Γράφει στο efiveia.gr η Σταυρούλα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος με Ειδίκευση στη Γνωσιακή- Συμπεριφορική θεραπεία και τον Εθισμό στο διαδίκτυο, Υπεύθυνη Διεύθυνσης site Ψυχολογίας Psychopedia.gr
Η εφηβεία είναι μια εποχή που οι νέοι διερευνούν τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους, τόσο ως φίλους όσο και ως δυνητικούς ερωτικούς συντρόφους. Παρά τον ενθουσιασμό, το φλερτ και ο σεξουαλικός πειραματισμός μπορεί να προκαλέσουν άγχος στους εφήβους. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο όταν ένας νέος άνθρωπος προσελκύεται από άτομα του ίδιου φύλου.
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ορίζει από ποιους ελκυόμαστε σωματικά και συναισθηματικά. Η έλξη μπορεί να αφορά άτομα του αντίθετου ή του ίδιου φύλου. Οι έφηβοι έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό ακόμα και αν δεν είναι ακόμη σεξουαλικά ενεργοί.
Υποκατηγορίες σεξουαλικού προσανατολισμού
Παρόλο που υπάρχουν πολλές δυνατότητες μεταξύ του να είναι κάποιος μόνο ετεροφυλόφιλος και μόνο ομοφυλόφιλος, οι άνθρωποι συνήθως ομαδοποιούνται με έναν από τους τρείς τρόπους:
Ετεροφυλόφιλοι: Όσοι προσελκύονται κυρίως από άτομα του αντίθετου φύλου. Οι ετεροφυλόφιλοι άντρες ελκύονται από τις γυναίκες, και οι γυναίκες ελκύονται από τους άνδρες.
Ομοφυλόφιλοι: Τα άτομα που ελκύονται κυρίως από άλλα του ίδιου φύλου. Οι γυναίκες ελκύονται από άλλες γυναίκες και οι άνδρες από άλλους άνδρες. Στην πρώτη περίπτωση ονομάζονται λεσβίες και στη δεύτερη γκέι.
Αμφιφυλόφιλοι: Αυτοί που προσελκύονται και από τα δύο φύλα.
Ασέξουαλ: Η ασεξουαλικότητα χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σεξουαλικής έλξης απέναντι σε οποιοδήποτε φύλο. 1% των ατόμων με βάση τις έρευνες μπορεί να είναι ασέξουαλ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος ασέξουαλ που μπορεί να διακριθεί με βάση το τι φύλο είναι, τι σωματόττυπο έχει, τι κοινωνικό υπόβαθρο έχει και τι ρούχα φοράει. Ένα άτομο που είναι ασέξουαλ μπορεί να ελκύεται ερωτικά προς ένα άλλο, χωρίς να προχωρά σε ερωτικές πράξεις.
Πως μπορούμε να καταλάβουμε τις προτιμήσεις του εφήβου μας:
Μερικά δείγματα προτίμησης προς το ίδιο φύλο μπορεί να είναι τα εξής:
- Φαντασιώσεις ή όνειρα με το ίδιο φύλο
- Όταν ελκύεται από άτομα του ίδιου φύλου
- Ο/Η έφηβος/η νιώθει διαφορετικός/η από τους συμμαθητές του/της
- Μια ερωτική εμπειρία με το ίδιο φύλο
Το αίσθημα ότι είναι διαφορετικοί μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους εφήβους ειδικά λόγω του κοινωνικού στίγματος. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τους ίδιους να αποφασίσουν να μιλήσουν στους γονείς τους για την προτίμηση τους. Έχοντας στο μυαλό τους την πιθανή αντίδραση τους προτιμούν να λένε ψέματα.
Ακόμη και αν διαισθανόμαστε ότι το παιδί μας είναι ομοφυλόφυλο, κάποιες φορές μπορεί να ισχύει ενώ κάποιες άλλες όχι. Είναι σημαντικό να περιμένουμε τον έφηβό μας να μιλήσει όταν είναι ο ίδιος έτοιμος. Ορισμένοι έφηβοι δεν είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τη σεξουαλικότητα τους μέχρι να ενηλικιωθούν.
Μερικά δείγματα ασέξουαλ σεξουαλικης προτίμησης:
Ενώ τα ασεξουαλικά άτομα δεν νιώθουν ερωτική έλξη προς οποιοδήποτε φύλο μπορούν να δεσμευτούν σε σχέση με μοναδικό λόγο την ανάγκη για ρομαντισμό. Υπάρχουν κατηγορίες ασεξουαλικών ατόμων που αναφέρουν ότι νιώθουν ερωτική έλξη αλλά δεν νιώθουν την ανάγκη να προβούν σε ερωτική επαφή επειδή δεν έχουν πραγματική επιθυμία για κάτι τέτοιο (αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην νιώθουν την ανάγκη να αγκαλιάσουν κάποιον-α, να του-της κρατήσουν το χέρι κλπ.). Κάποια άλλα άτομα εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα από περιέργεια ή από ανάγκη για ανακούφιση. Με λίγα λόγια τα περισσότερα ασεξουαλικά άτομα μπορούν αλλά δεν νιώθουν την ανάγκη να εμπλακούν ερωτικά με κάποιο πρόσωπο. Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους.
Η ασεξουαλικότητα δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, δεν είναι ασθένεια ούτε διαταραχή αλλά ούτε και επιλογή. Είναι σεξουαλικός προσανατολισμός. Δεν προέρχεται από κακή ανατροφή δική μας.
Το αίτιο εμφάνισης της ασεξουαλικότητας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο με βάση τις έρευνες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το να είναι ο έφηβος ασέξουαλ είναι μέρος του εαυτού του. Πριν βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το ίδιο το παιδί έχει δυσκολευτεί στη διαδικασία του να καθορίσει τη σεξουαλική του ταυτότητα και δεν του είναι εύκολο να νιώθει διαφορετικό από τους άλλους.
Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τον έφηβο μας να μιλήσει για τη σεξουαλικότητα του;
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το να θυμώσουμε δεν θα οδηγήσει κάπου. Επίσης το να προσπαθούμε να το “διορθώσουμε” οδηγώντας το παιδί σε θεραπεία μπορεί να αποτελέσει τραυματική εμπειρία για το ίδιο.
Είναι ύψιστης σημασίας να κρατήσουμε την πληροφορία που μας εμπιστεύτηκε ο έφηβος. Προδίδοντας το παιδί μας με το να το πούμε σε άλλους μπορεί να έχει μη επιθυμητά αποτελέσματα.
- Το πιο σημαντικό είναι να υπενθυμίζουμε στον έφηβο μας ότι τον αγαπάμε.
- Χρειάζεται να είμαστε πάντα διαθέσιμοι και ανοιχτοί, εάν ο έφηβος σας θέλει να μιλήσει για σεξουαλικό προσανατολισμό, χωρίς να προσπαθούμε να τον πιέσουμε για κάτι.
- Μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον έφηβο να μιλήσει για τη σεξουαλική του υγεία με έναν παιδίατρο ή σχετικό ειδικό.
- Είναι σημαντικό να ΑΚΟΥΜΕ πραγματικά τον έφηβο μας. Γνωρίζει περισσότερα σχετικά με αυτά που τον απασχολούν από ότι εμείς.
- Επίσης είναι πολύτιμο να προσπαθήσουμε να τον καταλάβουμε. Μπορεί στην αρχή να μη βγάλουμε αμέσως νόημα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κάναμε προσπάθεια να τον κατανοήσουμε.
- Καθώς δεν είναι στόχος μας να κλειστεί ο έφηβος ακόμη περισσότερο στον εαυτό του είναι αναγκαίο αν δεν γνωρίζουμε πως να τον προσεγγίσουμε να μιλήσουμε με κάποιον ειδικό Ψυχικής υγείας.
- Χρειάζεται να τον αποδεχτούμε. Αυτό είναι τόσο σημαντικό για αυτόν διότι με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την ασφάλεια που πρέπει να νιώθει.
Ενημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Αυτοτραυματισμός-Υποκατηγορίες συμπεριφοράς και Κατάλληλη Διαχείριση”. Σάββατο 21 Απριλίου 2018 – Ώρα: 12:00-14:00. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε κλι κ στην παρακάτω εικόνα:
Πηγές: efiveia.gr
http://www.asexualityarchive.com/a-parents-guide-to-asexuality/