Η αποσυνδετική/διασχιστική φυγή είναι μια ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο χάνει τη συνείδηση της ταυτότητάς του ή άλλων βασικών αυτοβιογραφικών πληροφοριών, η οποία συνοδεύεται από απροσδόκητα και γρήγορα ταξίδια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, από τη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας.
Τι είναι η Διασχιστική Φυγή;
Η διασχιστική φυγή, παλαιότερα γνωστή ως ψυχογενής φυγή ή αμνησία, είναι ένας τύπος διασχιστικής διαταραχής. Η διασχιστική φυγή είναι μια μορφή αναστρέψιμης αμνησίας που περιλαμβάνει προσωπικότητα, μνήμες και προσωπική ταυτότητα. Αυτός ο τύπος προσωρινής αμνησίας μπορεί να διαρκέσει ώρες, ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή περισσότερο. Περιλαμβάνει περιπλανώμενα ή απρογραμμάτιστα ταξίδια, στα οποία το άτομο μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ταυτότητα σε μια νέα τοποθεσία πολύ διαφορετική από την παλιά του ζωή.
Τα άτομα με αυτή την πάθηση χάνουν προσωρινά την αίσθηση της προσωπικής τους ταυτότητας και παρορμητικά περιπλανώνται ή ταξιδεύουν μακριά από τα σπίτια ή τους χώρους εργασίας τους. Συχνά μπερδεύονται σχετικά με την πραγματική τους ταυτότητα και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα ενώ υποφέρουν από ένα επεισόδιο. Ωστόσο, αυτό που καθιστά δύσκολη την παρατήρηση αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τέτοιοι ασθενείς δεν παρουσιάζουν σημάδια ασθένειας, παράξενη εμφάνιση ή περίεργη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη γενική λειτουργία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και εργασιακών δραστηριοτήτων, καθώς και των σχέσεων.
Σύμφωνα με μια μελέτη, η διαχωριστική φούγκα είναι μια «σπάνια ψυχιατρική διαταραχή που αναγνωρίζεται από ξαφνικό ή απροσδόκητο ταξίδι από τον συνήθη τόπο διαμονής ή εργασίας του ατόμου». Τα τραυματικά συμβάντα που οδηγούν σε μια αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης που υποστηρίζεται από μια επιθυμία φυγής θεωρείται ότι είναι η υποκείμενη αιτία.
Επιπλέον, ο διαχωρισμός της προσωπικότητας είναι ο υποκείμενος αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιείται από ένα άτομο για να αντιμετωπίσει τις τραυματικές αναμνήσεις. Δεδομένου του γεγονότος ότι πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή, το ποσοστό επικράτησης της διασπαστικής φυγής είναι σχεδόν 0,2% στον πληθυσμό.
Εάν η φυγή είναι ένα σύντομο επεισόδιο, το άτομο απλώς χάνει κάποια δουλειά ή επιστρέφει στο σπίτι αργά. Εάν η φυγή διαρκεί αρκετές ημέρες ή περισσότερο, το άτομο τείνει να ταξιδεύει μακριά από το σπίτι του, σχηματίζει μια νέα ταυτότητα και ξεκινά μια νέα δουλειά, αγνοώντας οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή του/της.
Και πάλι, σε πολλές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη διαταραχή στα άτομα φαίνεται να αντιπροσωπεύει μια κρυφή εκπλήρωση επιθυμιών ή τον μόνο δυνατό τρόπο διαφυγής από το άγχος ή την αμηχανία. Έτσι, η αποσυνδετική φυγή συχνά παρεξηγείται ως κακή ανάμειξη (προσποιήσεις σωματικών ή ψυχολογικών συμπτωμάτων για την απόκτηση οφέλους) καθώς και οι δύο συνθήκες μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους μια δικαιολογία για να αποφύγουν τις ευθύνες τους, να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ή να μειώσουν την έκθεσή τους σε έναν γνωστό κίνδυνο.
Ωστόσο, οι ειδικοί ψυχικής υγείας μπορούν συνήθως να αναγνωρίσουν τις δύο καταστάσεις χωριστά καθώς οι κακοήθεις εντείνουν και δραματοποιούν τα συμπτώματά τους ή την ψεύτικη απώλεια μνήμης.
Αιτίες Διασχιστικής Διαταραχής
Η αποσυνδετική φυγή είναι μια κατάσταση που προκαλείται από μια εξαιρετικά συναισθηματικά στρεσογόνο κατάσταση. Θεωρείται ότι η κατάσταση εμφανίζεται ως το μέσο για ένα άτομο να ξεφύγει από το άγχος που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά. Μια κοινή αιτία της διαταραχής είναι κάποιου είδους σοβαρό σεξουαλικό τραύμα. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Έντονα συναισθήματα ντροπής ή αμηχανίας.
- Τραύμα που προκλήθηκε από ατύχημα.
- Ένα είδος σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο.
- Τραύμα που προκλήθηκε από φυσική καταστροφή.
- Απαγωγές και βασανιστήρια.
- Μακροχρόνια συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τραύμα μπορεί είτε να συμβεί πραγματικά στο θύμα, είτε μπορεί να έχει δει κάποιο περιστατικό που συνέβη σε άλλα που άφησαν το άτομο σοβαρά τραύματα. Επιπλέον, θεωρείται επίσης ότι μπορεί να υπάρχει γενετική σύνδεση, καθώς οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας του ατόμου με διασπαστική διαταραχή είναι πιο πιθανό να εμφανίσει την πάθηση. Επίσης, ενώ το άτομο μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό μετά το αρχικό τραύμα, οι υπενθυμίσεις ενός προηγούμενου τραύματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν την διαταραχή.
Συμπτώματα της Διασχιστικής Φυγής
1. Κατά τη διάρκεια της Φυγής
Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση φούγκας, μπορεί να εμφανίσει τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Αβεβαιότητα για την ταυτότητά τους.
- Δείχνουν αβέβαιοι για το παρελθόν τους.
- Να θυμούνται να αποκαλύψουν την ταυτότητα τους.
2. Μετά το τέλος του κράτους της Φυγής
Με το πέρασμα μιας διασπαστικής κατάστασης φυγής, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει τα ακόλουθα:
- Δυσφορία ή θυμό.
- Στάδια θλίψης.
- Αισθήματα κατάθλιψης.
- Αίσθημα απώλειας.
- Αισθήματα αμηχανίας.
- Αισθήματα αγωνίας για το ότι βρίσκεται σε ένα άγνωστο μέρος.
Κριτήρια διάγνωσης σύμφωνα με το DSM-IV
Όταν η διασχιστική φυγή θεωρήθηκε αρχικά ως ξεχωριστή διαταραχή στο DSM-IV, έπρεπε να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια για τη διάγνωση:
- Απότομο ή απρόβλεπτο ταξίδι μακριά από το σπίτι ή την εργασία του ατόμου.
- Η ανικανότητα να απομνημονεύσει τις προηγούμενες εμπειρίες του.
- Σύγχυση σχετικά με την ταυτότητα του και την απόκτηση μιας νέας.
- Αξιοσημείωτη αγωνία και αναπηρία για αυτά τα ζητήματα.
Θεραπεία της Διασχιστικής Φυγής
Δεδομένου ότι η διάρκεια των επεισοδίων ποικίλλει, ορισμένα μπορεί να υποχωρήσουν γρήγορα, ενώ άλλα μπορεί να συνεχιστούν για χρόνια. Μπορεί να υπάρχουν και πολλά επεισόδια.
Ο στόχος θεραπείας της διαχωριστικής φυγής χωρίζεται σε δύο μέρη:
- Για να βοηθήσει στην ανάκτηση της ταυτότητας του ατόμου και να προωθήσει στρατηγικές αντιμετώπισης για να σταματήσει το ίδιο πράγμα να συμβεί ξανά.
- Για να βοηθήσει κάποιον να συμβιβαστεί και να αντιμετωπίσει το αρχικό τραύμα που είχε προκαλέσει το επεισόδιο.
Για περισσότερα Επιστημονικά άρθρα Ψυχολογίας μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://psychopedia.gr/
Για να ενημερώνεστε για όλα τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια που αφορούν την Ψυχοπαθολογία και την Παιδοψυχολογία μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ:https://www.seminars-psychopedia.gr/
Πηγή: https://mind.help