Της Ελένης Γιουμίδου, Ψυχολόγου, Εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία
Η Διπολική Διαταραχή παλιότερα γνωστή ως μανιοκαάθλιψη, είναι μία χρόνια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές στη διάθεση του ασθενή από τη μανά στην κατάθλιψη με «φυσιολογικά» ενδιάμεσα διαστήματα.
Η διπολική διαταραχή εκδηλώνεται συνήθως στα τελευταία χρόνια της εφηβείας ή στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), σχεδόν το 50% των διαγνώσεων προκύπτουν πριν την ηλικία των 25 ετών.
Πολλοί άνθρωποι δεν κατανοούν πλήρως την ψυχική αυτή ασθένεια και τα συμπτώματά της, γεγονός που δεν επιτρέπει να οδηγηθούν σε σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Τα επεισόδια μανίας χαρακτηρίζονται από παθολογικά ανεβασμένη διάθεση. Ο ασθενής αισθάνεται ακαταμάχητος και με υπερδυνάμεις.Κοιμάται ελάχιστα και δε φαίνεται ποτέ να είναι κουρασμένος. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς καμία προφανή αιτία. Του αρέσει αυτό που ζει και επιθυμεί να το παρατείνει το περισσότερο δυνατό. Η αντίληψη μέσα από τις αισθήσεις οξύνεται και όλα φαίνονται πιο ζωντανά και απολαυστικά, κάτι που σε προχωρημένα στάδια μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία ψευδαισθήσεων. Παρατηρείται επίσης γρήγορη ομιλία και διάσπαση προσοχής, ταχύτατη σκέψη και εναλλαγή θεμάτων και έντονη κινητική και δημιουργική δραστηριότητα.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βιου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Διαταραχές Προσωπικότητας -Ανάλυση & Θεραπευτικές προσεγγίσεις”, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 12.00-14.00.
Δυνατότητα παρακολούθησης μέσω Skype και Ασύγχρονης Παρακολούθησης (Αποστολή βιντεσκοπημένης της εισήγησης)
Απευθύνεται σε: Ειδικούς Ψυχικής υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς και στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/diataraches-prosopikotitas-analysi-therapeftikes-prosengisis-neo-seminario-2322019/
Η φάση της κατάθλιψης από την άλλη ίσως χαρακτηρίζεται από ευερεθιστότητα, εξάντληση μαζί με αϋπνία, καθήλωση και ένα αίσθημα κενότητας και αβοήθητου. Υπάρχει απουσία ενδιαφέροντος για προηγουμένως ευχάριστες ενασχολήσεις που τώρα μοιάζουν μάταιες και αδιάφορες. Η αίσθηση αναξιότητας και αναποτελεσματικότητας είναι κυρίαρχο συναίσθημα λόγω και των γνωστικών λειτουργιών που εμφανίζουν εξασθένηση (σκέψη, μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων). Υπάρχει συνεχής ενασχόληση με λάθη του παρελθόντος και καταστάσεις που δημιουργούν το αίσθημα ότι το άτομο γίνεται βάρος στους άλλους ως ανεπαρκής και άχρηστος αλλά και με σωματικές ενοχλήσεις(πραγματικές ή φανταστικές).
Τη διαταραχή μπορεί να ενεργοποιήσει ένα στρεσσογόνο γεγονός ή κάτι σημαντικό που συνέβη στη ζωή του ανθρώπου.
Υπάρχει θεραπεία; Σημαντικό ρόλο παίζει η φαρμακευτική αγωγή, η οποία συνήθως βοηθάει στη σταθεροποίηση του συναισθήματος. Εκτός όμως από τη βοήθεια ψυχιάτρου, καλό είναι ο ασθενής ν’ αναζητήσει και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί να είναι πιο συγκροτημένος, πιστός στη φαρμακευτική του αγωγή, θα μάθει να προλαμβάνει τις υποτροπές και να χειρίζεται με καλύτερο τρόπο τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Σύντομο Βιογραφικό Γιουμίδου Ελένης
H Γιουμίδου Ελένη είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ψυχολογίας. Από το 2014 εξειδικεύεται στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια. Το τρέχον χρονικό διάστημα παρέχει τις υπηρεσίες της ιδιωτικά σε ενήλικες σε ατομικό επίπεδο στην περιοχή της Κατερίνης. Ειδικεύεται σε θέματα όπως οι κρίσεις πανικού, η κατάθλιψη, οι φοβίες, η διαχείριση άγχους, η κακοποίηση γυναικών, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι διαταραχές προσωπικότητας.