Της Κωνσταντίνας Κένου, Ψυχολόγου, M.Sc. Κλινικής Ψυχολογίας
Καθημερινά αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που μας προκαλούν άγχος και διαταράσσουν την ψυχικής μας ισορροπία. Οδηγούμαστε με αυτόν τον τρόπο στην εμφάνιση δύο βασικών πεποιθήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν και μεγαλώνουν το άγχος μας.
- “Το χειρότερο σενάριο είναι δεδομένο ότι θα συμβεί.”
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τείνουν να βλέπουν τις διάφορες αλλαγές και καταστάσεις με έναν πιο θετικό τρόπο. Από την άλλη, γνωρίζετε (ή είστε και εσείς) κάποιον που πάντα σκέφτεται το χειρότερο σενάριο για κάθε κατάσταση: « Έχει κίνηση? Το αφεντικό μου σίγουρα θα καταλάβει ότι άργησα και θα με απολύσει».
Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ο πυρήνας του άγχους, δηλαδή η ικανότητα να αντιμετωπίζω μία κατάσταση ως απειλητική και καταστροφική. Υπάρχουν φορές όπου αυτό είναι χρήσιμο. Σε κάποιες άλλες στιγμές, όμως, καταλήγουμε να βλέπουμε μεγάλα προβλήματα σε μικρές καταστάσεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να κάνεις κάποιο λάθος στη δουλειά σου και να φοβάσαι ότι θα σε απολύσουν. Ο σύντροφός σου δεν σου απαντάει σε ένα μήνυμα, και να ανησυχείς ότι σου έχει θυμώσει. Πολλές φορές, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι μια μορφή άγχους αλλά αντιθέτως είμαστε πεπεισμένοι ότι κάτι κακό θα συμβεί.
Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Όταν σκέφτεσαι το χειρότερο σενάριο και αντιλαμβάνεσαι ότι αγχώνεσαι, ρώτησε τον εαυτό σου « Πόσο αρνητικό θα ήταν αυτό;». Για παράδειγμα, «Και αν δεν πάρουμε καμία προσφορά για το σπίτι; Πόσο αρνητικό θα ήταν αυτό;». Έπειτα ξεκίνα να σκέφτεσαι μια εναλλακτική λύση « Δεν θα ήταν ιδανικό, θα χρειαστεί να το ξανασκεφτώ, και μπορώ να το βάλω ξανά για πώληση τον επόμενο χρόνο».
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: “Άγχος – Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης & Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης Mindfullness”. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
Άγχος – Σύγχρονες μέθοδοι διαχείρισης & Εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης Mindfullness
- “Δεν μπορώ να το διαχειριστώ”
Η δεύτερη αιτία του άγχους είναι το αίσθημα ότι είμαστε αβοήθητοι, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να αμφισβητήσουμε τις ικανότητές μας.
Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Η ερώτηση που θα κάνεις στον εαυτό σου είναι «Τι θα μπορούσα να κάνω;». Για παράδειγμα, αν ανησυχείς ότι δεν θα βρεις κάποιον σύντροφο, τότε τι θα μπορούσες να κάνεις; Μπορείς να απολαύσεις τη ζωή σου, να γνωρίσεις νέα άτομα και να πιστεύεις ότι το κατάλληλο άτομο θα έρθει. Αν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας θα μπορούσες να βρεις έναν καλό γιατρό, να πάρεις άδεια από τη δουλειά, να ακολουθείς τη θεραπεία και να βασίζεσαι στους φίλους και την οικογένειά σου. Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ κατανοητό να αισθάνεσαι μόνος, αλλά το βασικό είναι ότι υπάρχουν πάντα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις ώστε να μην νιώθεις αβοήθητος.
Να θυμάσαι ότι στην αρχή θα είναι δύσκολο να ακολουθήσεις αυτόν τον τρόπο σκέψης, και ίσως χρειαστείς αρκετό χρόνο ώστε να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους σου. Όμως η συχνή εξάσκηση θα σε βοηθήσει να βλέπεις τις καταστάσεις από μία άλλη πλευρά, και να τις αντιμετωπίζεις με μεγαλύτερη ψυχραιμία.
Σύντομο Βιογραφικό Κωνσταντίνας Κένου
Η Κωνσταντία Κένου είναι Ψυχολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Swansea, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει αποκτήσει κλινική εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης και εργασίας σε δομές ψυχικής υγείας και νοσοκομεία στην Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση ερευνών σε ακαδημαϊκά πλαίσια, καθώς και στην οργάνωση και παρουσίαση σεμιναρίων.
Τομείς Εξειδίκευσης: Αυτό-αποδοχή και Αυτοεκτίμηση, Τραυματικά Βιώματα
Θεσσαλονίκη, email: konstantina_kenou@hotmail.com, τηλ. 6978152271