Της Χρυσούλας Κοκκινοπουλου , Σύμβουλου Ψυχικής υγείας , Σύμβουλου εξαρτήσεων
1)Το παιδί πρέπει να έρχεται στην ζωή όταν είναι επιθυμητό, όταν οι γονείς είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν ζεστή ατμόσφαιρα και θετικές σχέσεις μαζί του. Διαφορετικά το παιδί αισθάνεται ανασφάλεια και εγκατάλειψη.
2)Συνηθίστε το παιδί σας από νωρίς στις μικρές ευθύνες του και αργότερα σε μεγαλύτερες. Δε χρειάζεται να το υπερπτοστατεύετε και να το δικαιολογείτε πάντα. Δίνετέ του ευκαιρίες για συζήτηση, μάθετε να το ακούτε, καλλιεργήστε διάλογο μαζί του. Οι τοξικομανείς έχουν κόψει από καιρό τον διάλογο με γονείς και άλλους.
3)Αποδεχτείτε το παιδί σας όπως είναι: Περισσότερο ή λιγότερο έξυπνο, δραστήριο ή όχι, κοντό, παχύ, αγόρι ή κορίτσι. Δε χρειάζεται να το μειώνετε συγκρίνοντας το με αλλά παιδιά ή με τον εαυτό σας. Κατανοώντας ότι ο καθένας έχει την αξία του, βοηθήστε το να την βρει.
4) Ενισχύετε πάντα την εμπιστοσύνη του παιδιού σας στον εαυτό του. Το βοηθάτε έτσι να κερδίσει την αυτοεκτίμηση του. Επαινέστε και ενθαρρύνετε πάντα την κάθε πρωτοβουλία του, βοηθήστε το να κρίνει, να αναζητεί σε κάθε πρόβλημα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχειά, να παίρνει θέση. Σταυροδρόμια υπάρχουν πολλά στην ζωή . Βοηθήστε το να μάθει πώς να κάνει σωστές επιλογές. Έτσι θα αποφύγει και το σταυροδρόμι των ναρκωτικών. Τα εξαρτημένα άτομα δεν έχουν καλή αυτοεκτίμηση, ούτε έχουν μάθει από παιδιά να κάνουν υπεύθυνες επιλογές.
5)Η προεφηβεία- εφηβεία είναι μια φάση της ζωής, γεμάτη από προβληματισμούς, κατά την οποία η σχέση σας με το παιδί δοκιμάζονται. Κρατήστε τις ισορροπίες με κατανόηση και διάλογο. Οι έφηβοι σας χρειάζονται, ‘‘Δίπλα τους και όχι πάνω τους’’.
Δείτε το Νέο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Διαχείριση επιθετικής συμπεριφοράς, ψέματος και άγχους στο παιδί. Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
Νέο Διαδικτυακό Σεμινάριο: Διαχείριση επιθετικής συμπεριφοράς, ψέματος και άγχους στο παιδί
6)Διαμορφώστε τα σχέδια σας για το παιδί με βάση αυτό που είναι και όχι με αυτό θα θέλατε εσείς να είναι. Μην υπερτιμάτε τις δυνάμεις του, την νοημοσύνη του στις σπουδές, στην εκλογή επαγγέλματος. Καλύτερα επιτυχημένος στο δημιουργικό του επάγγελμα παρά δυστυχής στο βάθρο των φιλοδοξιών μας. Πολλοί τοξικομανείς έχουν άριστους τίτλους σπουδών.
7)Μην αποξενώνεται το παιδί σας από φίλους και διάφορες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες ομάδες. Μην το καθηλώνετε στην ακινησία της καρέκλας και των πολλών μαθημάτων, που δεν αφήνουν ελεύθερο χρόνο. Η ομαδική ευθύνη είναι κίνητρο για δράση και δημιουργία. Έξαλλου στην ομάδα μπορεί να βρει ο έφηβος κάποιο στοιχείο που δεν βρίσκει στο σπίτι. Τα εξαρτημένα άτομα είναι απομονωμένα άτομα.
8)Μην κρύβετε από το παιδί σας τις δυσκολίες σας, οικονομικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, ψυχολογικές, χωρίς όμως και να τις δραματοποιείτε. Ένα παιδί εκτιμάει περισσότερο έναν γονέα που παλεύει, από εκείνον που του προσφέρει μια άνετη ζωή.
9)Είναι ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στην οικογένεια, παραδοχή, ανάμεσα στους γονείς. Αν δεν γίνεται , το διαζύγιο δεν είναι τραυματικό για το παιδί, όταν οι χειρισμοί είναι πολιτισμένοι και αξιοπρεπείς.
10) Μιλήστε στα παιδιά σας για ιδανικά, όσο και αν αυτά ταλαιπωρούνται στην εποχή μας. Μην τα συνηθίζεται στην έννοια του εαυτού, είναι βαρύ φορτίο που τελικά καταρρέει. Τα πλατύτερα ιδανικά ανοίγουν ορίζοντες και θεμελιώνουν την αισιοδοξία για ζωή.
Σύντομο Βιογραφικό Χρυσούλας Κοκκινοπούλου
Γεννήθηκα στην Θες/νικη , ζω και εργάζομαι στην Δράμα. Έχω δίπλωμα στην Συμβουλευτική Ψυχολογία (Higher National Diploma),καθώς και εκπαίδευση στην ομαδική και στην ατομική ψυχοθεραπεία. Έχω συμμετάσχει σε πολύωρα σεμινάρια εκπαιδευτικού και βιωματικού τύπου που αφορούν την αυτοεκτίμηση και την πρόληψη εξαρτήσεων. Ιδιαίτερη καμπή στην καριέρα μου είναι προσέγγιση μου σε εξαρτημένα άτομα κάτι το οποίο σπούδασα σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Action on addiction) από το university of Bath και έκανα την εκπαίδευση μου στο κέντρο απεξάρτησης Anoixtoplus, δίπλα σε έμπειρους και καταξιωμένους επαγγελματίες. Πέρα από το επαγγελματικό κομμάτι έχω αναλάβει εθελοντισμό σε συλλόγους όπως το Κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων ‘‘Δράση’’ και το‘‘ΣΟΨΥ’’.
Τομείς εξειδίκευσης: Εξάρτηση ναρκωτικά-αλκοόλ- τζόγο, συνεξάρτηση, συναισθηματική υπερφαγία- βουλιμία.