Εάν είχατε ποτέ μια σχέση κακομεταχείρισης (κακοποιητική-καταχρηστική) και νιώσατε δεσμό με τον θύτη σας, πιθανότατα έχετε βιώσει αυτό που είναι γνωστό ως δεσμός τραύματος.
Το δέσιμο τραύματος συμβαίνει όταν αισθάνεστε δέσιμο ή συμπόνοια προς έναν κακοποιητικό σύντροφο, γονέα ή φίλο. Ένας θύτης συχνά εναλλάσσεται μεταξύ του να σας συμπεριφέρεται άσχημα και να σας εμπνέει με θετική προσοχή.
Οι εναλλασσόμενες μορφές θεραπείας μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρό ψυχολογικό δεσμό. Ο δεσμός τραύματος μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανάπτυξη διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.
Η αναγνώριση των σημαδιών του δεσμού τραύματος μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ή να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να σπάσετε τον δεσμό.
1. Δικαιολόγηση ή υπεράσπιση της συμπεριφοράς του ατόμου
Σύμφωνα με την Εθνική Γραμμή για την Ενδοοικογενειακή Βία, οι επιζώντες ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης συνήθως περιγράφουν ότι ο σύντροφός τους επέδειξε «τέλεια» ή «υπέροχη» συμπεριφορά το 90% και μόνο το 10% του χρόνου μαζί ήταν το πρόβλημα.
Η συνολική «καλή» συμπεριφορά είναι αυτή που επιτρέπει στον δεσμό να σχηματιστεί αρχικά.
Μπορεί επίσης να σας οδηγήσει να αναζητήσετε τρόπους για να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά του ατόμου όταν εκδηλώνει κακοποιητικά χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να τους δικαιολογεί, όπως «α, απλώς έχουν μια κακή μέρα» ή «Δεν έπρεπε να είχα ξοδέψει χρήματα για τον εαυτό μου».
2. Σκέφτεστε συνεχώς ανθρώπους που σας πληγώνουν
Είτε το άτομο είναι πρώην σύντροφος, συγγενής ή φίλος, εάν μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σκέφτεστε ασταμάτητα ακόμα και αφού φύγει, μπορεί να έχετε έναν δεσμό τραύματος μαζί του.
Με άλλα λόγια, δυσκολεύεστε να μην τους σκεφτείτε ή να φανταστείτε ότι θα είστε ξανά μαζί ή γύρω τους παρά την κακοποίησή τους.
3. Εξακολουθείτε να θέλετε να τους βοηθήσετε
Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να σκέφτεστε αδιάκοπα το άτομο που σας προκάλεσε βλάβη, μπορεί να εμφανίζετε σημάδια τραυματικού δεσμού εάν προσπαθείτε συνεχώς να βοηθήσετε το άτομο παρά το ιστορικό κακοποίησης από αυτόν.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως:
- προσφέροντάς τους στήριξη σε δύσκολες συναισθηματικές τους στιγμές.
- βοηθώντας στην πληρωμή των λογαριασμών τους.
- προσφέροντας τους χρήματα να αγοράσουν πράγματα.
- πληρώνοντας για το κινητό τους τηλέφωνο ή την υπηρεσία διαδικτύου.
4. Δεν δείχνετε την διάθεση να φύγετε
Μπορεί να έχετε τραυματικό δεσμό εάν ο σύντροφός, ο φίλος ή ο συγγενής σας σας συμπεριφέρεται άσχημα ή έχει “καταπατήσει” επανειλημμένα την εμπιστοσύνη σας, αλλά εξακολουθείτε να μην είστε πρόθυμοι να αφήσετε την κατάσταση ή να σπάσετε τον δεσμό σας μαζί τους.
Για να είμαστε σαφείς, η αποχώρηση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Τα ανάμεικτα συναισθήματα, ο φόβος να «ξεκινήσετε από την αρχή», η οικονομική αβεβαιότητα και άλλα ζητήματα μπορεί να δυσκολέψουν την αποχώρηση. Η επιλογή της αποχώρησης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κλιμάκωσης της κατάχρησης.
5. Προσπαθείτε να καλύψετε τη συμπεριφορά του θύτη σας
Η κάλυψη των κακοποιητικών-τοξικών συμπεριφορών ενός θύτη μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως:
- δικαιολογώντας τους
- να είστε αμυντικοί όταν μιλάτε σε φίλους και συγγενείς για αυτά
- αποστασιοποίηση από την οικογένεια ή τους φίλους
- Ακόμη και αφού φύγετε από τη σχέση, μπορεί να παραμείνετε σιωπηλοί για τις συμπεριφορές και την κακοποίησή τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως ντροπή, αίσθηση ότι κανείς δεν θα σας πιστέψει ή φόβο τιμωρίας.
6. Δεν μοιράζεστε τα αληθινά σας συναισθήματα, δεν εκφράζετε την γνώμη σας
Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας γύρω από τον σύντροφό σας, τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι τραυματικού δεσμού.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να μην είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τα συναισθήματα, τις απόψεις ή τις σκέψεις σας. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να ταιριάζετε με τη σκέψη τους είτε για να τους ευχαριστήσετε είτε για να τους αποτρέψετε από το να θυμώσουν.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://psychcentral.com