Η παχυσαρκία έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη σωματική υγεία του παιδιού αλλά και στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας.Τα παχύσαρκα παιδιά είναι συχνά θύματα διακρίσεων και χλευασμού από τους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αντιδρούν με επιθετική συμπεριφορά.
Τα παιδιά που ζουν σε οικογένειες με κάποια ανισορροπία και δυσλειτουργία, στην προσπάθεια τους να καλύψουν τα συναισθηματικά τους κενά καταφεύγουν στην πρόσληψη μεγάλης ποσότητας τροφής. Και όταν φθάσουν να γίνουν παχύσαρκα συνεχίζουν την υπερβολική κατανάλωση φαγητού λόγω συμπλέγματος κατωτερότητας και ψυχολογικής αστάθειας.
Ο ρόλος του γονέα είναι περισσότερο καθοριστικός όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία.Αν το παιδί δεν έχει σωστή διατροφική συμπεριφορά, μπορεί να αλλάξει και να υιοθετήσει λανθασμένες συνήθειες. Η συμπεριφορά δεν είναι έμφυτη, μαθαίνεται.
Συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνικής απομόνωσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειονεξία και διαταραγμένη εικόνα σώματος συνθέτουν το ψυχολογικό παζλ του παχύσαρκου παιδιού που μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανωμαλίες (νευρική ανορεξία, βουλιμία), ψυχικό τραυματισμό και απομόνωση εάν δεν στηριχθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά από την οικογένεια του.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες που κάνουν ένα παιδί υπέρβαρο είναι πολλοί:
- Το αίσθημα μοναξιάς που οδηγεί στην κατανάλωση τροφής για συναισθηματική ικανοποίηση
- Η κατάθλιψη
- Η έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που άλλοτε απολάμβαναν
- Η συνεχής επίκριση του εαυτού τους
- Η αντιμετώπιση οποιασδήποτε προσπάθειας τους με απαισιοδοξία
- Αισθήματα ματαίωσης και απόρριψης
- Η έλλειψη ενεργητικότητας
- Η αίσθηση θλίψης χωρίς αιτία
- Εμφάνιση προβλημάτων στο σχολείο που προκαλούνται από αναποφασιστικότητα και δυσκολία συγκέντρωσης
- Άγχος απόδοσης ή γενικότερα παρουσία άγχους και στρες στη ζωή τους.Το στρες χαρακτηρίζεται από την αιτία του ως α) ”εσωτερικό” π.χ πείνα, πόνος, ευαισθησία στους θορύβους, κόπωση, έλλειψη ή κακής ποιότητας ύπνος (εφιάλτες), ερεθίσματα του περιβάλλοντος ή β) ”εξωτερικό” π.χ αλλαγή στην οικογενειακή δομή -ένας πιθανός χωρισμός των γονιών-, λογομαχίες, βία , επιθετικότητα άλλων, απώλεια σημαντικών προσώπων- αντικειμένων,ζώων- βιασύνη και αποδιοργάνωση της καθημερινής του ζωής.
Τα παιδιά τρώνε για να ανακουφιστούν κυρίως όταν δεν κατανοούν ή δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και δεν ξέρουν πως να τα διαχειριστούν.Η κατανάλωση τροφής σχετίζεται άμεσα με την αίσθηση ασφάλειας, ευχαρίστησης και ελέγχου.
Eνημερωθείτε για το ΝΕΟ Σεμινάριο από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Psychopedia με θέμα: “Παιδική Παχυσαρκία και Αυτοεκτίμηση – Κατάλληλη Διαχείριση”. Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 3/3/2019, ώρα 12:00-14:00. Δυνατότητα παρακολούθησης μέσω Skype και Ασύγχρονης Παρακολούθησης (Αποστολή βιντεσκοπημένης της εισήγησης). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ: https://psychopedia.gr/neo-seminario-paidiki-pachysarkia-kai-aytoektimisi-katallili-diacheirisi-3-03-2019/
Της Μίνας Χιώνη, Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας
Πηγή: http://healthandfitness.gr/greek/innerpage.asp?numbb=13