Της Όλγας-Παναγιώτας Καραθανάση, Ψυχολόγου, MScΟργανωτική &Οικονομική Ψυχολογία, εκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.
Γενικά οι διαταραχές πρόσληψης τροφής παρουσιάζονται σε σχέση με την ύπαρξη 3 χαρακτηριστικών: α) τη δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά, β) την αρνητική εικόνα σώματος και γ) τις προσπάθειες για απώλεια βάρους.
Η βουλιμία συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση φαγητού, τρώει δηλαδή το άτομο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού σε σχέση με ένα μέσο άνθρωπο. Παράλληλα νιώθει ότι δε δύναται να ελέγξει πόσο και τι τρώει -“Κανείς δε με σταματά”,σκέφτεται- ενώ μετά διακατέχεται από ενοχές, ντροπή ή και θυμό γι’ αυτό που έκανε.
Για το λόγο αυτό προσπαθεί να “διορθώσει” το λάθος του είτε με καθαρτικές συμπεριφορές (πρόκληση εμετού), είτε με τη χρήση διουρητικών σκευασμάτων και διαιτητικών χαπιών, είτε με υπερβολική γυμναστική, είτε με αυτοστέρηση τροφής για διάστημα το οποίο το άτομο ορίζει ως αναγκαίο. Το άτομο με βουλιμία, έχει έντονο φόβο και ανησυχία μήπως πάρει βάρος, ενώ συχνά εξαρτά την αξία του εαυτού του στα κιλά που έχει.
Eνημερωθείτε για το Νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Kέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Διατροφικές διαταραχές σε Παιδιά & Ενήλικες – Σύγχρονες Θεραπευτικές παρεμβάσεις”. Ημερομηνία έναρξης: Κυριακή 20/01/2019. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/diatrofikes-diataraches-se-pedia-enilikes-sygchrones-therapeftikes-paremvasis-neo-ekpedeftiko-programma/
Όλη η ζωή ενός ατόμου με βουλιμία περιστρέφεται γύρω από το φαγητό και είναι γεμάτη από αρνητικά συναισθήματα, κακή διάθεση και αδύναμες διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, ζουν μια “διπλή ζωή”, αφού προσπαθούν οι συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό να παραμένουν μυστικές. Είναι συχνό το φαινόμενο, ένα άτομο να επισκεφτεί τον ειδικό, επειδή αισθάνεται άγχος ή θλίψη και παρεπιμπτόντως να αναφέρει, συνήθως πλαγίως, κάποια περίεργη διατροφική του συμπεριφορά. Για παράδειγμα, σε ερωτήσεις του ειδικού σχετικά με την όρεξή του ή τη σχέση του με το φαγητό, είναι πιθανό να δώσει απαντήσεις όπως “Έχω μια αδυναμία στα γλυκά”, “Καμιά φορά με πιάνει κάτι και δεν μπορώ να σταματήσω, όπως όλοι λίγο πολύ άλλωστε”, “Είναι πολύ σημαντικό να έχεις τα σωστά κιλά”..Αυτό συμβαίνει λόγω του στίγματος που ακολουθεί τις διατροφικές διαταραχές, κάτι φυσικά που είναι ακόλουθο της ανεπαρκούς ενημέρωσης για τη φύση, τα πιθανά αίτια και την αντιμετώπιση των διαταραχών αυτών.
Στους παράγοντες ανάπτυξης των διαταραχών αυτών, μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά την υιοθέτηση ακραίων διατροφικών συμπεριφορών από την οικογένεια, την επικριτικότητα, τις υψηλές προσδοκίες των γονιών, την ελεγκτικότητα και τη μη αυτονόμηση των μελών της οικογένειας καθώς και τη χαμηλή έκφραση συναισθημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενασχόληση με το σώμα έχει και αρσενικό πρόσημο με κάποιες φαινομενολογικές διαφοροποιήσεις -οι άντρες για παράδειγμα έχουν πρότυπο το δυνατό και μυώδες σώμα, ενώ οι γυναίκες το σώμα “σωλήνα”- κάτι που είναι ενδιαφέρον, γιατί συνήθως θεωρούμε τις διατροφικές διαταραχές “γυναικεία υπόθεση”.
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι πολύ συχνές και πολλές φορές το ίδιο επικίνδυνες με άλλες ασθένειες όπως το AIDS ή ο καρκίνος. Μόνο αν καταφέρουμε να μιλάμε ανοιχτά γι’ αυτές, ίσως καταφέρουμε να σπάσουμε γνωσίες όπως “Είσαι ό,τι τρως”- “Εγώ δεν είμαι τίποτα” άρα “Δε θα φάω τίποτα”……
Σύντομο Βιογραφικό της Όλγας-Παναγιώτας Καραθανάση
Η Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακαού διπλώματος Οργανωτικής και Οικονομικής Ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη ΓνωσιακήΣυμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο.Έχει εργαστεί σε δομές Υγείας του Δήμου Τρίπολης και του Δήμου Καλλιθέας και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο σε Τρίπολη και Καλλιθέα.Έχει εργαστεί επίσης σαν διδακτικό προσωπικό στη σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ-Τμήμα ΕΠΠΑΙΚ και έχει συντονίσει αρκετές ομάδες γονέων στις Σχολές Γονέων.Ασχολείται με τις αγχώδεις διαταραχές,τις διαταραχές συναισθήματος,τις διατροφικές διαταραχές,τη θεραπεία ζεύγους και τη συμβουλευτική γονέων-παιδιών και εφήβων.