Oι συχνοί εφιάλτες μπορεί να αποτελέσουν σημαντική ένδειξη σχετικά με την ύπαρξη προβλημάτων υγείας ακόμη και χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους. Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στην Φιλανδία διαπιστώθηκε ότι η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες.
Οι επιστήμονες εξέτασαν ένα δείγμα 14.000 ατόμων ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012, ενώ το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.
Δείτε το Νέο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Mείζων καταθλιπτική διαταραχή-Κλινική παρέμβαση με Γνωσιακές-Συμπεριφορικές τεχνικές”. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να ενημερωθείτε:
Το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες είχαν σοβαρή κατάθλιψη
Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπαν ότι δεν είχαν καθόλου εφιάλτες. Σχεδόν το 4% είπε ότι είχε συχνούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες.
Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων με σοβαρή κατάθλιψη και περίπου το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, αναφέρουν οι ερευνητές.
Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία, η εξάντληση και ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του ύπνου με εφιάλτες.
Ο δρ Sandman υποστήριξε: “Πιθανώς οι εφιάλτες λειτουργούν και ως πρώιμοι δείκτες της εμφάνισης της κατάθλιψης και μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεκμετάλλευτοι ως προς τη διαγνωστική τους αξία στην κατάθλιψη”.
Πηγή: www.journalsleep.org