Η αυτοκριτική είναι μια κοινή πρόκληση που βιώνουμε πολλοί από εμάς και είναι εφικτό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να την ξεπερνάμε.
Οι αυτοκριτικές μας σκέψεις μπορεί να είναι εξουθενωτικές και να επηρεάσουν την αίσθηση της ευημερίας μας. Συχνά, η αυτοκριτική μπορεί ακόμη και να υπαγορεύσει τις συμπεριφορές και τις επιλογές ζωής μας.
Τι προκαλεί λοιπόν την αυτοκριτική;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι αυτοκριτικές σκέψεις μπορούν να αναπτυχθούν και να επηρεάσουν τη ζωή μας. Συνήθως, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως:
- οι οικογένειές καταγωγής μας
- προσδοκίες του πολιτισμού μας
- κοινωνικά ιδανικά και μηνύματα
- εμπειρίες τραύματος
Η αυτοκριτική μπορεί να είναι επώδυνη και να γίνει μια συνήθης απάντηση σε καταστάσεις της ζωής μας. Μερικές φορές έχουμε επίγνωση του εσωτερικού μας επικριτή, αλλά η αυτοκριτική μπορεί επίσης να είναι πιο λεπτή, επηρεάζοντας μας με τρόπους που δεν συνειδητοποιούμε. Ακολουθούν τέσσερα βασικά βήματα για να αποκτήσετε επίγνωση των αυτοκριτικών σκέψεων και να ξεπεράσετε την αυτοκριτική στη ζωή σας:
1. Να αναγνωρίσουμε την εσωτερική κριτική μας
Συχνά κάνουμε αυτοκριτική πιο συχνά από όσο φανταζόμαστε. Το να προσέχουμε αυτές τις τάσεις είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να μάθουμε να ξεπερνάμε πρότυπα αυτοκριτικής. Για να συνειδητοποιήσουμε τις τάσεις μας για αυτοκριτική, είναι χρήσιμο να κάνουμε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Είστε πολύ επικριτικοί με τον εαυτό σας όταν κάνετε ένα λάθος;
- Όταν κάνετε ένα λάθος, νιώθετε έντονα συναισθήματα όπως ντροπή ή φόβο;
- Ποιες σκέψεις αυτοκριτικής τείνετε να κάνετε για τον εαυτό σας, για παράδειγμα, την εμφάνισή σας ή την ανατροφή σας;
- Πώς απαντάτε στην κριτική των άλλων;
- Ποιες συνθήκες είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν την αυτοκριτική;
2. Ας παρατηρήσουμε τις αυτοκριτικές μας σκέψεις
Μόλις αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τα αυτοκριτικά μοτίβα και τα μηνύματά μας, προσπαθούμε να τα παρατηρήσουμε καθώς προκύπτουν. Με αυτό το είδος ενσυνείδητης προσέγγισης, ας προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τις αυτοκριτικές μας σκέψεις χωρίς να ανταποκρινόμαστε ή να αντιδράμε σε αυτές. Μπορεί να είναι χρήσιμο να τα γράψουμε σε ένα ημερολόγιο ή σημειωματάριο. Ο στόχος αυτού του βήματος είναι να επιτρέψει κάποια απόσταση ή απόσπαση από τις κριτικές σκέψεις, που μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πώς η αυτοκριτική επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων. Η αυτογνωσία ή η διορατικότητα συμβάλλει στην ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς.
3. Ας προκαλέσουμε τη διαδικασία σκέψης μας
Τώρα που γνωρίζουμε περισσότερο τα μηνύματα των αυτοκριτικών μας σκέψεων, ας αρχίσουμε να αμφισβητούμε τη διαδικασία σκέψης μας.
Αυτή είναι μια γνωστική-συμπεριφορική τεχνική που μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τα μοτίβα αυτοκριτικής μας. Για να αμφισβητήσουμε τη διαδικασία σκέψης μας, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε στον εαυτό μας αυτές τις ερωτήσεις όταν εμφανίζεται μια αυτοκριτική σκέψη:
- Είναι αλήθεια η κριτική σκέψη για τον εαυτό σας;
- Ποια γεγονότα δεν επικυρώνουν ή δεν υποστηρίζουν αυτήν την κριτική σκέψη;
- Ποιανού φωνή είναι αυτή, για παράδειγμα, γονική φιγούρα;
- Ποια μπορεί να είναι η πηγή της σκέψης, όπως ένα προηγούμενο τραύμα;
- Η αυτοκριτική σας σκέψη βασίζεται σε συναισθήματα όπως ντροπή ή φόβος;
- Γίνεστε αυτοκριτικοί επειδή πιστεύετε ότι τα πράγματα πάνε στραβά;
4. Ας σκεφτούμε την κριτική μας σκέψη
Καθώς μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε την αυτοκριτική μας και να ελαχιστοποιούμε τον αντίκτυπό της στη ζωή μας, μπορεί να είναι ωφέλιμο να αναλογιστούμε μερικά από τα πιθανά βαθύτερα μηνύματα των κριτικών μας σκέψεων. Για παράδειγμα, ίσως μεγάλωσες πιστεύοντας ότι ο μόνος τρόπος για να είσαι άξιος αγάπης ήταν αν ήσουν τέλειος. Καθώς ξεπερνάμε την αυτοκριτική μας, μπορούμε επίσης να απελευθερώσουμε αυτές τις λανθασμένες πεποιθήσεις για τον εαυτό μας. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι η ικανότητά μας να μας αγαπούν ή να μας αποδέχονται είναι δυνατή ακόμη και όταν κάνουμε λάθη.
Η αυτοκριτική μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις, την ανατροφή των παιδιών και την επαγγελματική μας ζωή. Εάν παλεύουμε με αυτοκριτικές σκέψεις, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να εξερευνήσουμε στρατηγικές για την κατανόηση και την υπέρβαση της αυτοκριτικής. Το να μάθουμε να ανταποκρινόμαστε πιο αποτελεσματικά και με περισσότερη αυτοσυμπόνια στις αυτοκριτικές μας σκέψεις μπορεί να αλλάξει τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://hopehealingcounseling.com/