Toυ Αλέξη Τζοβάρα, Συμβούλου Ψυχικής Υγείας
Μήπως, τελικά, η λύση είναι πιο κοντά, από εκεί που κοιτάμε;
“Προσπαθώ πάντα να είμαι τέλειος για τον άλλον”, “μα κάνω ότι ζητήσει”, “κάνω υποχωρήσεις για να τον/την διευκολύνω”. Φράσεις συνηθισμένες, που ακούγονται στις συνεδρίες ζευγαριών. Μπορώ να γράψω άλλες τόσες. Μπορώ να γράψω ολόκληρο βιβλίο. Στιγμές καθημερινές, με προσπάθειες ηρεμίας και γαλήνης, ανάμεσα στους δύο συντρόφους.
Σαφώς μια σχέση χρειάζεται διαρκώς προσπάθεια, ώστε να χτιστεί μια γερή βάση. Μία βάση που θα αντέξει κραδασμούς, που ενδεχομένως θα έρθουν στο μέλλον. Ωστόσο, είναι αυτό ο σωστός τρόπος θεμελίωσης των βάσεων σε μια σχέση; Θα βοηθήσει, το να κάνω πράγματα που θα ικανοποιήσουν τον/ την σύντροφο, βάζοντας στην άκρη δικές μου πεποιθήσεις και επιθυμίες; Υπάρχει άραγε σωστός τρόπος και ποιος είναι αυτός;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο, σύμφωνα με τις οδηγίες του οποίου θα μπορέσει ένα ζευγάρι να χτίσει μια ολοκληρωμένη σχέση. Άλλωστε και να υπήρχε, ενδεχομένως να ήταν άχρηστο, αφού κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με συνέπεια να υπάρχουν και διαφορετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ζευγαριών.
Τι είναι όμως εκείνο που θα βοηθήσει ώστε να πάρουμε το σωστό τραίνο σε μια σχέση και να μην βρεθούμε σε ένα τόπο διαφορετικό και μακρινό, από αυτόν που περιμέναμε να βρεθούμε;
Η απάντηση, όσο απλή και συνηθισμένη φαίνεται, άλλο τόσο σημαντική και ιερή είναι: “να είσαι απλά εσύ, ο εαυτός σου”.
Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε πόσο εύκολο είναι να χάσουμε τον εαυτό μας. Εξιδανικεύοντας μια κατάσταση, που ενδεχομένως μας δίνει ψήγματα ικανοποίησης και μικρές στιγμές ευχαρίστησης, βάζουμε μια μάσκα μπροστά σε αυτό που έχουμε και παραμένουμε στάσιμοι, σε μια κατάσταση μη εξέλιξης και βολέματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάει ο καιρός, να συνηθίζουμε την συγκεκριμένη κατάσταση και πριν το καταλάβουμε να ξυπνάμε ένα πρωί με ένα αίσθημα μη ικανοποίησης και να μας ελκύουν οι “σειρήνες”, που ακούγονται στο βάθος, δείχνοντας μια διαφορετική πραγματικότητα, που ενδεχομένως να ήταν αυτή που ψάχναμε από την αρχή.
Το να πέσουμε σε μια τέτοια παγίδα, είναι πραγματικά πολύ εύκολο και αυτό συμβαίνει όταν παραβλέπουμε δικές μας επιθυμίες στην αρχή μιας γνωριμίας και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τα θέλω του άλλου και όχι τα δικά μας. Ακούγεται εγωιστικό, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα, πως έχει αρνητική έννοια. Το να βάζω τον εαυτό μου σε προτεραιότητα, είναι, ίσως, το καλύτερο δώρο, που θα μπορούσα να προσφέρω σε εμένα. Θα έλεγα, κυρίως, πως είναι η αγάπη προς τον εαυτό μας, αυτή που θα μας οδηγήσει στο να κάνουμε σωστές επιλογές και να χτίσουμε τις βάσεις εκείνες που χρειάζονται ώστε να δημιουργηθεί κάτι γερό. Άλλωστε αν δεν ήμαστε ερωτευμένοι με τον εαυτό μας, πως θα μπορέσουμε να ερωτευθούμε με γνήσιο τρόπο κάποιον άλλον;
Δείτε το Νέο Σεμινάριο του Psychopedia.gr με θέμα: Το αίσθημα του Ανικανοποίητου -Αναζητώντας όσα μου λείπουν. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να ενημερωθείτε:
10/12/2017 ΝΕΟ Σεμινάριο: Το αίσθημα του Ανικανοποίητου -Αναζητώντας όσα μου λείπουν
Επομένως, η απάντηση, ίσως να βρίσκεται πίσω από το ποιος είμαι πραγματικά. Τι είναι αυτό που θέλω πραγματικά για να είμαι ικανοποιημένος; Γιατί παραβλέπω τον εαυτό μου και προσπαθώ να είμαι κάποιος άλλος; Κάποιος, που κάποιος άλλος θα ήθελε να είμαι. Στην ουσία να μετατρέπω τον εαυτό μου σε ένα ψεύτικο είδωλο, με ένα ψεύτικο χαμόγελο, σε μια ψεύτικη ζωή, αλλά πραγματικά να είμαι μονίμως δυστυχισμένος και ανικανοποίητος, χωρίς να ξέρω το γιατί.
Η οριοθέτηση στα θέλω μου με τα θέλω των άλλων δεν αποτελεί αυταρχικότητα, αλλά υγιή συμπεριφορά, ώστε να πετύχουμε πιο γρήγορα και σταθερά αυτό που θέλουμε στην σχέση με τον σύντροφο μας.
Αναγνωρίζοντας,λοιπόν, τα θέλω του εαυτού μου και προσπαθώντας να τα ικανοποιήσω, θα με οδηγήσει στην ευτυχία. Σίγουρα τα παιχνίδια του μυαλού μερικές φορές είναι αποτρεπτικά, αλλά μαθαίνοντας και αναγνωρίζοντας τι είναι καλό για εμένα πραγματικά, θωρακίζομαι, στο να διασχίσω το επικίνδυνο αυτό μέρος (μυαλό), όπου μπορεί να χαθώ πολύ εύκολα, με ασφάλεια.
Όπως αναφέρει, άλλωστε, και σε κάποιο από τα κείμενα του ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες: “Κάθε ζωή διαμορφώνεται από μια μοναδική στιγμή, τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί, μια για πάντα, ποιος είναι”.
Αναγνώρισε τον εαυτό σου, αγάπησε τον και στην συνέχεια θα ξέρεις ακριβώς πως να χτίσεις τις στερεές αυτές βάσεις που ψάχνεις να χτίσεις.
Σύντομο Βιογραφικό Αλέξη Τζοβάρα
Εργάζομαι ιδιωτικά στα Ιωάννινα, ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας. Έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία στο University of Plymouth, της Αγγλίας και έχω ειδικευθεί στην Συστημική – Οικογενειακή Συμβουλευτική. Επιπλέον, έχω ολοκληρώσει το πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, “Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία: Θεωρία και Κλινική Πράξη”, ενώ την συγκεκριμένη περίοδο εκπαιδεύομαι στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Είμαι Απλό Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ) αλλά και της Ευρωπαικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (E.A.C)
email: alexistzovaras@gmail.com