτροφείο ‘Αθηνά’ της ΠΕΨΑΕΕ. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Κλινική Ψυχοπαθολογία από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και την Εταιρεία «Προαγωγή της Γνώσης στις Ψυχικές Διαταραχές». Παράλληλα έχει παρακολουθήσει πληθώρα άλλων μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων (δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως) πάνω στην Ψυχοπαθολογία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, τις φοβίες, τη ΔΕΠΥ, το ψυχικό τραύμα, τη διαχείριση άγχους, την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας, τη διαχείριση του χωρισμού, τη σχολική άρνηση, την εγκληματολογική – δικαστική ψυχολογία κ. ά.
Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου και μέλος του Συλλόγου Ψυχολόγων Ελλάδος (ΣΕΨ). Από το 2018 δουλεύει ιδιωτικά παρέχοντας ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε ενήλικες. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνει το ΠΜΣ ‘Ψυχιατροδικαστική’ στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.