Παρά τον αρκετά μεγάλο αριθμό συγκεκριμένων περιστατικών, δεν υπάρχουν υπάρχουσες ψυχολογικές θεραπείες βασισμένες σε στοιχεία για γυναίκες με δυσκολίες όσον αφορά την σεξουαλική επιθυμία και διαταραχή διέγερσης. Το Mindfulness (Ενσυνειδητότητα), η πρακτική της χαλαρής εγρήγορσης, έχει διαπιστωθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό ψυχολογικών θεραπειών για πολλές ψυχιατρικές και ιατρικές ασθένειες.
Τα τελευταία χρόνια, η ενσυνειδητότητα έχει ενσωματωθεί στη σεξουαλική θεραπεία και έχει βρεθεί αποτελεσματική για τη διαταραχή της γεννητικής διέγερσης σε γυναίκες με επίκτητα σεξουαλικά δευτερογενή νοσήματα που εντάσσονται στον γυναικολογικό καρκίνο.
Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να προσαρμόσει μια υπάρχουσα ψυχοεκπαίδευση με βάση την ενσυνειδητότητα (PED) σε μια ομαδική μορφή για γυναίκες με διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας/ενδιαφέροντος και/ή διαταραχές σεξουαλικής διέγερσης που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.
Μέθοδοι
Συγκεκριμένα συμμετείχαν 26 γυναίκες σε 3 συνεδρίες 90 λεπτών, με διαφορά 2 εβδομάδων, με άλλες 4 έως 6 γυναίκες. Το Group PED με βάση την ενσυνειδητότητα (Mindfulness) συντονίστηκε από έναν Ειδικό ψυχικής υγείας και έναν γυναικολόγο με μεταπτυχιακή εκπαίδευση και εμπειρία στη σεξουαλική ιατρική.
Πριν και μετά την ομάδα, οι γυναίκες είδαν οπτικοακουστικά ερωτικά ερεθίσματα και είχαν αξιολογηθεί τόσο η φυσιολογική (πλάτος κολπικού παλμού) όσο και η υποκειμενική σεξουαλική διέγερση. Επιπλέον, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς σεξουαλικής απόκρισης, σεξουαλικής δυσφορίας, διάθεσης και ικανοποίησης από τη σχέση.
Αποτελέσματα
Υπήρξε σημαντική ευεργετική επίδραση της ομάδας PED στη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική δυσφορία. Επίση διαπιστώθηκε μια θετική επίδραση στην αυτο-αξιολογούμενη υγρασία των γεννητικών οργάνων παρά τη μικρή ή καθόλου αλλαγή στην πραγματική φυσιολογική διέγερση και μια οριακά σημαντική βελτίωση στην υποκειμενική και αυτοαναφερόμενη σωματική διέγερση κατά τη διάρκεια ενός ερωτικού ερεθίσματος.
Μια σύγκριση παρακολούθησης γυναικών με και χωρίς ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης βελτιώθηκαν σημαντικά περισσότερο από εκείνες που δεν είχαν ιστορικό σεξουαλικής διέγερσης, μυρμήγκιασμα / παλμούς των γεννητικών οργάνων, διέγερση, συνολική σεξουαλική λειτουργία, σεξουαλική δυσφορία και σε αρνητικό συναίσθημα κατά την προβολή της ερωτικής ταινίας. Επιπλέον, υπήρξε μια τάση για μεγαλύτερη βελτίωση στις βαθμολογίες κατάθλιψης μεταξύ εκείνων με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.
Συμπεράσματα
Αυτά τα δεδομένα παρέχουν προκαταρκτική υποστήριξη για μια σύντομη ομαδική ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση τριών συνεδριών για γυναίκες με σεξουαλική επιθυμία και νοσήματα που αφορούν τη σεξουαλική διέγερση.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης βελτιώθηκαν περισσότερο από τις γυναίκες χωρίς τέτοιο ιστορικό. Τα σχόλια των συμμετεχόντων έδειξαν ότι η ενσυνειδητότητα (Mindfulness) ήταν το πιο αποτελεσματικό συστατικό της θεραπείας, σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα. Ωστόσο, είναι απαραίτητες μελλοντικές δοκιμές που θα τεστάρουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την αποτελεσματικότητα της χρήσης των ομάδων προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψυχοεκπαιδευτική αυτή παρέμβαση.
Για περισσότερα επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Πηγή: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov