Η μουσική παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων. Μπορεί να είναι χαλαρωτική να πυροδοτήσει ορισμένα συναισθήματα και να αυξήσει την ποιότητα ζωής.
Για τα άτομα με αναπηρία, η μουσική έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη πνευματικών, σωματικών και κοινωνικών ικανοτήτων.
Η μουσικοθεραπεία είναι η τεκμηριωμένη χρήση της μουσικής για τη δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης μεταξύ ενός ατόμου και του θεραπευτή του. Μέσω της θεραπείας, το παιδί και ο θεραπευτής προσπαθούν να επιτύχουν ένα σύνολο εξατομικευμένων στόχων. Αυτοί οι στόχοι μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνήθως συνδέονται με τη δημιουργία θετικών αλλαγών στη συμπεριφορά και τη συναισθηματική ευεξία. Για ορισμένα παιδιά με αναπηρίες, η επικοινωνία μπορεί να είναι ένα είδος πρόκλησης και ένας στόχος αρκετά απαιτητικός, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα απομόνωσης.
Η μουσικοθεραπεία είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να αναπτύξει κανείς τις ικανότητές του, αλλά και έναν τρόπο να βιώσει μια πραγματική σύνδεση με έναν άλλο άνθρωπο. Με πολλούς τρόπους, επιτρέπει στο παιδί να δει τις δυνατότητες του και να αναγνωριστεί μέσα από αυτές. Σε αντίθεση με την εκπαίδευση και τα μαθήματα μουσικής, ο στόχος δεν είναι απαραιτήτως η ανάδειξη από τη θεραπεία με υψηλότερο μουσικό ταλέντο, αλλά μάλλον η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί – που μπορεί να είναι τα πάντα, από την αύξηση της αυτοεκτίμησης ενός ατόμου έως την ανάπτυξη ενός συνόλου κοινωνικών δεξιοτήτων.
Ποια είναι τα καθήκοντα του μουσικοθεραπευτή
Δεν το γνωρίζουν όλοι, αλλά οι μουσικοθεραπευτές πρέπει να έχουν πτυχίο μουσικοθεραπείας και συνήθως θα εργάζονται σε ιδρύματα όπως νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, σχολεία και νηπιαγωγεία. Κατά την επιλογή στόχων, τεχνικών και δραστηριοτήτων, ο θεραπευτής θα πρέπει να λάβει υπόψη τη γενική υγεία, τη συναισθηματική κατάσταση, τις γνωστικές και κοινωνικές ικανότητες του παιδιού. Για να είναι επιτυχής η θεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας για τον θεραπευτή να αποκτήσει μια μουσική σύνδεση με το παιδί. Αυτό συμβαίνει προσπαθώντας να βρει τις μουσικές προτιμήσεις του παιδιού και να χρησιμοποιήσει μουσικές τεχνικές και δραστηριότητες όπως τραγούδι, γραφή τραγουδιού, ακρόαση, χορός και παιχνίδι. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να οργανωθούν ως ομαδικές δραστηριότητες, όπου τα παιδιά μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να διασκεδάσουν μαζί.
Πως μπορεί να βοηθηθεί ένα παιδί με αναπηρία
Σύμφωνα με την American Music Therapy Association, η μουσικοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει και να ενισχύσει πιο συγκεκριμένα τους τομείς της ομιλίας, τις γνωστικές ικανότητες, τον κινητικό συντονισμό και το εύρος κίνησης. Οι βελτιώσεις στην ομιλία και τη γλώσσα μπορούν να προέλθουν από το τραγούδι μαζί με τραγούδια, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ευχέρεια του παιδιού καθώς και την ένταση, την αναπνοή και τον τόνο. Το να τραγουδάτε τραγούδια μπορεί επίσης να αυξήσει την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης. Υπό αυτή την έννοια λειτουργεί ως γνωστική εκπαίδευση. Επιπλέον, η μουσικοθεραπεία μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το παιδί να κινηθεί, βελτιώνοντας έτσι τον κινητικό συντονισμό και ανακουφίζοντας τους σφιγμένους μύες. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η μουσικοθεραπεία μπορεί να φέρει πολλή χαρά και ευτυχία σε ένα παιδί. Το να μπορείς να τραγουδάς, να χορεύεις και να κινείσαι –ουσιαστικά το να μπορείς να εκφραστείς– μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικό και χαρισματικό. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οφέλη που προκύπτουν από τη μουσικοθεραπεία, σίγουρα αξίζει να το εξετάσετε για το παιδί σας.
Τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στον αυτισμό και το σύνδρομο Down
Οι μουσικοθεραπευτές που εργάζονται με παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό, σύνδρομο Down και άλλες ειδικές ανάγκες, χρησιμοποιούν τη μουσική για την αντιμετώπιση αναπτυξιακών στόχων στους ακόλουθους τομείς:
- Ομιλία και επικοινωνία – Τραγουδώντας προσαρμοσμένα γραπτά τραγούδια για να απομονώσετε τους ήχους της ομιλίας και να έχετε πολλές επαναλήψεις χωρίς μονοτονία.
- Λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες – Χρησιμοποιώντας παραδοσιακά και προσαρμοστικά κρουστά όργανα, όπως οι μαράκες, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων δυσκολιών στις λεπτές και αδρές κινητικές δεξιότητες.
- Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων – Δημιουργώντας Ομάδες μουσικοθεραπείας όπου τα παιδιά εξασκούνται στους χαιρετισμούς, τη στροφή, την οπτική επαφή, το αίτημα, την αυτοέκφραση, τη συνεργασία κ.λπ., μέσω μουσικών δραστηριοτήτων.
- Συμπεριφορική – Δημιουργία τραγουδιών και μουσικών ιστοριών σχετικά με την κατάλληλη συμπεριφορά.
- Κοινωνική-Συναισθηματική – Χρησιμοποιώντας τραγούδια μπορούν να διαδαχθούν τα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και να χρησιμοποιήσουν στρατηγικές αντιμετώπισης όταν αισθάνεται καταβεβλημένα.
Η μουσικοθεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτούς τους στόχους μέσω παρεμβάσεων που βασίζονται στην έρευνα και μπορεί να υποστηρίξει και να βελτιώσει ένα υπάρχον πρόγραμμα θεραπείας αυτισμού ή συνδρόμου Down. Εκτός από τους στόχους που αναφέρονται παραπάνω, ένας μουσικοθεραπευτής μπορεί επίσης να δημιουργήσει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου και να τροφοδοτήσει το πνεύμα του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Θεραπευτική χρήση της Μουσικοθεραπείας στην Ειδική Αγωγή μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/ekpaideytiko-seminario-efarmogi-tis-moysikotherapeias-stin-eidiki-agogi/
Πηγή: https://www.vitalitymedical.com