Οι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει την ανάπτυξη των νευρώνων, συμβάλλοντας σε διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια.
Χρησιμοποιώντας καινοτόμα τεχνολογία, μπόρεσαν να παρατηρήσουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D όχι μόνο αλλάζει την ανάπτυξη των νευρώνων, αλλά επηρεάζει επίσης τον μηχανισμό απελευθέρωσης ντοπαμίνης του εγκεφάλου. Βρήκαν ότι η απελευθέρωση ντοπαμίνης ήταν ενισχυμένη σε κύτταρα που αναπτύχθηκαν παρουσία βιταμίνης D, σε σύγκριση με έναν έλεγχο.
Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της βιταμίνης D στη δομική διαφοροποίηση των ντοπαμινεργικών νευρώνων και προτείνει ότι η μητρική ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται πρώιμα ντοπαμινεργικά κυκλώματα.
Βασικά στοιχεία:
- Η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει τους μηχανισμούς ανάπτυξης και απελευθέρωσης ντοπαμίνης στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες.
- Διαπίστωσαν ότι η απελευθέρωση ντοπαμίνης ενισχύθηκε στα κύτταρα που αναπτύχθηκαν παρουσία της ορμόνης της βιταμίνης D σε σύγκριση με έναν έλεγχο.
- Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι πρώιμες αλλαγές στη διαφοροποίηση των νευρώνων της ντοπαμίνης λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να είναι η νευροαναπτυξιακή αιτία της δυσλειτουργίας της ντοπαμίνης σε ενήλικες που αναπτύσσουν σχιζοφρένεια.
Νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ανακάλυψαν πώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει τους αναπτυσσόμενους νευρώνες στη σχιζοφρένεια, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurochemistry.
Ο καθηγητής Darryl Eyles έχει βασιστεί σε προηγούμενες έρευνες από το εργαστήριό του στο Queensland Brain Institute που συνδέει τη μητρική ανεπάρκεια βιταμίνης D και διαταραχές ανάπτυξης του εγκεφάλου, όπως η σχιζοφρένεια, για να κατανοήσει τις λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο.
Η σχιζοφρένεια σχετίζεται με πολλούς αναπτυξιακούς παράγοντες κινδύνου, τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς. Ενώ τα ακριβή νευρολογικά αίτια της διαταραχής είναι άγνωστα, αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η σχιζοφρένεια σχετίζεται με μια έντονη αλλαγή στον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί την ντοπαμίνη, τον νευροδιαβιβαστή που συχνά αναφέρεται ως το «μόριο ανταμοιβής» του εγκεφάλου.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://neurosciencenews.com/
University of Queensland