Η δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση περιλαμβάνει την ανεξέλεγκτη επιθυμία για ονειροπόληση και την απορρόφηση του εαυτού σας σε έναν φανταστικό κόσμο. Ένα άτομο που βιώνει τέτοια υπερβολική ονειροπόληση συχνά παραμελεί τις επαγγελματικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές του υποχρεώσεις.
Η δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση σχετίζεται επίσης με υποκείμενες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ, η κατάθλιψη, το κοινωνικό άγχος κ.λπ.).
Η έννοια της δυσπροσαρμοστικής ονειροπόλησης ορίστηκε για πρώτη φορά από τον Ισραηλινό ψυχολόγο καθηγητή Έλι Σόμερ το 2002. Θεωρήθηκε ότι είναι μια μορφή συμπεριφορικού εθισμού. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν είναι μια διαγνώσιμη πάθηση ψυχικής υγείας. Στην πραγματικότητα, δεν αναγνωρίζεται από κανένα σημαντικό ιατρικό ή ψυχολογικό κριτήριο.
Επικράτηση της Δυσπροσαρμοστικής Ονειροπόλησης
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων και των ηλικιωμένων τείνει να αναπτύσσει τάσεις δυσπροσαρμοστικής διαταραχής αφηρημάδας. Τα εσωτερικευμένα ψυχιατρικά σύνδρομα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παθολογικής ονειροπόλησης.
Η έναρξή της εμφανίζεται μεταξύ 18-23 ετών και είναι τυπικά διαδεδομένη σε εφήβους και νεαρές ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα στους μαθητές.
Δυσπροσαρμοστική Διαταραχή Ονειροπόλησης
Τα τελευταία χρόνια, νοητικές πρακτικές όπως η περιπλάνηση του νου και η μετατόπιση της πραγματικότητας έχουν συσχετιστεί σταθερά με ενισχυμένη ψυχική ευεξία. Ενώ και οι δύο πρακτικές περιλαμβάνουν έναν βαθμό φαντασίας, αφηρημάδας και σύντομη αποσύνδεση από την πραγματικότητα, αυτές διαφέρουν πολύ από τη δυσπροσαρμοστική διαταραχή ονειροπόλησης.
Η περιπλάνηση του μυαλού και η δυσπροσαρμοστική ονειροπόληση διαφέρουν από το περιεχόμενο των ονειροπολήσεων. Οι συνηθισμένες ή μέσες ονειροπολήσεις είναι ευχάριστες και χρησιμεύουν για να τονώσουν τη δημιουργικότητα και τη γνωστικότητά μας.
Αν και οι δυσπροσαρμοστικές ονειροπολήσεις μπορεί να είναι επίσης ευχάριστες, είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν θέματα βίας, εξουσίας, ελέγχου, σεξ, αιχμαλωσίας κ.λπ. Επιπλέον, η συνηθισμένη αφηρημάδα εμφανίζεται εξ ολοκλήρου στο μυαλό.
Αντίθετα, η δυσπροσαρμοστική διαταραχή ονειροπόλησης προκαλεί ένα άτομο να υποστεί μια καθηλωτική εμπειρία που συχνά συνοδεύεται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, εκφράσεις του προσώπου ή λεκτικές εκφράσεις.
Δυσπροσαρμοστική Ονειροπόληση: Συμπτώματα
Τα κοινά συμπτώματα 6 της δυσπροσαρμοστικής ονειροπόλησης περιλαμβάνουν:
- Έχοντας ζωντανές και εξαιρετικά λεπτομερείς ονειροπολήσεις
- Αντικατάσταση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με υπερβολική φαντασία
- Ονειροπόληση για αρκετές ώρες τη φορά
- Απώλεια ύπνου
- Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών ή στην κανονική λειτουργία (όπως η εργασία ή η κοινωνική ζωή)
- Ασυνείδητη επανάληψη εκφράσεων και κινήσεων του προσώπου
Αιτίες Δυσπροσαρμοστικής Ονειροπόλησης
Οι τελευταίες έρευνες αποδίδουν ευρέως την ανάπτυξη της δυσπροσαρμοστικής διαταραχής ονειροπόλησης σε προσπάθειες απόδρασης από οδυνηρές αναμνήσεις και ψυχική δυσφορία που προκαλούνται από:
- Τραύμα
- Κατάχρηση
- Συναισθηματική παραμέληση
- Μοναξιά
Παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την Δυσπροσαρμοστικής ονειροπόληση
Η έναρξη και η εξέλιξη της δυσπροσαρμοστικής ονειροπόλησης συνδέεται με διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως:
- Κατάθλιψη
- Αγχώδεις διαταραχές
- Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
- Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD)
- ΔΕΠΥ
- Διπολικές διαταραχές
- Οριακή διαταραχή προσωπικότητας
- Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας
- Ψύχωση
Διάγνωση Δυσπροσαρμοστικής Ονειροπόλησης
Δεν υπάρχει επίσημη διάγνωση δυσπροσαρμοστικής ονειροπόλησης στους ασθενείς, καθώς η κατάσταση της ψυχικής υγείας δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί στα ψυχιατρικά εγχειρίδια.
Ωστόσο, το 2015, μια μέτρηση αυτοαναφοράς 14 στοιχείων, γνωστή ως Κλίμακα Δυσπροσαρμοστικής Ονειροπόλησης (MDS-16) σχεδιάστηκε ειδικά για τον εντοπισμό ανωμαλιών στην ονειροπόληση ατόμων.
Η διαγνωστική κλίμακα καταγράφει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των συμπτωμάτων του ασθενούς, με ερωτήσεις όπως:
Τι συμβαίνει στις ονειροπολήσεις σας; Πόσο ζωντανά και λεπτομερή είναι;
Μπορείτε να σταματήσετε τον εαυτό σας από την ονειροπόληση;
Οι ονειροπολήσεις σας παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας;
Πηγή: https://mind.help
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/