Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Law and Human Behavior, οι Kyle C. Scherr και Christopher J. Normile ανέλυσαν δεδομένα από υποθέσεις που σχετίζονται με φόνο που καταγράφηκαν στο Εθνικό Μητρώο Αθωωτικών Αθωώσεων στις ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι τα ψευδή στοιχεία ομολογίας σχετίζονταν με σημαντική καθυστέρηση για άτομα που καταδικάστηκαν άδικα και αποφυλακίστηκαν πολύ αργότερα όταν τελικά αθωώθηκαν επίσημα. Αν και συχνά αναφέρεται εναλλακτικά, η απελευθέρωση από τη φυλακή και η επίσημη απαλλαγή είναι δύο μοναδικά νομικά γεγονότα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια σημαντική αρνητική συνέπεια των ψευδών αποδεικτικών στοιχείων ομολογίας μπορεί να είναι η επιρροή τους στην καθυστέρηση μεταξύ της αποφυλάκισης ενός ατόμου και της επίσημης απαλλαγής του.
Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αθωώσεων στις ΗΠΑ, πάνω από 3.300 άτομα έχουν αθωωθεί από άδικη καταδίκη από το 1989 και πάνω από το 1/3 των καταγεγραμμένων αθωώσεων είναι για φόνο και κατηγορίες που σχετίζονται με φόνο (δηλαδή, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συμπληρωματική δολοφονία). Οι Scherr και Normile ανέλυσαν δεδομένα από το Εθνικό Μητρώο Αθωώσεων για καταγεγραμμένες απαλλαγές όσων είχαν καταδικαστεί λανθασμένα για φόνο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνέργεια σε φόνο.
Στις αναλύσεις τους, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι συγκεκριμένοι παράγοντες συνδέονται με λανθασμένες καταδίκες (δηλαδή ψευδείς ομολογίες, λανθασμένα ή παραπλανητικά ιατροδικαστικά στοιχεία, ανεπαρκής νομική υπεράσπιση, εσφαλμένη ταυτότητα αυτόπτη μάρτυρα, επίσημο παράπτωμα και ψευδορκία) και άλλους σχετικούς παράγοντες (π.χ. εμπλοκή DNA) σχετίζονταν με τη διάρκεια της καθυστέρησης μεταξύ της απελευθέρωσης των ατόμων από τη φυλακή και της επίσημης απαλλαγής τους. Υποθέσεις που αφορούσαν ψευδή ομολογία συνδέονταν με σημαντική καθυστέρηση μεταξύ της αποφυλάκισης και της επίσημης απαλλαγής. Η σχέση παρέμεινε κατά τον υπολογισμό των άλλων σχετικών παραγόντων που μελετήθηκαν.
Οι καθυστερήσεις μεταξύ της απελευθέρωσης και της επίσημης απαλλαγής μπορούν να υπονομεύσουν την ευημερία των ατόμων. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι αυτά τα άτομα συχνά ζουν με τον φόβο να ξαναδικαστούν. Επιπλέον, η καθυστέρηση μπορεί να τους αποκλείσει από την πρόσβαση σε βοηθήματα επανένταξης, όπως οικονομική αποζημίωση και στεγαστική βοήθεια, όταν τα προγράμματα βοήθειας δεν επιτρέπουν σε άτομα με πεποίθηση στο ιστορικό τους να λαμβάνουν βοήθεια.
Οι Scherr και Normile υποστηρίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να εξετάσει πώς οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και οι κρίσεις των νομικών παραγόντων επηρεάζουν το σκεπτικό που οδηγεί στην απελευθέρωση και την απαλλαγή. Μεταξύ των στρατηγικών που προτείνουν για τη μείωση των αδικιών που βιώνουν άτομα που έχουν καταδικαστεί λανθασμένα βάσει ψευδούς ομολογίας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού τόσο για τη διαδικασία που οδηγεί σε ψευδείς ομολογίες όσο και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ψευδών αποδεικτικών στοιχείων μέσω ντοκιμαντέρ, δημοφιλών εκπομπών και άλλων προσβάσιμων μέσων, τα οποία έχουν τη δύναμη να ενημερώσουν με αξιόπιστο τρόπο και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εγκληματολογική/ Δικαστική Ψυχολογία (Criminology & Forensic Psychology) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας Psychopedia.
Έναρξη: Σάββατο 4 Νοεμβρίου (Διάρκεια 5 μήνες).
Πιστοποιημένο πρόγραμμα κατά το πρότυπο QTL της ACTA – Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον Δυνατότητα Διαδικτυακής παρακολούθησης και Ασύγχρονης παρακολούθησης (στο δικό σας χρόνο).
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/pistopoiimeno-ekpaideytiko-programma-egklimatologiki-dikastiki-psychologia-criminology-amp-forensic-psychology/
Πηγή: apa.org
Scherr, K. C., & Normile, C. J. (2022). False confessions predict a delay between release from incarceration and official exoneration. Law and Human Behavior, 46(1), 67–80. https://doi.org/10.1037/lhb0000479